‘Saya tidak fikir ini adalah untuk saya’: 7 sebab mengapa orang memilih untuk menjadi bebas daripada kanak-kanak

Sebagai seorang wanita yang memilih untuk tidak mempunyai anak-anak, Amy Blackstone sentiasa mahu memahami semua sebab-sebab yang berbeza yang dipilih oleh orang-orang yang tidak bersuara.

“Saya benar-benar mempunyai perasaan ini bahawa ada sesuatu yang salah dengan saya,” kata Blackstone, profesor sosiologi di University of Maine, hari ini..

“Mengapa saya tidak merasakan tarikan ini ke arah ibu yang kita semua diberitahu, seperti yang kita bangun, kita semua akan merasa?”

Dia berikan untuk menjawab soalan itu dengan menemuinya 21 wanita dan 10 orang lelaki yang juga memilih untuk bebas. Ia adalah sampel yang kecil, tetapi kajian itu memberi gambaran yang baik kepada pengambilan keputusan orang ramai, kata Blackstone.

Dan ya, “percuma” adalah istilah pilihan, katanya. Dia menggunakan “kanak-kanak” untuk merujuk kepada orang yang ingin menjadi ibu bapa, tetapi tidak boleh. Ada juga, termasuk pelakon Kim Cattrall, mencari penerangan yang menyinggung perasaan.

Kim Cattrall
Pelakon Kim Cattrall tidak suka istilah “tanpa anak.”Frederick M. Brown / Getty Images

“Bunyi seperti anda kurang, kerana anda tidak mempunyai anak,” bintang “Sex and the City” memberitahu BBC tahun lepas.

BERKAITAN: Kanak-kanak tanpa pilihan: Bagaimana Cameron Diaz mewakili wanita seperti saya

Orang dewasa yang memilih keluar dari ibu bapa adalah penduduk yang semakin meningkat, nota kajian Blackstone. Hampir dua kali lebih ramai wanita A.S. berusia 40 hingga 44 tidak mempunyai anak pada tahun 2000-an berbanding pada tahun 1970-an.

Kira-kira 15 peratus wanita A.S. dan 24 peratus lelaki tidak mempunyai anak pada masa mereka mencapai 40, menurut Kajian Kebangsaan Pertumbuhan Keluarga.

Wanita membuka peluang untuk memilih untuk menjadi kanak-kanak

Ogos.21.201402:55

Inilah tema biasa Blackstone ditemui di kalangan orang yang mampu untuk mempunyai anak, tetapi memutuskan untuk tidak:

1. Remaja bebas adalah keputusan yang sedar, bukan kemalangan.

Terdapat persepsi yang sama bahawa orang yang membuat keputusan untuk tidak mempunyai anak mestilah hamil pada suatu ketika, tetapi tidak pernah mendapat perhatian kepadanya.

Bukan itu sahaja. Kebanyakan peserta berkata tinggal bebas adalah keputusan yang sedar.

“Orang yang telah memutuskan untuk tidak mempunyai anak-anak boleh dikatakan lebih bijak berbanding mereka yang memutuskan untuk mempunyai anak. Ia sengaja, “kata seorang peserta kajian lelaki.

“Kebanyakan orang yang mempunyai anak tidak berfikir mengenainya, mereka hanya mempunyai mereka,” tambah seorang wanita.

BERKAITAN: Lebih ramai pasangan yang tidak mempunyai anak dengan pilihan?

2. Saya datang ke keputusan dari masa ke masa, bukan kerana satu peristiwa.

Orang dalam kajian menggambarkannya sebagai “keputusan kerja” yang berlaku sepanjang perjalanan seseorang dan dipengaruhi oleh pengalaman zaman kanak-kanak, sikap peribadi, perbualan dengan rakan kongsi dan memerhatikan orang dengan kanak-kanak.

3. ‘Saya selalu merasa seperti ini.’

Sebaliknya, beberapa peserta selalu mengetahui bahawa anak-anak bukan sesuatu yang mereka mahu.

4. Saya tidak suka bagaimana kehidupan orang lain berubah apabila mereka mempunyai anak.

Banyak peserta kajian dengan hati-hati memerhatikan orang lain dalam kalangan mereka yang menjadi ibu bapa dan tidak menyukai apa yang mereka lihat.

“Ketika kawan-kawan saya mula mempunyai anak-anak, yang membuat saya pergi, ‘Oh, saya tidak fikir ini adalah untuk saya.’ Kerana walaupun saya mahu anak-anak sebelum itu, apabila mereka mula mempunyai anak-anak dan kehilangan kebebasan dan keperibadian mereka , itu benar-benar satu perkara yang besar untuk saya. Ia seperti, itu tidak kelihatan seperti keseronokan, perkara keluarga yang anda fikirkan semasa anda masih muda, “kata seorang wanita.

“Ramai orang dengan anak-anak tidak kelihatan gembira … Majoriti pasti ditekankan. Terdapat sesuatu di sana yang tidak menjemput saya untuk mengambil bahagian dalam proses gaya hidup ini, “kata yang lain.

Dia mempunyai satu mata. Ibu bapa A.S. pada umumnya tidak begitu gembira kerana orang yang tidak mempunyai anak, satu kajian baru-baru ini dijumpai.

BERKAITAN: Kanak-kanak tidak ada di U.S.

5. Saya mahu menjadi rapat dengan pasangan saya.

Bagi sesetengah orang, motivasi untuk tidak mempunyai anak adalah sangat mirip dengan motivasi ramai ibu bapa memetik kerana mereka: rindu untuk mempunyai hubungan yang kuat dalam hidup mereka.

muda-pasangan-menggoda-002-hari ini-160318
Banyak peserta kajian dengan hati-hati memerhatikan orang lain dalam kalangan mereka yang menjadi ibu bapa dan tidak menyukai apa yang mereka lihat.Getty Images

Dalam hal ibu bapa, minat untuk memupuk anak; untuk orang-orang yang kurang upaya, semuanya mengenai keintiman dan memfokuskan cinta mereka kepada pasangan mereka, kata Blackstone.

Kajian terdahulu telah menemui pasangan yang tidak mempunyai anak-anak mempunyai perkahwinan yang lebih bahagia.

6. Memiliki kanak-kanak akan meletakkan batasan pada apa yang saya mahu lakukan dalam kehidupan.

Ini adalah tema yang lebih umum di kalangan lelaki. Mereka benar-benar menganggap bagaimana keibubapaan akan memberi impak kepada kehidupan mereka dan apa yang mereka perlu berputus asa jika mereka mempunyai anak. Perjalanan kencang ke Paris, pelajaran terjun payah atau tukar yang comel untuk dua mungkin keluar jika anda mempunyai bayi di rumah.

The majority of the study participants said staying childfree was a conscious decision.
Majoriti peserta kajian mengatakan bahawa anak bebas adalah keputusan yang sedar.Shutterstock

Secara umum, lelaki cenderung untuk mempertimbangkan sendiri semasa membuat keputusan dan prosesnya lebih dalaman, peribadi dan individu. Wanita, sebaliknya, berfikir tentang orang lain dan membingkainya sebagai keputusan yang dibuat bersama rakan mereka.

7. Ia adalah keputusan yang bertanggungjawab

Wanita khususnya berfikir tentang bagaimana mempunyai anak-anak akan memberi kesan terhadap alam sekitar, penggunaan yang terlalu banyak dan penduduk yang terlalu banyak; dan adakah ia adil untuk membawa kanak-kanak ke dunia ini.

“Saya berkhemah sepanjang hujung minggu dan saya melihat faktor sampah yang telah ditinggalkan oleh orang-orang kanak-kanak dan membiak daripada penggunaan tapak perkhemahan. Saya berfikir tentang perkara seperti tahap penduduk yang boleh diterima, “kata seorang wanita.

“Saya benar-benar berfikir bahawa dunia menentang kanak-kanak sekarang. Pada masa ini dalam struktur sosial kita sekarang ini tidak akan menjadi perkara yang baik untuk mempunyai anak. Kita tidak boleh membawanya dengan sihat, “tambah seorang lagi.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.