Rocky Mountain melihat demam: Ibu memberi amaran selepas penyakit kelahiran anak

Seperti kebanyakan orang, Danielle McNair tidak pernah mendengar tentang Rocky Mountain yang melihat demam sehingga dia melihat gejala aneh anaknya berikutan gigitan kutu.

Ia bermula pada 10 Mei, ketika anak kecilnya, Mason McNair, 5 tahun, berada di rumah kakek neneknya di La Grange, Georgia. Semasa bersiap untuk mandi, kakek neneknya melihat cincin di dalam butang perut Mason.

Cecair dikeluarkan dengan betul, tetapi butang perut Mason menjadi merah dan bengkak. McNair, 27, mengambil Mason ke doktor pada hari berikutnya dan dia diberi ubat antibiotik untuk mengambil masa 10 hari akan datang.

Rocky Mountain Spotted Fever
Gejala-gejala Rocky Mountain yang dikesan demam termasuk ruam, demam, sakit kepala, loya, sakit perut, sakit otot dan kurang nafsu makan.Baiknya oleh Danielle McNair

Pada hari terakhir rawatan antibiotik, namun, Mason mengalami ruam, demam, keletihan, cirit-birit dan sakit perut.

“Ia benar-benar kelihatan seperti ruam panas. Kami telah berada di luar hujung minggu itu, ia sangat panas, “kata McNair.

Menjelang pukul 9 malam, keadaan menjadi semakin buruk. Penyebaran ruam.

“Dalam masa 18 jam, ia tidak ada apa-apa untuk apa yang anda lihat dalam gambar. Jelas, ada yang salah, “katanya.

Menurut McNair, ahli pediatrik keluarga itu berkata ruam itu adalah reaksi yang tertangguh terhadap antibiotik dan ia mungkin mengambil masa sehingga enam minggu untuk membersihkan.

Tetapi diagnosis doktor tidak duduk dengan baik dengannya.

Rocky Mountain Spotted Fever
Tempat itu menutup badan atas Mason.Baiknya oleh Danielle McNair

“Saya tidak berpuas hati dengan jawapannya. Saya mula melakukan carian dalam talian saya. Saya panggil kakak saya, yang merupakan seorang doktor haiwan, “katanya.

Kakaknya menggalakkannya melakukan lebih banyak penyelidikan dan menggesa doktor dan pasukan perubatan untuk menjalankan panel pemeriksaan, atau ujian darah yang dapat membantu mengenal pasti penyakit yang ditimbulkan tikus.

“Saya melakukan lebih banyak penyelidikan dan mendapati bahawa semua gejala dan garis masa mereka semua sesuai dengan diagnosis,” katanya. “Jadi ketika saya menyedari itulah yang anak saya ada.”

Dia mengesyaki anaknya mempunyai demam Rocky Mountain, sejenis kumpulan rickettsioses, yang dapat menyebabkan amputasi lengan, kaki, jari atau jari kaki, kehilangan pendengaran, kelumpuhan atau kecacatan mental.

6 perkara yang perlu anda ketahui mengenai kutu dan penyakit Lyme

Jun.17.201504:07

Setelah kembali ke doktor, dia menunjukkan kepadanya apa yang dia jumpa. Mereka bekerja bersama dan doktor memberikan diagnosis rasmi, serta antibiotik yang betul untuk merawatnya. Sememangnya Rocky Mountain melihat demam.

“Ia harus menjadi antibiotik khusus dan itulah sebabnya kali pertama, ia tidak jelas,” katanya. Mason diberikan Doxycycline kali kedua dan dalam masa tiga hari, dia lebih baik.

“Jika saya tidak melakukan penyelidikan saya sendiri dan terus menolaknya, kita akan berada dalam situasi yang sama sekali berbeza dengan anak saya. Dan itu menakutkan. Itu sangat menakutkan, “katanya.

McNair memaparkan akaunnya mengenai ketakutan di Facebook dan sejak itu mendapati banyak orang lain telah mengendalikan penyakit berbahaya dan penyakit yang ditimbulkan oleh penyakit lain..

Matlamatnya bukan untuk memalukan mana-mana profesional perubatan, tetapi untuk meningkatkan kesedaran untuk ibu bapa dan penjaga.

Georgia mom warns of rare tick disease
Danielle dan Christopher McNair bersama tiga anak mereka: Autumn, Dawson dan Mason. Keluarga tinggal di LaGrange, Georgia. Baiknya oleh Danielle McNair

Jejaki gejala anak anda

Rocky Mountain melihat gejala demam selalunya tidak muncul sehingga dua atau lebih hari selepas digigit oleh tanda kutip, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

“Saya mahu memberi kuasa kepada ibu bapa sentiasa, sentiasa menjadi peguam bela untuk anak anda. Gunakan suara anda sendiri, pasti melakukan penyelidikan anda sendiri. Doktor adalah manusia juga manusia. Itu tidak bermakna mereka tahu setiap perkara, “tegas McNair.

Neeta Connally, profesor bersekutu dan pengarah Makmal Pencegahan Penyakit Tickborne di Western Connecticut State University, mengatakan banyak spesies semak menyebar ke kawasan-kawasan yang sebelum ini tidak dilaporkan dikenali sebagai kawasan.

“Rickettsiosis demam sudah pasti semakin meningkat sejak beberapa dekad yang lalu,” kata Connally HARI INI.

Laporan kejadian CDC telah meningkat daripada kurang daripada dua kes per juta orang pada tahun 2000 kepada lebih daripada 11 kes per juta pada tahun 2014.

“Banyak spesies semak memperluas rangkaian mereka ke kawasan di negara yang tidak pernah ditubuhkan sebelumnya. Ini benar-benar berlaku untuk vektor tick penyakit Lyme (tanda hitam berkaki).”

Petua untuk selamat di musim panas, dari tempat duduk matahari untuk mengelakkan kutu

Mei.26.201803:26

Connally, yang memegang ijazah kedoktoran dalam entomologi perubatan dan tuan dalam kesihatan awam, menawarkan nasihat ini supaya selamat:

“Pakai pelepasan kulit atau penghalau pakaian apabila menghabiskan masa di luar rumah, periksa diri anda atau anak anda untuk gatal-gatal selepas aktiviti luar, mandi atau mandi lama selepas menghabiskan masa di luar dan keringkan pakaian anda pada suhu tinggi selepas mencipta semula jadi di luar rumah. Akhir sekali, RMSF disebabkan oleh kutu yang kerap menggigit haiwan peliharaan, jadi rujuk doktor haiwan anda untuk produk tikam pencegahan terbaik untuk anjing atau kucing anda. “

Bagi ibu bapa dan penjaga secara khusus, McNair menawarkan nasihat yang pedas ini:

“Jangan berhenti sehingga anda berpuas hati dengan kesihatan anak anda. Jika doktor anda menolak kebimbangan anda dan anda tidak berpuas hati, dapatkan pendapat kedua. “