Risiko jantung yang diketahui ramai Bob Harper mahu orang tahu

Sudah hampir setahun sejak pakar kecergasan Bob Harper mengalami serangan jantung secara tiba-tiba – kejutan kepadanya, peminatnya dan juga doktor. Tetapi Harper selamat, dan sejak itu dia mengubah hidupnya, mengamalkan pendekatan yang baru dan lebih lembut untuk latihan dan dietnya.

Harper tahu bahawa dia mempunyai keadaan keturunan yang melibatkan lipoprotein tinggi (a) dalam darahnya, zarah yang menyumbang kepada plak pada arteri dan gumpalan darah, dan boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Dia menerangkan mengapa penting bagi orang untuk mengetahui tentang keadaan yang kurang dikenali ini, yang sering memberi kesan kepada orang dalam bentuk yang luar biasa – dan apa lagi yang dia pelajari sejak hari yang mengubah hidupnya.

Bob Harper ke Megyn Kelly atas serangan jantungnya: ‘Saya mati selama 9 minit’

05/05/201704:58

Saya telah belajar banyak tentang kekuatan saya pada tahun lalu. Saya sentiasa lelaki senaman, lelaki kecergasan yang anda boleh dapatkan untuk nasihat. Saya terpaksa belajar banyak tentang siapa saya sekiranya saya tidak mempunyai semua perkara yang saya fikirkan saya. Itu sangat menarik. Ia adalah panggilan bangun untuk saya.

Perubahan terbesar? Pasukan doktor yang saya miliki sekarang, dan ubat yang perlu saya ambil setiap hari. Mereka menjaga saya kuat. Mereka menurunkan risiko saya kerana mengalami serangan jantung yang lain. Apabila saya mendapati bahawa selepas mengalami serangan jantung, saya lebih cenderung untuk mempunyai satu lagi dalam setahun, saya bersedia melakukan apa sahaja yang diambilnya.

Diet saya sekarang lebih seimbang. Sebelum itu protein yang tinggi, lemak yang tinggi. Ia tidak seperti itu lagi. Latihan saya terpaksa berubah sepenuhnya. Saya lebih banyak melakukan yoga. Tetapi apa yang saya lakukan sekarang tidak bergantung pada latihan intensiti tinggi ini lagi. Pada hari-hari saya tidak berjaya, saya tidak tertekan. Sebelum serangan jantung saya, saya berada di gym setiap hari. Jika saya tidak, saya tidak gembira.

Saya tidak tahu keadaan ini yang saya terduga. Saya tidak pernah mendengarnya. (Nota editor: Dr. Warren Wexelman, ahli kardiologi di Pusat Perubatan NYU Langone, menjelaskan bahawa kebanyakan doktor tidak menguji tahap lipoprotein (a) pesakit, walaupun dia menggalakkan mereka berbuat demikian.)

Bob Harper di jalan ke pemulihan 50 hari selepas serangan jantung yang mengejutkan

Apr.04.201701:19

Saya akan mempunyai fizikal, tetapi saya tidak benar-benar tahu butir-butir kesihatan saya seperti yang saya perlu. Saya berfikir bahawa orang pergi doktor mereka dan mereka mendapat pemeriksaan kolesterol tetapi mereka tidak tahu tentang ini. Anda banyak mendengar tentang gejala yang membawa kepada serangan jantung – kebas, sakit dada – Saya tidak mengalami apa-apa perkara itu. Saya pergi ke gym dan turun dengan segera.

Pastikan anda benar-benar mengetahui kesihatan anda dari dalam. Adalah penting anda pergi ke doktor anda dan benar-benar diperiksa. Saya menggalakkan orang ramai untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dengan sejarah keluarga mereka. Saya fikir ia sangat penting untuk meluangkan masa. Anda berhutang kepada diri sendiri. Anda berhutang kepada rakan dan keluarga anda dan orang-orang yang mengasihi anda.

Setelah terselamat serangan jantung, itu tidak bermakna anda tidak boleh kembali kepada cara yang biasa digunakan untuk anda. Saya percaya bahawa anda boleh dapat kekuatan anda sekali lagi. Ia hampir seperti – Saya tidak mahu mengatakan itu adalah satu rahmat, kerana saya tidak akan menginginkan serangan jantung kepada sesiapa sahaja – tetapi orang yang mengalami serangan jantung benar-benar belajar banyak tentang diri mereka sendiri. Anda belajar tentang daya tahan anda. Anda belajar bahawa hati anda boleh menjadi kuat lagi. Saya tidak tahu bahawa pada mulanya. Saya fikir saya akan menjadi separuh daripada siapa saya.

Sekarang saya sedar akan apa yang berlaku di dalam badan saya sepanjang hari. Jika saya rasa pening dalam apa jua cara, ia adalah bendera merah untuk saya. Sekiranya ada sesuatu yang salah, atau jika apa-apa yang tidak betul, saya bercakap dengan doktor saya. Mereka memberi mereka rasa yakin, memberitahu saya baik-baik saja, saya mengambil ubat saya, saya lakukan seperti yang saya diberitahu. Itu, kepada saya, apa yang begitu penting.

Seperti yang diberitahu kepada Rheana Murray

Februari adalah Bulan Kesihatan Jantung. Harper bercakap kepada HARI INI Kesihatan bagi pihak kempen Survivors Have Heart dan perkongsiannya dengan AstraZeneca.