‘Saya benci perkahwinan saya, tetapi saya tidak boleh menyakiti anak saya’

Q. Saya telah berkahwin selama tujuh tahun dan telah kehilangan rasa kebahagiaan atau kegembiraan terhadap isteri saya. Kami mempunyai hubungan yang hebat sejak awal, tetapi saya tidak lama lagi menyedari bahawa dia mempunyai masalah perbelanjaan. Beliau menghabiskan seluruh $ 66,000 bonus dalam setahun, di belakang saya, dengan memberitahu saya dia telah melabur dalam IRA. Ini adalah salah satu daripada banyak contoh.

Dia menentukan siapa saya boleh berkawan dengan dan, jika saya membantah, dia menyebabkan argumen, yang menjadi ganas. Dia secara emosional menyalahgunakan saya dengan menghina keluarga saya dan memberitahu saya bahawa saya tidak akan mencapai matlamat saya. Satu-satunya perkara yang membuatkan saya dalam hubungan ini ialah kita mempunyai dua orang anak, yang saya sayangi lebih daripada apa sahaja.

Saya kini sedang dalam perjalanan selama beberapa minggu dan semua yang saya bimbangkan adalah bertemu dengan wanita lain. Ia membuatkan saya berasa hebat bahawa saya sebenarnya boleh berseronok dengan wanita lain. Saya benci hubungan saya, tetapi masih mempunyai perasaan untuk isteri saya. Saya fikir saya akan lebih bahagia dengan orang lain, tetapi bagaimana saya meninggalkan anak-anak saya? Saya menghadapi soalan ini sepanjang hari dan saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Saya hanya gembira apabila saya berjumpa dengan wanita lain dan saya tidak rasa bersalah mengenai urusan saya dengan mereka. Saya berumur 27 tahun dan merasakan bahawa sekarang adalah masa untuk memulakan jika itu yang saya buat.

A. Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah cuba menyelamatkan perkahwinan anda. Anda berpisah hanya jika anda tidak boleh, atau jika isteri anda tidak mahu melakukan bahagiannya.

Sementara itu, anda menyerang masalah anda dengan cara yang salah. Anda sudah memikirkan hasilnya; apa yang anda mesti lakukan terlebih dahulu adalah menangani proses itu.

Cara semasa anda menghadapi kesengsaraan yang disebabkan oleh masalah perkahwinan anda adalah untuk mengelakkan berurusan dengan isteri anda dan menipu dengan wanita lain. Dua kesalahan tidak membuat hak. Ini bukan untuk mengatakan tindakan isteri anda adalah OK atau anda harus bertolak ansur dengan tingkah laku buruknya, tetapi anda tidak melakukan apa-apa untuk memperbaiki keadaan. Dan adalah penting bahawa anda mengambil tindakan.

Walaupun anda mungkin lebih suka mengelakkan diri daripada menghadapi isteri anda, penghindaran akan membuat perkara lebih sukar pada akhirnya. Jika anda pergi, anda akan ingin tahu bahawa anda telah melakukan semua yang anda boleh untuk menyelamatkan perkahwinan anda. Menipu dengan isterimu kerana dia mengerikan bukan perkara yang betul untuk dilakukan. Meninggalkannya kerana dia mungkin mengerikan, tetapi anda belum lagi.

Jadi, pertama-tama, anda perlu membiarkannya tahu bahawa anda amat tidak berpuas hati dan anda mahu bekerjasama dalam penyelesaian.

Anda tidak jelas tentang siapa yang ganas terhadapnya, atau sifat keganasan tersebut. Tetapi jika salah seorang daripada anda sedang jenayah secara fizikal ke arah yang lain, sudah tiba masanya untuk memisahkan syarikat sekarang dan mendapatkan bantuan profesional sebelum mempertimbangkan untuk kembali bersama. Seorang atau anda berdua boleh cedera parah atau hilang upaya secara kekal.

Anda dan isteri anda mempunyai banyak perkara untuk dibincangkan. Anda harus membiarkannya tahu bahawa anda tidak boleh tinggal dalam perkahwinan ini jika semua yang dilakukannya mengkritik dan menghina anda, keluarga dan kerjaya anda.

Anda mesti membincangkan anggaran anda serta persahabatan yang dia hadapi, dan berunding satu pelan yang berfungsi untuk anda berdua. Pergi ke setiap arena konflik dan lihat sama ada kedua-dua anda dan isteri anda mampu meningkat ke semasa dan mengubah cara anda berinteraksi.

Surat anda menimbulkan beberapa bendera merah. Bagaimana seseorang boleh menghabiskan $ 66,000 tanpa pengetahuan anda? Anda harus tahu apa yang sedang berlaku dengan kewangan anda. Pasangan sering mempunyai satu atau yang lain “bertanggungjawab” wang itu. Ini bukan keadaan yang sihat.

Tidakkah anda membaca penyata kewangan anda? Tidakkah anda membincangkan perbelanjaan anda antara satu sama lain? Apa dia membelanjakan wang ini? Adakah anda mempunyai anggaran yang munasabah untuk perbelanjaan hidup, atau dia menggunakannya untuk makanan dan rawatan perubatan? Atau adakah dia membelanjakannya dengan perkara-perkara yang remeh??

Nampaknya anda sebahagiannya gembira untuk bersosial dengan wanita lain kerana anda merasa (difahami) seperti menghukum isteri anda. Sesungguhnya dia telah mengkhianati anda secara kewangan, dan sekarang anda mengkhianati dia secara emosi dan mungkin secara fizikal. Tetapi cubaan anda membalas dendam dengan cara ini tidak akan menyelesaikan masalah anda. Ia hanya akan membuatkan anda berasa seperti seorang lelaki yang buruk dan seorang bapa yang buruk.

Saya cadangkan anda terus dengan isteri anda. Biarkan dia tahu anda boleh bekerja ke arah memaafkannya hanya jika dia memastikan kelakuannya tidak berterusan. Jika anda tidak boleh memaafkannya, dan oleh itu selalunya merasakan keperluan untuk membalas dendam tepat, atau jika dia tidak akan mengubah kursus, maka anda akan meninggalkannya. Dia sama ada bersetuju untuk bekerja dengan anda atau dia tidak. Dia perlu membuktikan kepada anda bahawa anda boleh mempercayai dia.

Jelas, anak-anak adalah faktor motivasi dari segi menjaga anda bersama-sama. Tetapi ia tidak akan berguna untuk anak-anak membesar di dalam rumah di mana ibu bapa mereka membenci, membenci dan mengkhianati satu sama lain. Saya biasanya berpihak untuk menyelamatkan perkahwinan, terutamanya apabila ada anak-anak, tetapi jika keadaan anda tetap ini toksik, tinggal bersama demi anak-anak tidak melakukan apa-apa nikmat.

Ia berbaloi untuk mengetahui sama ada anda mempunyai masa depan dengan isteri anda sebelum anda memberi tumpuan kepada sama ada bermain-main dengan orang lain atau mencari orang lain. Selagi anda meletakkan perhatian anda di tempat lain, anda tidak akan meletakkan banyak tenaga untuk menyelamatkan perkahwinan anda. Jika anda memutuskan untuk menamatkan perkahwinan itu, maka sebaiknya anda berada dengan bebas dengan siapa anda inginkan.

Gail Bottom Line: Perkahwinan yang lemah dapat diperkuatkan dan disimpan, tetapi hanya jika kedua pasangan itu benar-benar bekerja ke arah tujuan itu.

Apa-apa idea, cadangan dalam lajur ini tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk merujuk kepada doktor atau profesional kesihatan mental anda. Semua perkara mengenai kesihatan emosi dan mental harus diawasi oleh seorang profesional profesional. Penulis tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan, kecederaan atau kerosakan yang timbul daripada apa-apa maklumat atau cadangan dalam ruang ini.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Kesan Ripple: Bagaimana Seks yang Betul Boleh Membawa Kehidupan yang Lebih Baik” (Rodale). Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.drgailsaltz.com.

Loading...