Salmonella dalam ayam halal membunuh 1, sakit sekurang-kurangnya 17, kata CDC

Sekurang-kurangnya 17 orang telah jatuh sakit dan satu orang telah meninggal dunia akibat wabak salmonella yang dikaitkan dengan ayam halal, menurut Pusat Penyakit dan Pencegahan Penyakit.

Beberapa daripada mereka yang sakit melaporkan dilaporkan makan ayam dari jenama Empayar Kosher. Walau bagaimanapun, CDC tidak mencadangkan orang ramai mengelakkan membeli produk Kosher Empayar. Ia juga tidak mencadangkan orang ramai mengelakkan membeli ayam halal.

CDC sedang menyiasat wabak dan melaporkan keadaan yang terjejas ialah Maryland, New York, Pennsylvania dan Virginia. Kematian yang berkaitan dengan wabak itu dilaporkan dari New York. Penyakit yang berkaitan dengan wabak ini bermula dari 25 September 2017 hingga 4 Jun 2018.

Gambar: Woman cutting chicken meet
Apabila menyediakan ayam mentah, pastikan untuk mencuci tangan anda sebelum dan selepas. Saham Getty Images

Sebagai tindak balas, Empayar Kosher berkongsi kenyataan di laman web mereka:

“Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) masing-masing telah mengeluarkan amaran kesihatan awam daripada banyak amaran kerana kebimbangan mengenai penyakit Salmonella yang dilaporkan di timur laut dan pertengahan Atlantik Amerika Syarikat yang boleh dikaitkan dengan produk ayam mentah Kami telah bekerjasama sepenuhnya dengan USDA dan CDC mengenai perkara ini … “

“CDC tidak menasihatkan pengguna mengelakkan makan ayam jenama Empire® dan tiada produk yang telah ditarik balik atau dikeluarkan dari pasaran. Seperti mana-mana ayam, apabila ditangani dan disediakan dengan betul, termasuk memasak dengan teliti seperti yang diarahkan, produk kami tidak menimbulkan risiko kepada pengguna . “

Adakah Coops Chicken Backyard Menyebabkan Salmonella Wabah?

Ogos.22.201701:28

Biasanya orang sakit dari salmonella antara 12 hingga 72 jam selepas meminum kuman itu. Gejala termasuk cirit-birit, demam dan sakit perut.

Untuk mengelakkan sakit dari salmonella, CDC berkongsi beberapa langkah mudah untuk diikuti: Semasa mengendalikan ayam mentah, pastikan untuk mencuci tangan sebelum dan selepasnya. Berhati-hati untuk tidak menyebarkan kuman dari ayam mentah ke bahagian lain dapur anda. Selain itu, jangan bilas ayam mentah kerana ini juga boleh menyebarkan kuman yang mungkin.

Martha Stewart sakit dari salmonella: Inilah cara untuk mengelakkan penyakit makanan

Dis.18.201201:43

Pastikan bahagian dalam ayam mencapai sekurang-kurangnya 165 darjah Fahrenheit dengan mengikuti arahan memasak dan menggunakan termometer makanan (melekatkannya di bahagian paling tebal makanan).

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa anda boleh mendapatkan salmonella dari makanan lain selain ayam, termasuk telur, kadang-kadang dibungkus barang, kerang dan produk lain.

Jika anda tinggal di kawasan-kawasan ini yang dikenalpasti dan mempunyai sebarang pertanyaan, panggil jabatan kesihatan negeri anda. Anda juga boleh menghubungi 1-877-627-2803 untuk bercakap dengan pakar Empayar Kosher.