Selepas membaca tentang tumor otak yang tidak boleh digunakan ibu, pakar bedah menawarkan harapan baru

Pada bulan November, Stephanie mula mengalami sakit kepala yang rawak, melumpuhkan dan berfikir dia mungkin telah mengembangkan migrain. Ketika kepalanya mulai sakit setiap hari, dia tidak dapat bertahan lagi: pada bulan Januari dia pergi ke dokter.

“Saya akan berbaring di sana dan menangis,” Stephanie, 27, yang tinggal di Florida utara, memberitahu HARI INI. Dia meminta agar nama belakangnya tidak digunakan untuk alasan privasi. “Saya memanggil doktor dan mereka tidak tahu apa yang berlaku.”

Selepas membaca tentang tumor yang tidak boleh digunakan oleh ibu, pakar bedah menawarkan harapan baru

Mei.03.201700:49

Stephanie melawat ahli neurologi, yang mengarahkan MRI otaknya dan melihat sesuatu yang berkaitan. Terdapat massa yang terletak di atas batang otaknya. Dokter itu merujuknya sebagai luka, jadi Stephanie tidak memahami apa yang sedang berlaku sehingga dia melihat sekeping kertas dari doktor dan membaca kata-kata “tumor otak.”

“Ia terasa sangat nyata. Apabila anda mengalami sakit kepala, anda tidak fikir anda akan pergi ke doktor dan mengetahui bahawa anda mempunyai tumor otak. Saya menangis banyak, “katanya.

BERKAITAN: Tonton budak lelaki berusia 6 tahun ini dan nada loceng untuk meraikan rawatan kemoterapi

Dia menjalani biopsi untuk menentukan keseriusan tumor.

“Kami masih memegang harapan bahawa ia mungkin kurang teruk,” kata Stephanie.

Wanita survives deadly brain tumor.
Stephanie mengalami sakit kepala yang melumpuhkan dan mengetahui bahawa dia mempunyai tumor otak yang agresif, tidak dapat dikendalikan. Tetapi seorang doktor dapat mengeluarkannya. Di sebelah kiri adalah imbasan otaknya sebelum pembedahan; hak menunjukkan otaknya selepas. Kesopanan Stephanie

Hasilnya menghancurkan harapan tersebut.

“Mereka berkata ‘Anda mempunyai jenis kanser otak yang paling agresif dan kami tidak boleh mengeluarkannya, tempoh,'” katanya. “Ia sangat menakutkan.”

Stephanie mempunyai gred 4 glioblastoma, kanser tisu sokongan otak. Sering kali, tumor ini melibatkan banyak jenis sel, termasuk saluran darah, dan termasuk banyak jenis sel kanser. Doktor sering mengendalikan pembedahan kerana sel-sel kanser menyusup ke otak dan sukar untuk membuangnya. Walaupun dengan rawatan, kebanyakan orang dengan glioblastoma mempunyai kadar kelangsungan hidup median selama 15 bulan, menurut American Brain Tumor Association.

Wanita survives deadly brain tumor.
Selepas Dr Michael Sughrue mengeluarkan kebanyakan tumor otak Stephanie, dia telah memberi tumpuan untuk menikmati masa bersama anak perempuan dan suaminya.Benesy Photography Ben Keeling

Menghadapi berita sedih itu, Stephanie dan suaminya, Michael, beralih kepada iman mereka.

Dia terpaksa kuat untuk anak perempuannya yang berusia 2 tahun Sarah. Seorang kawan yang terselamat daripada kanser mencadangkan Stephanie memulakan blog untuk memudahkannya mengemas kini orang dan membantu memproses perasaannya. Dia mula menulis mengenai tumor otaknya yang tidak dapat dikendalikan dan kekecewaan yang dirasakannya.

Kemudian, Stephanie menerima mesej yang luar biasa. Pakar bedah saraf di Oklahoma, Dr Michael Sughrue, mencatatkan bahawa dia ingin melihat imbasan MRInya. Beliau menyatakan dalam mesejnya kepadanya bahawa kadang-kadang “tidak boleh dilakukan tidak boleh dibatalkan.”

Stephanie menghantar e-melnya dalam masa lima minit. Apabila Sughrue melihat imej itu, dia tahu kenapa orang lain membantah melakukan pembedahan: tumor yang beristirahat terhadap batang otak dan merosakkan batang otak boleh membawa maut. Tetapi falsafah Sughrue adalah bahawa dia mahu memberikan pesakit peluang terbaik.

“Ia tidak mudah,” katanya kepada HARI INI. “Tidak mustahil, ia boleh dilakukan.”

“Saya sentiasa melihatnya dan berkata, ‘Adakah ada cara yang realistik saya boleh melakukan sesuatu yang positif ?,” katanya.

Tanpa pembedahan, Stephanie hanya boleh hidup selama enam bulan. Kanser sangat agresif dan kompleks bahawa kemoterapi dan radiasi tidak berfungsi tanpa mengeluarkan beberapa tumor.

“Pembedahan tidak boleh mendapat semua kanser, tetapi sekurang-kurangnya boleh mendapatkannya ke tahap di mana ubat mungkin berfungsi,” katanya..

Dia memberitahu Stephanie jika dia datang ke Oklahoma minggu itu, dia boleh melakukan pembedahan dan mengeluarkan banyak tumor pada hari Jumaat.

“Secara jujur, saya fikir ia akan menjadi lebih teruk lagi,” dia ingat dia menjawab.

Walaupun Stephanie berasa gembira, dia juga bimbang.

“Pada mulanya, saya agak ragu-ragu kerana kami mempunyai tiga ahli bedah saraf yang mengatakan tidak ada yang akan menyentuh ini. Jadi mengapa pakar bedah ini di Oklahoma berkata, ‘Ia tidak seburuk yang saya fikir,’ “katanya.

Tetapi dia pergi dan berasa lega selepas bertemu dengannya.

“Lelaki ini luar biasa,” katanya.

Wanita survives deadly brain tumor.
Selepas Dr Michael Sughrue membaca tentang tumor otak Stephanie yang tidak dapat dioperasi di blognya, dia meminta untuk melihat imbasan MRInya. Dia fikir dia boleh mengeluarkannya dan dia betul.Baiklah Michael Sughrue

RELATED: Wanita kesilapan tumor otak untuk migrain selepas tidak sengaja mengalami penyitaan

Dia menjalani pembedahan dan Sughrue mengeluarkan kebanyakan jisim pada 24 Februari.

“Ia benar-benar satu kisah yang luar biasa. Dia mempunyai tumor yang sangat buruk dan kami mengambilnya, “katanya.

Doktor biasanya mengesyorkan menunggu empat hingga enam minggu selepas pembedahan untuk memulakan kemoterapi atau radiasi, tetapi kerana kansernya begitu agresif, Stephanie memulakan radiasi dengan segera. Setelah sebulan rawatan, dia pulang ke rumah dan mengambil ubat kemoterapi sambil mencari doktor tempatan untuk rawatan. Dia memerlukan lebih banyak imbasan untuk menentukan status kesihatannya, jadi ini bukanlah akhir yang bahagia.

Namun, dia berasa berterima kasih kepada Sughrue.

“Jika tiada apa-apa lagi, ia membelanjakan lebih banyak masa,” katanya. “Kami tidak cuba memberi tumpuan kepada semua negatif di sekeliling kita dan memberi tumpuan kepada hidup.”