Sekiranya haiwan kesayangan anda tidur di tempat tidur dengan anda? Jawapan baru yang mengejutkan

Adakah anda mengharamkan anjing anda dari tempat tidur dengan harapan untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik? Ia mungkin masanya untuk memohon pengampunan anda dan menjemputnya masuk. Tetapi hanya satu – dan tidak di atas katil.

Menurut kajian baru, orang dengan anjing tunggal di bilik tidur mereka tidur dengan baik. Tetapi apabila anjing sebenarnya berada di atas katil, tidur lebih cenderung terganggu, menurut satu laporan baru oleh penyelidik Mayo Clinic.

Anjing boleh meningkatkan sistem imun, kata kajian

Jul.10.201200:00

Dalam kajian ini, 40 orang dewasa, kebanyakannya wanita dengan umur purata 44 tahun, dan anjing mereka memakai alat sensor gerakan selama tujuh malam. Para penyelidik mendapati manusia “kecekapan tidur” lebih baik jika anjing berada di dalam bilik, tetapi tidak di atas katil.

Bagi sesiapa yang tidak boleh mendapatkan anjing dari tempat tidur, ia patut diingat bahawa anjing tidak kelihatan sama ada mereka tidur di atas katil atau tidak, mengikut peranti tidur FitBark yang mereka pakai.

Penyelidikan baru membantah kajian terdahulu daripada penyelidik Mayo, yang mendapati bahawa, bagi sesetengah orang, tidur dengan haiwan peliharaan sebenarnya membantu mereka tidur dengan lebih baik kerana memberikan mereka rasa aman.

Anjing sleeping in bed
Anjing tidur juga di atas katil atau di luar. Javier Brosch / Shutterstock

Penemuan kajian ini membantu kita tidur dengan lebih baik. Setengah dari isi rumah Amerika memiliki haiwan kesayangan dan separuh daripada haiwan itu tidur sama ada tepat di atas katil atau di dalam bilik tidur.

“Sesetengah orang mendapati bahawa tidur dengan haiwan mereka sebenarnya membantu mereka berasa selesa. Seorang wanita berkata bahawa dua anjing kecilnya memanas katilnya. Seorang lagi merasakan kucingnya yang menyentuhnya pada waktu malam adalah menghiburkan dan menenangkan, “Dr Lois Krahn, pakar perubatan tidur di Mayo Clinic Center untuk Perubatan Tidur di Arizona, memberitahu TODAY dalam temu bual mengenai kajian terdahulu.

Laporan baru mengesan orang dengan hanya satu anjing; tidak jelas sama ada lebih daripada satu haiwan di atas katil akan menyebabkan gangguan tidur. Pada tahun 2013, kira-kira 10 peratus orang yang melawat Pusat Perubatan Tidur melaporkan bahawa haiwan kesayangan mereka mengganggu tidur mereka, peningkatan 1 peratus dari tahun 2001. Bagaimanapun, kajian itu mendapati bahawa kebanyakan orang yang mempunyai keluhan hidup lebih dari satu haiwan kesayangan.

“Saya fikir dari segi tidur, pelbagai haiwan peliharaan … meningkatkan risiko [tidur buruk],” kata Krahn, yang merupakan salah seorang pengarang laporan baru.

Bagaimana dengan anjing yang lebih besar berbanding dengan anjing yang lebih kecil? Atau kucing?

Anjing yang lebih kecil mungkin membuat kurang daripada gangguan daripada Great Dane, tetapi kajian baru tidak dapat mengesahkannya.

Kucing malam malam mungkin bersiar-siar di sekitar rumah atau bermain dengan mainan pada waktu malam, sementara anjing-anjing berkeliaran di atas katil.

“Jika pemiliknya tenang, anjing itu tenang,” kata Krahn. “Saya tidak akan terkejut jika anjing mengikuti manusia mereka, dan kucing melakukan apa yang mereka mahu.”

Walaupun ramai ahli tidur mengatakan tidak pernah tidur dengan haiwan kesayangan, ada yang mengatakan ia bergantung kepada orang dan haiwan peliharaan.

“Saya tidak mempunyai masalah tidur dengan anjing anda sehingga anda mengadu bahawa tidur dengan anjing anda bermasalah,” kata W. Christopher Winter, pakar perubatan tidur di Charlottesville Neurology & Sleep Medicine di Virginia.

Sekiranya haiwan kesayangan anda adalah pasangan tidur yang buruk, Winter menyarankan tidur haiwan di dalam peti atau katil haiwan kesayangan di dalam bilik dengan anda – tidak di atas katil. Itu masih boleh meningkatkan hubungan emosi tanpa semua meletus dan berpaling.

Dr. Charles Bae, pakar perubatan tidur di Cleveland Clinic, bersetuju bahawa orang perlu menilai sama ada tidur dengan haiwan peliharaan masuk akal untuk mereka.

“Pemilik haiwan peliharaan boleh melakukan inventori peribadi,” kata Bae. Jika mereka tidur dengan lebih baik tanpa haiwan peliharaannya, misalnya, mungkin waktu untuk memotong haiwan peliharaan dari tempat tidur. Tetapi jika kualiti tidur nampak sama tidak kira siapa yang sedang tidur, dia melihat tidur dengan haiwan peliharaan sebagai mempunyai kelebihan sebenar.

“Haiwan peliharaan boleh membantu orang ramai dengan kebimbangan dan membantu orang berehat,” katanya. “Saya dapat membayangkan beberapa rakan kongsi tidur manusia yang lebih mengganggu daripada binatang peliharaan yang lebih kecil.”

Versi awal cerita ini pada asalnya diterbitkan pada tahun 2016. Ia telah dikemaskini dengan penyelidikan baru.