Saya menipu dia ke dalam perkahwinan – dan dia mendapati

Q. Suami saya telah menceraikan saya kerana dia mengetahui bahawa saya menggunakan kedudukan saya sebagai bekas setiausahanya untuk memecahkan perpisahan dengan teman wanitanya yang lama, yang merupakan cintanya yang sejati. Mereka gembira bersama dan benar-benar jatuh cinta. Saya tahu ini kerana saya pernah mengamati mereka. Saya menggunakan apa yang saya tahu untuk memacu baji di antara mereka dengan gangguan dan penipuan.

Sebulan yang lalu, mereka berkumpul untuk bercakap hati dari pemisahan mereka, dan menganggap saya pelakunya di belakangnya.

Suami saya juga tahu bahawa saya tidak menyukainya sama sekali. Dia terdengar saya memberitahu sahabat saya bahawa saya hanya menikah dengannya untuk keuntungan kewangan dan kemudahan sosial.

Kami mempunyai kehidupan yang baik bersama: perjalanan, keluarga, perniagaan dan anak kecil. Rakan kita iri hati dengan gaya hidup kita. Saya baik kepada keluarganya, jika hanya untuk penampilan.

Secara peribadi, saya percaya bahawa perkahwinan adalah mengenai kemudahan sosial dan kewangan, bukan tentang cinta. Saya tidak akan menceraikannya, kerana saya seorang wanita Kristian yang setia yang tidak percaya perceraian. Saya terkenal dan dikagumi dalam komuniti saya.

Suami saya bercadang untuk berdamai dengan wanita lain ini apabila dia menceraikan saya. Dia tidak pernah berhenti mencintai dia, dan dia masih mencintainya. Saya tidak mendapat apa yang dilihatnya di dalamnya. Dia hanya wanita bodoh, nerdy, gemuk yang tidak pergi ke gereja, dan tidak memerlukannya kerana dia membuat wang sendiri dan mempunyai kerjaya sebagai seorang peguam.

Saya perlukan dia. Dia membayar untuk segala-galanya, saya seorang wanita tradisional, dengan nilai-nilai tradisi – seorang wanita Kristian yang baik dan moral yang tidak pernah menipu padanya. Selain itu, perkahwinan adalah baik untuk kanak-kanak dan kita mempunyai seorang anak lelaki. Saya sudah menjadi isterinya dan tidak penting bagaimana perkahwinan kita bermula. Perkahwinan adalah perkahwinan. Bagaimanakah saya dapat dia tinggal??

A. Anda mendakwa menjadi seorang Kristian yang baik? Saya sungguh-sungguh tertanya-tanya apa maksud perkataan itu kepada anda.

Anda telah menipu dan berkiblat, campur tangan untuk memusnahkan cinta pasangan ini dan kemudian berkahwin dan mempunyai anak untuk keuntungan sosial dan kewangan. Seolah-olah kecil itu baik, moral atau Kristian mengenai awak. Kehadiran gereja secara tetap semasa berbohong dan mengkhianati orang lain tidak menjadikan seorang Kristian yang baik atau moral.

Saya biasanya mengekalkan pendirian yang tidak bersuara, tetapi surat anda membentangkan perkara yang jelas tentang benar dan salah. Bagaimana anda boleh mendapatkan suami anda? Saya tidak mempunyai nasihat untuk anda. Tiada apa yang anda boleh atau patut lakukan pada ketika ini. Malah, saya harap suami anda meninggalkan sebaik sahaja peguamnya boleh membuatnya berlaku.

Adalah malang bahawa anda seolah-olah tidak tahu tentang apa yang bermakna dalam kehidupan. Nampaknya narsisisme anda mengonsumsi anda bahawa anda tidak mampu menyayangi seseorang selain diri anda. Segala-galanya tentang surat anda berseru, “Ini semua tentang saya. Saya, saya, saya. “Saya ragu bahawa anda dapat melihat dunia dari sudut pandangan orang lain.

Kini, anda tidak mahu kehilangan tiket makan anda, tetapi ia kelihatan seperti yang sedang berlaku. Saya hanya berharap anak lelaki anda akan diberi perhatian yang baik dan sekarang anda akan sedar akan kegelapan hatimu dan benar-benar terinspirasi untuk membuat beberapa perubahan.

Jelas, suami anda yang belum lama lagi telah menampakkan penipuan anda, dan tahu bahawa anda bukan sahaja menetapkan untuk memusnahkan hubungan terdahulu, tetapi anda juga tidak mempunyai cintanya.

Walaupun perkahwinan mungkin bermakna keuntungan sosial dan kewangan untuk anda, itu bukan apa yang dimaksudkan dengan semua orang. Walaupun anda baik-baik saja dengan mengadakan perkahwinan tanpa cinta, suami anda tidak. Walaupun kemampuan anda untuk menjadi sangat berjaya sebagai pengiring yang sungguh-sungguh, anda terdengar sangat tidak dapat dielakkan.

Anda mempunyai sedikit pilihan tetapi untuk menghadapi kenyataan bahawa isteri masa depan, yang muncul kepada anda untuk menjadi seorang peguam, kotor, berambut, bukan gereja, mempunyai lebih banyak lagi untuknya daripada yang anda lakukan untuk anda. Keterangan anda yang menafikannya tidak memberi kesan kepada realiti, yang mungkin dia seorang yang baik hati, penyayang, cerdas yang membuat suami bahagia.

Menurut apa yang telah anda tulis, pemergian suami anda adalah perkara terbaik untuknya, anak anda dan isteri masa depannya.

Garis Bottom Line: Kehilangan seseorang yang anda tidak suka dalam perkahwinan adalah idea yang tidak baik, dan tidak menghairankan apabila perkahwinan berdasarkan tipuan tidak bertahan. 

Apa-apa idea, cadangan dalam lajur ini tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk merujuk kepada doktor atau profesional kesihatan mental anda. Semua perkara mengenai kesihatan emosi dan mental harus diawasi oleh seorang profesional profesional. Penulis tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan, kecederaan atau kerosakan yang timbul daripada apa-apa maklumat atau cadangan dalam ruang ini.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Kesan Ripple: Bagaimana Seks yang Betul Boleh Membawa Kehidupan yang Lebih Baik” (Rodale). Untuk maklumat lanjut, sila layari .