Selena Gomez dan Francia Raísa berkongsi cerita di belakang pemindahan buah pinggang dramatik

Penyanyi Selena Gomez dan aktris Francia Raísa, rakan yang mendermakan buah pinggang kepadanya, membuka pertama buat pertama kali mengenai operasi rahsia yang mereka alami awal tahun ini dan bagaimana prosedurnya mengubah kehidupan pemuzik secara dramatik.

Sepanjang musim panas, Gomez menjadi sakit berat sebagai komplikasi dari lupus, penyakit autoimun yang menyerang buah pinggangnya.

“Saya mempunyai arthritis. Buah pinggang saya sedang ditutup. Mentaliti saya hanya untuk meneruskan, “katanya kepada Savannah Guthrie TODAY dalam satu wawancara NBC News eksklusif.

Selena Gomez bercakap mengenai pemindahan buah pinggang dari sahabatnya

Oktober.30.201706:40

Beberapa hari dari dialisis, Gomez berkongsi berita itu dengan Raísa, sahabat baiknya dan teman sebiliknya.

“Suatu hari, dia pulang ke rumah, dan dia adalah emosi, saya tidak bertanya apa-apa, saya tahu dia tidak berasa sihat,” kata Raísa kepada Guthrie, “Dia tidak dapat membuka botol air sehari dan dia melepaskannya dan baru sahaja menangis. “

Itulah apabila Gomez mendedahkan dia memerlukan pemindahan, tetapi potensi yang menunggu untuk mencari penderma adalah luas.

“Dan dia pergi, ‘Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Senarai itu adalah tujuh hingga 10 tahun, “kata Raísa, seorang pelakon pada acara Freeform yang akan datang,” Grown-ish. “” Dan ia hanya muntah daripada saya. Saya suka, ‘Sudah tentu saya akan diuji.’ “

Selena Gomez
Gomez dan Raísa menjadi kawan rapat selepas pertemuan pertama kira-kira sedekad yang lalu.

Raisa segera mendapat darah dan air kencing diuji dan menjalani penilaian fizikal dan psikologi yang lengkap. Proses yang biasanya mengambil masa berbulan-bulan dipercepat dan selesai dalam sehari.

Gomez tidak percaya bahawa kawannya bukan sahaja sukarela sebagai salah satu buah pinggangnya, tetapi dia ternyata menjadi perlawanan.

“Dia tinggal bersama saya dalam masa yang menarik di mana buah pinggang saya baru sahaja selesai. Itu sahaja dan saya tidak mahu bertanya kepada seorang pun dalam hidup saya, “katanya. “Pemikiran meminta seseorang melakukan perkara itu amat sukar untuk saya. Dan dia sukarela dan melakukannya … Fakta bahawa dia adalah perlawanan, maksud saya, itu sukar dipercayai. “

Raísa mengakui bahawa dia tidak khawatir bagaimana pemindahan itu akan menjejaskan kesihatannya sendiri. Dia dikehendaki menulis surat wasiat sekiranya dia tidak melakukan prosedur. Dan ibunya juga mempersoalkan keputusan itu walaupun “dia suka Selena dan jadi dia koyak.”

Raísa menjalani pembedahannya terlebih dahulu, diikuti oleh Gomez, yang mengingati bangun dari prosedur untuk melihat ibunya dan stepdad. Dia kemudian meminta Raisa.

Francia Raísa and Selena Gomez are still feeling grateful for each other, months after the kidney transplant.
Francia Raísa dan Selena Gomez masih bersyukur untuk satu sama lain, beberapa bulan selepas pemindahan buah pinggang.

“Saya dapat melihat anda dan memberitahu anda bahawa saya sayang anda,” kata Gomez. “Dan kemudian saya kembali ke bilik saya, dan saya mula cuba tidur.”

Tetapi komplikasi tidak lama lagi timbul. Gomez cepat kembali ke bilik operasi selepas buah pinggang barunya mula bertukar ke dalam badannya.

“Saya terkejut. Ia adalah pembedahan enam jam yang perlu mereka lakukan kepada saya, dan proses buah pinggang biasa sebenarnya dua jam, “katanya. “Nampaknya salah satu daripada arteri telah dibalik. Saya sangat bersyukur kerana ada orang yang tahu apa yang perlu dilakukan dalam keadaan itu. “

Kedua-dua Gomez dan Raísa berkata iman mereka memberi petunjuk kepada mereka melalui perjalanan emosi mereka, yang mana mereka terus kekal sehingga beberapa bulan kemudian apabila Gomez berkongsi berita tentang pemindahannya melalui jawatan Instagram pada bulan September kepada 128 juta pengikutnya.

Gomez mengiktiraf Raísa untuk menyelamatkan nyawanya.

“Kerana dia berbuat demikian, saya rasa saya sampai ke tahap di mana ia benar-benar jenis kehidupan atau kematian,” katanya.

Gomez berkata pembedahan itu telah mengubah hidupnya.

“Sebaik sahaja saya mendapat pemindahan buah pinggang, arthritis saya hilang,” kata Gomez. “Lupus saya-ada peluang 3-5 peratus yang akan datang. Tekanan darah saya lebih baik. Tenaga saya, hidup saya lebih baik. “

Pasangan ini berharap proses mereka akan membantu orang lain mengalami perjalanan yang sama.

“Saya harap ini memberi inspirasi kepada orang untuk berasa baik. Untuk mengetahui bahawa ada orang yang benar-benar baik di dunia, “kata Gomez.

Pada hari Selasa, semasa bahagian kedua wawancara eksklusif TODAY dengan kedua-dua rakannya, Gomez membuka pengalamannya dengan lupus dan kepercayaannya bahawa dia berkongsi dengan Raísa.