‘Saya merasakan Superman’: Pelari maraton lebih besar menentang kemungkinan

Apabila Frank Pizarro memberitahu orang yang dia berlari Marathon Walt Disney World pada Januari lalu, dia tidak tersinggung apabila mereka menjawab “Marathon? Benar? Anda?” 

Pizarro, 37, tidak malu sehingga ia mengambil masa hampir tujuh jam untuk menjalankan 26.2 batu itu melalui empat taman tema di Orlando, Florida. Sebaliknya, dia berharap orang melihat 270-pound, 5’11 “badannya dan berfikir,” Nah, jika anda boleh melakukannya, mungkin saya juga boleh. “

Frank Pizarro
“Saya terbiasa dengan kebencian,” kata Frank Pizarro, tetapi “terus mengatakan kepada diri sendiri bahawa jika saya dapat mencapai tahap saya sendiri, saya akan menjadi lebih baik.”Hari ini

Tidak ada sesiapa yang menjejaki indeks massa jisim bagi para pelari yang kompetitif, tetapi ia lebih biasa bagi semua bentuk dan saiz dalam acara utama seperti TCS Ahad New York City Marathon. Memandangkan bilangan acara kompetitif telah mencapai tahap yang tinggi sepanjang masa – lebih daripada 28,000 di A.S. pada tahun 2013 – lebih banyak pelari saiz ditambah mencabar stereotaip yang hanya bersilang dan lancip boleh menjadi atlet elit.

“Ini satu mitos yang sukar untuk dijalankan jika anda gemuk. Jika anda perlahan-lahan, anda tidak akan menyakiti diri sendiri. Anda berjalan jika anda perlu. Kemudian mungkin anda berlari untuk seketika. Kali pertama saya berlari lima batu, saya rasa Superman, “katanya.

Pizarro mengambil masa selama dua setengah tahun yang lalu selepas terinspirasi dengan menonton para peserta mengenai pameran berat badan TV “The Loser Terbesar” untuk acara maraton. Dia berat 318 pound lalu dan hampir tidak dapat berjalan satu mil dalam 18 minit.

“Saya selalu benci berlari. Tetapi apabila saya melihat bahawa orang-orang di acara itu melakukannya, saya fikir ia tidak boleh menjadi yang buruk. Saya terus mengatakan kepada diri sendiri bahawa jika saya dapat mengikut langkah saya sendiri, saya akan menjadi lebih baik, “kata Pizarro, yang bekerja untuk kesatuan buruh di Vegas Alta, Puerto Rico dan mengisahkan kemajuannya di blognya” The Fat Runner. “

Walaupun penyelidikan mencadangkan orang tidak boleh benar-benar “sesuai dan gemuk” – persoalan yang lebih umum ialah: Bagaimana sesiapa boleh melatih selama berbulan-bulan untuk menjalankan 26.2 batu dan masih ada menjadi gemuk?

Malangnya, konsensus muncul di kalangan para pakar adalah bahawa berat badan yang ketara biasanya tidak dicapai melalui senaman sahaja. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2009 mendapati bahawa 58 orang yang berlebihan berat badan atau obes yang mengikuti program latihan aerobik selama 12 minggu tanpa mengurangkan pengambilan kalori mereka hilang tidak lebih daripada tujuh pon.

Kemudian ada peranan genetik, yang tidak dapat disangkal oleh 16 orang anggota militer, kata Fabio Comana, profesor sains olahraga di San Diego State University, menjelaskan bahawa sesetengah orang hanya memetabolisme makanan atau menambah massa otot pada kadar yang berbeza daripada yang lain.

“Tidak kira berapa banyak perubahan gaya hidup yang anda buat, mereka mungkin tidak akan cukup radikal untuk mengatasi kecenderungan genetik anda,” katanya. “Tetapi itu tidak sepatutnya menjadi alasan. Anda masih boleh membuat penambahbaikan penting melalui pemakanan dan senaman, tetapi mereka mungkin tidak akan membawa hasil yang dramatik seperti yang anda harapkan. ”

Ramai pelari juga membuat kesilapan untuk makan lebih banyak kalori daripada mereka membakar untuk memuaskan kelaparan atau “runger.”

Pizarro sangat kelaparan pada minggu-minggu selepas maraton beliau bahawa dia terlibat dalam makan malam roti dan makanan laut Alfredo dan mendapat £ 10.

“Saya terkejut kerana saya tidak kehilangan lebih banyak berat daripada saya,” kata Pizarro mengenai kehilangan 48 ponnya selama dua setengah tahun sejak dia mula berlari. Sebaliknya, dia memberi tumpuan untuk meningkatkan kadarnya dan menerima bahawa pound akan terus turun secara perlahan. Matlamatnya adalah untuk menyelesaikan separuh maraton bulan depan di Philadelphia dalam masa tiga jam.

“Saya telah datang sejauh ini. Saya hanya mahu meneruskan, “katanya.

Orang yang membawa berat tambahan tidak boleh digalakkan daripada memeluk berjalan, menjelaskan Mike Fantigrassi, pengajar utama untuk Akademi Perubatan Sukan Negara yang berpangkalan di Chandler, Arizona.

“Mereka boleh meningkatkan tahap kecergasan mereka dan kesihatan kardiovaskular,” katanya. Namun dia memberi amaran bahawa pound berlebihan boleh mengambil tol pada badan, termasuk bahagian belakang, lutut, kembung, pergelangan kaki dan tumit. “Cadangan saya adalah untuk memudahkannya dan segera mundur sekiranya ada sesuatu yang tidak betul,” katanya.

Pelari pemula dengan BMI lebih daripada 30 mempunyai risiko mendapat cedera jika mereka berlari lebih dari tiga kilometer (1.9 batu) pada minggu pertama program latihan, menurut kajian Sweden baru-baru ini.

Ragen Chastain
“Saya banyak menghabiskan diet saya dan menunggu badan lain muncul supaya saya dapat melakukan perkara yang saya mahu lakukan,” kata Ragen Chastain.Hari ini

Jurulatih semakin diajar untuk bekerja dengan atlet yang lebih berat dan boleh mencadangkan senaman, seperti berjalan kaki dengan jalur penentangan di sekitar pergelangan kaki atau mengangkat kaki yang menguatkan sisi pinggul untuk melindungi lutut dan mengelakkan lengkungan yang runtuh, kata Fantigrassi.

Bagi Ragen Chastain, 38, jarak berjalan adalah cara untuk menolak hadnya, tidak menurunkan berat badan. Chastain, penceramah profesional dari Los Angeles yang berjalan di maraton Seattle tahun lalu, telah memulakan latihan untuk triathlon Ironman di Tempe, Arizona, pada 2016.

“Saya tidak mempunyai minat untuk menurunkan berat badan,” kata Chastain yang pada 5’4 “berat £ 280 dan menulis blog mengenai penerimaan saiz yang dipanggil Tarian Lemak.

“Saya sentiasa dahsyat pada jarak berjalan, jadi latihan untuk maraton adalah cubaan untuk mendorong diri saya melewati zon selesa saya dan melihat apa pelajaran yang ada dalam melakukan sesuatu yang saya tidak baik.”

Salah satu yang pertama adalah tentang ketekunan selepas sekumpulan lelaki muda mengulas saiznya dan melemparkan telur kepadanya ketika dia sedang berjoging di luar.

“Saya banyak menghabiskan diet saya dan menunggu badan lain muncul supaya saya dapat melakukan perkara yang saya mahu lakukan,” katanya. “Ini adalah badan yang saya miliki, jadi saya memutuskan untuk mengeluarkannya untuk putaran.”