Ramai wanita dengan kanser payudara awal mungkin tidak memerlukan kemoterapi, mendapati hasil kajian

Kebanyakan wanita dengan kanser payudara peringkat awal mungkin dapat mengelakkan kemoterapi, satu kajian baru mendapati.

Penyelidik menegaskan bahawa pesakit dengan tumor bersaiz kecil yang tidak menyebarkan ke kelenjar getah bening hanya sama sekali tanpa kemoterapi sebagai mereka yang mendapat rawatan, menurut kajian yang dikemukakan pada hari Ahad di American Society of Clinical Oncology meeting dan diterbitkan di New England Jurnal Perubatan.

Ramai wanita dengan kanser payudara tidak memerlukan kemoterapi, kata kajian baru

Jun.04.201802:03

Walau bagaimanapun, para pakar mengingatkan bahawa penemuan itu tidak boleh digunakan untuk mereka yang mempunyai tumor yang lebih besar atau mereka yang mempunyai kanser yang telah mula menyebar atau metastasize. Lebih banyak kajian diperlukan untuk melihat golongan wanita, kata mereka.

“Ini adalah persoalan yang sangat besar,” kata Dr Adam Brusky, pengarang kajian baru dan profesor perubatan di University of Pittsburgh. Intinya, Brusky berkata, para doktor sekarang mempunyai ujian untuk menentukan pesakit peringkat awal – dan itu kebanyakannya – boleh melangkaui kemoterapi.

Daripada lebih 250,000 wanita di A.S. dijangka didiagnosis menderita kanser payudara, penemuan baru boleh memberi manfaat lebih daripada 63,000 dengan penyakit tidak invasif, atau peringkat awal, penyakit.

Wanita yang mendapat kanser diberi skor yang datang dari ujian genetik yang menganalisis tumor dan mencari kehadiran 21 gen yang dikaitkan dengan kemungkinan berulang. Sehingga sekarang, doktor tidak tahu pasti sama ada untuk menawarkan kemoterapi kepada peratusan besar pesakit dengan barah peringkat awal.

Kajian baru ini, yang digelar percubaan TAILORx, diikuti 9,717 wanita dengan penyakit peringkat awal, berusia 18 hingga 75 tahun, dengan estrogen-reseptor positif, kanser HER2-negatif yang tidak merebak ke nodus limfa – kes di mana doktor tidak yakin sama ada kemeja akan membantu.

Daripada 9,717 wanita, 6,711, atau 67 peratus, mempunyai markah ujian menunjukkan risiko pertengahan berulang – skornya ialah 11 hingga 25. Selepas pembedahan dan radiasi, wanita tersebut secara rawak ditugaskan untuk menerima kemoterapi dengan ubat menghalang estrogen atau hanya penghalang hormon estrogen.

Sebelum kajian itu, para doktor tahu wanita dengan skor rendah pada ujian, kurang daripada 11, diberitahu mereka boleh melangkau kemoterapi tanpa kesan buruk. Wanita berisiko tinggi, atau skor 26 atau lebih tinggi, dinasihatkan supaya mempunyai kemoterapi.

Kajian baru menunjukkan bahawa pada wanita dengan risiko pertengahan, tidak ada perbezaan dari segi kekambuhan sama ada seorang wanita dirawat dengan kemoterapi atau tidak.

“Kami tidak tahu sama ada kemoterapi memberi manfaat kepada wanita dalam lingkungan ini,” kata Dr. Sara Hurvitz, profesor bersekutu di University of California, Los Angeles, dan pengarah onkologi perubatan payudara di Pusat Kanser Komprehensif UCLA / Jonsson. Kajian menunjukkan bahawa jika anda mengambil kumpulan secara keseluruhan, tidak ada perbezaan risiko berulang apabila anda membandingkan kemoterapi tanpa kemoterapi. “

Kajian baru mendedahkan bahawa pil kawalan kelahiran dapat meningkatkan kemungkinan kanser payudara

07.07.201702:17

Sembilan tahun selepas rawatan awal mereka 83.3 peratus wanita dirawat dengan hanya ubat anti-estrogen dan 84.3 peratus dalam kumpulan anti-estrogen ditambah kemoterapi bebas kanser. Tambahan pula, 94.5 peratus daripada mereka yang dirawat hanya dengan penghalang estrogen dan 95 peratus daripada mereka yang dirawat dengan anti-estrogen ditambah kemoterapi, tidak mempunyai kekambuhan di tapak yang jauh.

“Kesan maklumat yang diberikan oleh percubaan ini adalah sangat besar, kerana beberapa ribu wanita setahun sekarang akan terhindar daripada mendapat kemoterapi”

Kebanyakan kanser payudara yang didiagnosa di seluruh dunia bergantung kepada hormon dan umumnya didapati pada peringkat awal tanpa penglibatan nodus limfa dan doktor telah berpotensi mengatasi wanita dengan kanser payudara jenis ini sejak dekad yang lalu, kata Dr. Ingrid Mayer , pengarah onkologi perubatan payudara di Vanderbilt University Medical Centre.

“Kesan maklumat yang diberikan oleh percubaan ini adalah sangat besar, kerana beberapa ribu wanita setahun akan terselamat daripada mendapat kemoterapi,” kata Mayer.

Sesetengah pakar kanser telah menangguhkan keputusan untuk merawat pesakit baru mereka dengan kemoterapi sehinggalah penemuan kajian dikeluarkan.

“Minggu lepas, dengan pembebasan data yang sedang berlaku, kami memutuskan untuk bertahan,” kata Dr William Gradishar, seorang profesor perubatan dan ketua hematologi dan onkologi di Feinberg School of Medicine, Northwestern University. “Ini akan memberi kesan besar kepada cara kita mendekatkan diri. Ini jenis alat membolehkan kami membuat ubat disesuaikan realiti, membolehkan kami menawarkan terapi yang tepat untuk pesakit yang tepat pada masa yang tepat. “

Hoda Kotb duduk dengan pesakit kanser payudara: ‘Kehidupan tidak berhenti’

Nov.06.201706:43

Mengapa lebih baik untuk mengelakkan kemeja?

Mengelakkan kemoterapi boleh membuat perbezaan utama kepada kualiti hidup dan kesihatan wanita. Rawatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan, dan sebahagiannya boleh menyebabkan risiko wanita berisiko. Seiring dengan keguguran rambut, mual dan muntah, kemoterapi boleh meninggalkan wanita dengan sistem imun yang tertekan, kata Dr Jennifer Litton, ahli onkologi dan profesor bersekutu di University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Jangka panjang, Litton berkata, ia boleh meninggalkan wanita yang mati rasa kekal dan kesemutan.

Bagi Litton, kajian baru akan membuat perbezaan besar dalam rawatan kanser payudara untuk ramai wanita. “Kami kini boleh mengenal pasti kumpulan wanita yang lebih besar yang boleh mengelakkan kemoterapi dan hanya memberi terapi anti-estrogen dan mendapatkan hasil yang sama,” katanya..

Penemuan baru ini memberi jaminan kepada pesakit seperti Debra Reese, 61, yang berusia 61 tahun, yang mendapat skor 10 doktornya untuk mengesyorkan terhadap kemoterapi.

“Saya fikir saya jatuh sejajar dengan kajian dan keputusan yang keluar daripadanya,” kata Reese. Mengetahui keputusan kajian baru itu, dia yakin, “Saya melakukan perkara yang betul.”

Penyumbang TODAY Laura Ratliff menyumbang kepada laporan ini.