Rita Wilson membuka ‘kebimbangan dan kekeliruan’ selepas kanser payudara

Rita Wilson adalah seorang pesakit kanser payudara yang cukup bertuah untuk memanggil dirinya “bebas kanser” dan “100 peratus sihat” hanya beberapa bulan selepas diagnosisnya pada tahun 2015.

Tetapi semasa lawatan ke hari Isnin ke TODAY, pelakon dan penyanyi menegaskan bahawa pertempuran tidak sepenuhnya berakhir dengan rawatan yang berjaya. Malah, itulah apabila berlainan jenis pertempuran bermula.

Kathie Lee Gifford dan Hoda Kotb bercakap dengan Rita Wilson tentang kehidupan selepas kanser payudara

Oktober.16.201704:58

“Apabila anda telah didiagnosis dan anda akan menjalani apa jua prosedur anda, jika ia pembedahan atau rawatan atau apa sahaja, selalu ada sesuatu yang perlu dilakukan dan sesuatu yang anda ambil perhatian,” jelasnya. “Dan kemudian selepas itu, apabila kejutan berakhir, anda agak tersisa dengan sedikit … ‘Apa yang berlaku kepada saya?'”

Wilson mempunyai mastektomi ganda sebulan selepas diagnosisnya sendiri, dan kemudian soalan itu memukulnya, bersama dengan, “Bagaimana saya menangani semua itu?”

Pada mulanya dia cuba mengatasinya dengan hanya meneruskan kehidupan – dan bekerja. Hanya empat minggu selepas pembedahannya, dia kembali ke permainan yang telah dia kerjakan sebelum semuanya berlaku (Larry David’s “Fish in the Dark”).

“Ia banyak dan badan saya masih memerlukan rehat,” katanya. “Fikir saya memerlukan lapan minggu selepas itu.”

Rita Wilson on TODAY
Rita Wilson pada HARI INI.Nathan Congleton / HARI INI

Akhirnya, selepas dia dipulihkan secara fizikal, ada yang lebih banyak untuk berurusan.

“Saya mengalami kebimbangan dan kekeliruan, walaupun saya mempunyai ramalan yang bagus dan hasil yang hebat,” katanya.

Yang diperlukan – dan masih memerlukan – satu lagi rawatan yang berbeza.

“Saya mempunyai rutin baru sekarang dan saya berhenti meminum banyak alkohol seperti yang saya lakukan, dan (saya) melakukan lebih banyak,” katanya. “Saya menggabungkan kesedaran, meditasi dan beberapa terapi tingkah laku kognitif.”

Kanser payudara Q dan A: Berapa kerap anda mempunyai mamogram??

Oktober.04.201703:31

Terapi itu adalah bahagian penting penyembuhan selepas kanser, kerana sebagai Wilson menambah, “Anda tidak boleh membantu tetapi berfikir, ‘Bagaimana jika ia kembali?'”

Tetapi dia tidak membiarkan dirinya memikirkan soalan itu.

“Saya belajar bahawa jika anda mempunyai fantasi tentang sesuatu, dan anda menciptanya di kepala anda sendiri, kenapa tidak ia menjadi fantasi yang hebat?” dia berkata. “Seperti menyanyi di Carlyle … atau hanya mempunyai fantasi kesihatan yang baik.”