Sekiranya saya mengambil Tamiflu? Kebimbangan membangkitkan mengenai ubat yang digunakan untuk meredakan gejala selesema

Sudah menjadi musim selesema yang buruk dan ia semakin buruk. Sekurang-kurangnya 37 kanak-kanak telah meninggal dunia dan orang dewasa berusia 50-64 sedang dimasukkan ke hospital dalam jumlah yang jauh lebih besar berbanding tahun-tahun kebelakangan ini, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Terdapat perebutan baru-baru ini untuk tembakan selesema, tetapi memerlukan masa dua minggu untuk vaksin itu berkesan sepenuhnya.

Oleh kerana begitu ramai orang sakit dari selesema, sesetengah kawasan mungkin mengalami kekurangan antiviral preskripsi Tamiflu, ubat yang boleh meredakan gejala dan menghentikan penyakit menjadi semakin parah. Pengeluar dadah dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengatakan terdapat bekalan yang mencukupi secara menyeluruh. Tetapi, di atas wabak selesema, sesetengah ibu bapa bimbang tentang laporan kesan sampingan yang jarang berlaku dari Tamiflu, seperti kejang, kecederaan diri dan halusinasi di kalangan kanak-kanak yang mengambil ubat preskripsi.

Seorang keluarga di Indiana bimbang kesan sampingan Tamiflu mungkin membawa kepada bunuh diri anak lelaki mereka yang berusia 16 tahun, Charlie Harp. Seorang penjaga sah yang bercakap dengan sekutu NBC, WTHR, mengatakan dia adalah seorang anak yang bahagia sehingga dia mendapat selesema.

Tidak jelas jika Tamiflu boleh menyebabkan tingkah laku bunuh diri. Pembuat dadah, Genentech, menyatakan bahawa selesema itu sendiri “halusinasi, kecemasan dan kelakuan abnormal, dalam beberapa kes mengakibatkan hasil maut”. “Pantau pemantauan Tamiflu pesakit yang dirawat dengan influenza untuk tanda-tanda kelakuan yang tidak normal,” katanya.

Pentadbiran Makanan dan Dadah mengatakan kesan sampingan yang dilaporkan tidak biasa dan tidak semestinya sama ada Tamiflu atau virus flu itu sendiri menyebabkan perubahan tingkah laku. “Kesan sampingan yang serius ini mungkin berlaku selepas mengambil Tamiflu atau mungkin berlaku pada orang yang tidak mengambil Tamiflu,” menurut FDA.

“Pantau tanda-tanda tingkah laku yang tidak normal,” saran FDA.

Bagaimana Tamiflu membantu

Sekiranya diambil dalam dua hari pertama tanda pertama selesema, pil Tamiflu, dalam kelas yang dipanggil neuraminidase inhibitors, mengurangkan gejala dengan menyerang virus selesema untuk mencegahnya daripada mendaratkan dalam badan anda. Rata-rata, ia memendekkan masa anda sakit sekitar satu hari, kata pakar.

Tamiflu
Tamiflu adalah ubat antivirus yang menyerang virus selesema untuk mencegahnya daripada mendarab dalam badan dan mengurangkan gejala. Shutterstock

Antivirals tidak menyembuhkan selesema cara antibiotik dapat menyembuhkan tekak strep, tetapi mereka masih berguna, kata CDC. Dan tidak seperti antibiotik, mengambil ubat selesema selama beberapa hari tidak akan membersihkan bakteria “baik” dalam sistem penghadaman, dan ia jauh berkemungkinan menyebabkan kesan sampingan. Terdapat juga kurang peluang untuk membiakkan “superbugs” yang tahan dadah, kata para pakar.

Siapa yang patut mengambil Tamiflu

Bagi kanak-kanak yang sihat atau orang yang tidak mempunyai komplikasi yang tinggi, ia tidak jelas bagaimana berguna Tamiflu. Tetapi bagi orang yang berisiko tinggi komplikasi flu serius, rawatan cepat dengan ubat antivirus boleh bermakna perbezaan antara penyakit yang lebih ringan atau lebih teruk.

Wanita hamil yang sakit akibat influenza perlu dirawat dengan antiviral kerana kebimbangan bahawa mereka boleh mengalami penyakit yang lebih teruk, CDC menasihati.

Di samping itu, CDC menasihatkan Tamiflu diberikan kepada:

  • Orang yang menghadapi komplikasi daripada selesema kerana sistem imun mereka tidak berfungsi dengan baik
  • kanak-kanak lebih muda daripada 2 tahun
  • orang dewasa 65 tahun ke atas
  • penderita diabetes, asma atau penyakit jantung
  • orang dengan penyakit kronik yang lain seperti penyakit sel sabit, cerebral palsy
  • orang yang gemuk obes
  • penduduk rumah kejururawatan.

Secara amnya, orang lain yang tidak berisiko tinggi komplikasi selesema dan sebaliknya tidak perlu dirawat dengan Tamiflu

Tetapi bagi kanak-kanak berisiko tinggi dan orang tua, CDC berkata tidak menunggu. Adalah lebih baik untuk meneruskan dan mengambil Tamiflu sekiranya berlaku.

Malah, penduduk rumah kejururawatan sangat lemah sehingga CDC menasihatkan mendispens Tamiflu jika ada kes jangkitan. Pil setiap hari boleh mencegah jangkitan.

CDC menasihatkan OK untuk memberikan pesakit Tamiflu yang sihat. Sekiranya seseorang dalam keluarga anda sakit selesema tetapi anda tidak, doktor mungkin menetapkan dos yang lebih rendah daripada antivirus untuk membantu melindungi anda.

“Rawatan antiviral juga boleh dipertimbangkan untuk mana-mana pesakit luar pesakit yang sebelum ini tidak sihat dan tidak berisiko tinggi dengan influenza yang disahkan atau disyaki atas dasar penghakiman klinikal, jika rawatan dapat dimulakan dalam masa 48 jam dari penyakit,” CDC menasihati laman webnya.