Saya mencuba diet ’30 Bersih’ dan inilah yang berlaku

Senarai apa yang tidak boleh saya makan adalah sangat lama: Tidak ada gluten, tiada biji-bijian, tiada susu, tiada gula. Saya boleh mempunyai dua minuman beralkohol setiap minggu dan satu persegi coklat gelap tiga malam seminggu.

“Cubalah!” Adik saya mendesak ketika saya meringis pada satu lagi prinsip “makan bersih” yang sepatutnya menyelamatkan umat manusia.

Sarah Elizabeth Richards tried The 30 Clean diet.
“Saya lebih banyak tenaga, kejelasan mental dan hampir tiada keinginan gula. Saya berasa lebih baik,” kata Sarah Elizabeth Richards.Diberi hormat oleh Sarah Elizabeth Richards

Untuk Krismas, dia dan kakak ipar saya telah membayar $ 75 untuk saya melakukan cabaran 30 hari dengan syarikat bernama The 30 Clean. Saya adalah untuk menghantar gambar semua makanan saya dalam kumpulan sokongan Facebook swasta dalam pertukaran untuk maklum balas dan inspirasi biasa.

BERKAITAN: Rendam untuk musim panas! 7 langkah mudah untuk memulakan usaha penurunan berat badan anda

Makan bersih adalah trend pemakanan yang paling hangat di sekeliling. Pada asasnya, ia mengelakkan barangan yang diproses memihak kepada keseluruhan makanan. Tetapi konsep itu telah mengambil kehidupan baru sebagai lebih banyak orang, termasuk seluruh pejabat, merangkul “cabaran” selama sebulan. Jumlah orang yang melakukan The 30 Clean telah melonjak dari 60 pada tahun 2013 kepada 1,200 tahun lepas. Satu lagi program popular yang dikenali sebagai Whole30, yang menjual buku masakan dan perkhidmatan langganan e-mel, mendakwa bilangan # seluruh 30-tagged gambar Instagram plat rakyat mendahului 1 juta tahun ini.

Diet ‘Whole30’ mengubah tabiat makan dalam masa 1 bulan

Apr.21.201503:08

Ada sesuatu yang memikat tentang keseluruhan idea. Suapan Facebook saya penuh dengan orang-orang yang membual tentang apa yang mereka telah diberikan untuk Lent atau bagaimana mereka telah mengangkat minuman keras semasa “Macam Mac.” Saya menyedari saya boleh menggunakan beberapa struktur untuk kehilangan beberapa kilogram yang merangkak selepas mengalami kecederaan lutut yang membuatnya sukar untuk bersenam sepanjang tahun lalu. Tetapi inspirasi sebenar adalah kakak ipar saya, yang telah makan bersih selama berbulan-bulan. Dia positif bercahaya.

Saya berbelok dan belajar bagaimana memasak dengan gebu minyak dan minyak kelapa (tidak ada mentega!), Campuran mayo saya sendiri dan mencipta zoodles non-pasta yang lazat dengan zucchini. Saya melihat sumber gula yang tersembunyi di dalam makanan. (Oh bacon!)

BERKAITAN: Untuk kesihatan anda, sekiranya anda cuba diet paleo atau Mediterranean?

Walaupun saya kehilangan hanya beberapa kilogram kerana saya pulih daripada pembedahan lutut dan terpaksa melepaskan kardio, saya mempunyai lebih banyak tenaga, kejelasan mental dan hampir tiada keinginan gula. Saya berasa lebih baik bahawa saya tertanya-tanya apakah saya mempunyai intoleransi makanan yang tidak diketahui yang menyebabkan keradangan peringkat rendah sepanjang masa.

Sayuran at a market
“Bagi saya, eksperimen saya dalam pemakanan yang bersih bukanlah keturunan ke dalam obsesif neurotik yang lengkap,” penulis menulis.Shutterstock

Kemudian pada Hari 31, cabaran tiba-tiba berakhir. Kumpulan Facebook saya telah ditutup, dan saya ditinggalkan dalam sejuk memegang spiralizer squash saya tanpa penyokong saya “menyukai” setiap pic salad yang saya hantar. Dan saya berasa sedikit panik tentang memasuki semula dunia yang sangat kotor di mana anda tidak tahu apa yang ada dalam makanan anda. Tidak peduli bahawa saya telah menggunakan program yang lebih mudah; yang lain melarang kacang, soya dan semua alkohol. Apa yang dilakukan oleh para pengikut selepas itu?

Pertama, terdapat halangan psikologi. Ia tidak menghairankan bahawa bahasa “makan bersih” meminjamkan dirinya kepada pemikiran yang tegar dan, jika diambil kepada yang melampau, boleh menyebabkan “ortoraksia,” suatu gangguan makan yang semakin dikenali yang memberi kesan kepada 1 peratus penduduk, menurut satu kajian baru-baru ini. Tetapi pengarang utama Thomas Dunn, profesor psikologi bersekutu di University of Northern Colorado, menganggarkan lebih banyak orang menderita darinya. “Ia bukan satu cabaran selama 30 hari yang menjadi masalah,” katanya. “Ia merupakan kombinasi amalan terhad yang membuat beberapa orang terbawa-bawa.”

BERKAITAN: Blogger mendedahkan bagaimana makan bersih yang melampau hampir membunuhnya

Diet vegan saya hampir membunuh saya, kata blogger

Nov.11.201502:35

Dia menceritakan tentang seorang wanita yang menghabiskan banyak masa memasak sehingga dia berisiko kehilangan pekerjaannya. Kemudian, ada seorang wanita lain yang tunangnya berpecah dengannya kerana dia bertarung dengan pelayan restoran yang menuntut untuk mengetahui senarai ramuan untuk salad dressings.

Walaupun saya menjadi lebih berwaspada di restoran, kawan saya masih mahu keluar dengan saya. Apa yang lebih sukar adalah memikirkan cara makan lagi. Saya memanggil Dr. Victoria Maizes, pengarah eksekutif di University of Arizona Center untuk Perubatan Integratif, yang menasihatkan memikirkan cabaran saya sebagai sejenis diet penghapusan, yang dia anggap “standard emas” klinikal untuk membantu orang-orang mengesan intoleransi makanan.

BERKAITAN: Makan 9 makanan ini untuk meningkatkan metabolisma dan mengurangkan berat badan

Sesetengah anggaran mengatakan 10 peratus orang mengalami sensitiviti tersebut (yang berbeza daripada alahan), dan pakar tidak pasti mengapa. Maizes mengesyaki kita menjadi lebih sensitif terhadap perubahan dalam mikrobioma besar, yang mempengaruhi sistem imun kita dan boleh mengakibatkan keradangan.

Begini bagaimana diet ini secara tradisional berfungsi: Anda mengelakkan suspek makanan bermasalah yang biasa selama dua minggu. Kemudian anda memperkenalkan satu makanan pada satu masa selama dua hingga tiga hari untuk melihat apakah gejala, seperti mual, gas, kekejangan, kembung, sakit perut, ruam, cirit-birit atau sakit kepala kembali. “Fikirkannya sebagai percubaan,” kata Maizes.

Adakah diet bebas gluten untuk anda?

Nov.21.201402:39

Saya sudah tahu saya sensitif gluten, jadi saya bekerja di tenusu: saya menambah beberapa feta ke salad saya satu hari dan keju jack untuk omelet. Semua baik.

Kemudian eureka! Setelah makan taco ikan panggang pada tortilla jagung di Taco Selasa, acara sosial yang popular di San Diego, saya meletup dengan kembung dan merasa luar biasa konyol. Mungkin jagung adalah masalah saya. Walaupun saya tidak makan popcorn atau keripik tortilla, saya sering menggunakan jagung yang terdapat dalam tepung bebas gluten dan atau sebagai tepung jagung di banyak sos.

Bagi saya, eksperimen saya dalam pemakanan yang bersih bukanlah keturunan ke dalam obsesif neurotik yang lengkap. Ia ternyata menjadi alat untuk mengetahui cara makan lebih sihat secara umum dengan mempelajari lebih lanjut mengenai tubuh saya. Plus, semua yang dicintai Facebook tidak akan menyakitkan lagi.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada April 2016. Untuk lebih banyak nasihat diet dan kecergasan, daftarlah untuk surat berita One Small Thing kami.