Q & A: Pakar kemandulan lelaki menjawab soalan anda

Walaupun wanita biasanya menjadi tumpuan apabila ia berupaya untuk hamil, kajian menunjukkan 50-50 perpecahan antara lelaki dan wanita apabila terdapat masalah. Katanya, 5 hingga 7 peratus lelaki didiagnosis sebagai subur.

HARI INI menjelajah ketidaksuburan lelaki sebagai sebahagian daripada siri Ketidaksuburan Rethinking pada hari Rabu, dan kini Dr Edmund S. Sabanegh, Pengarah Pusat Kesuburan Lelaki untuk Glickman Urological and Kidney Institute di Cleveland Clinic, menjawab pertanyaan susulan anda:

S: Beberapa bulan yang lalu kami mendapati bahawa suami saya mempunyai Sindrom Klinefelter (XXY) dan mempunyai bilangan sperma sperma dalam 2 analisis sperma yang telah dilakukannya. Kami telah diberitahu bahawa terdapat 50/50 peluang mencari sperma untuk IVF jika kita melakukan biopsi testicular. Adakah anda bersetuju dengan kemungkinan itu? Sekiranya terdapat sperma yang digunakan untuk IVF, adakah anda fikir ia akan membawa kepada kehamilan yang berdaya maju dan bayi yang sihat?
-Anonymous

A: Sindrom Klinefelter adalah gangguan genetik pada lelaki yang disebabkan oleh adanya kromosom X tambahan (kromosom X 2 dalam setiap sel tubuh dan bukannya biasa). Lelaki dengan ini akan mempunyai buah zakar lebih kecil daripada biasa dan tidak mempunyai sperma atau jumlah sperma yang sangat rendah dalam ejakulasi mereka. 

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan pesakit ini akan mempunyai sperma yang hadir di testis mereka; ia hanyalah satu perkara yang mengenal pasti bidang pengeluaran sperma dan mendapatkan sperma untuk persenyawaan In-vitro. Salah satu perkembangan baru yang kita gunakan dalam bidang ini melibatkan pendekatan microsurgical untuk menuai sperma. Dalam pembedahan kecil, kita dapat memeriksa bahagian dalam testis di bawah perbesaran yang sangat tinggi dan mengenal pasti pulau kecil sperma di dalam testis. Malah, kita boleh mencari sperma sehingga 70 peratus pesakit ini. Walaupun majoriti anak dari pesakit-pesakit ini telah normal secara genetik, terdapat beberapa laporan mengenai masalah genetik sesekali, oleh itu ada yang mencadangkan ujian genetik bersertifikat yang lebih dekat.

S: Adakah beberapa sebab kemandulan lelaki keturunan? Anak saya dikandung melalui persenyawaan in vitro menggunakan prosedur ICSI 14 tahun lalu. Penyebab ketidaksuburan suami saya tidak ditentukan pada masa itu, tetapi saya khawatir apa pun yang menyebabkan ia mungkin diserahkan kepada anak saya. Adakah terdapat ujian genetik yang boleh dilakukan untuk menentukan sama ada ini berlaku?
-Anonymous

A: Persoalan di sini melibatkan kepentingan keturunan dalam ketidaksuburan lelaki. Sehingga 14 peratus lelaki yang tidak mempunyai sperma atau sangat sedikit sperma dalam ejakulasi mereka akan mempunyai sebab genetik untuk ini. Antara sebabnya ialah penghapusan kawasan kromosom Y yang merupakan kromosom lelaki. Bergantung pada lokasi masalah kromosom, terdapat masalah kesihatan yang berkaitan dengan lelaki supaya pentingnya lelaki-lelaki ini mendapat pemeriksaan dan kaunseling genetik yang sesuai jika terdapat masalah. 

Q: Adakah umur lelaki menjejaskan kualiti sperma??
-Anonymous

A: Walaupun lelaki boleh kekal subur sepanjang hidup mereka, ciri sperma menurun ketika usia kita. Soalan utama adalah – sperma kita sihat dan mampu menyebabkan anak normal. DNA sperma menunjukkan peluang yang lebih tinggi untuk memecahkan dan masalah lain ketika kita masuk ke dalam usia 40-an dan lebih tua, tetapi pada umumnya keturunan lelaki yang lebih tua hanya mempunyai risiko peningkatan genetik yang sederhana. Penyelidikan baru menimbulkan persoalan tentang risiko autisme dan skizofrenia yang lebih tinggi pada kanak-kanak lelaki yang lebih tua tetapi soalan ini adalah subjek penyelidikan yang sedang berlangsung. -Anonymous

S: Suami saya telah didiagnosis dengan sindrom bersertifikat sel-sel sahaja. Adakah kita mempunyai pilihan untuk rawatan? Kami berdua sangat mahukan anak biologi kita sendiri. -Anonymous

A: Sindrom sel Sertoli sahaja adalah keadaan di mana sel-sel pengeluaran sperma di dalam buah zakar tidak ada lagi. Walaupun kita tidak dapat menstabilkan semula sperma dalam buah zakar jika mereka benar-benar hilang, kita sering boleh mencari sperma sisa kecil di dalam testis ini dengan pendekatan baru pembedahan mikrosurgis testis. Ini melibatkan penggunaan perbesaran yang sangat tinggi dengan mikroskop operasi untuk memeriksa bahagian dalam testis untuk mencari kawasan sperma yang berdaya maju. Sperma ini, sekali dijumpai, boleh digunakan untuk jenis persenyawaan in-vitro yang disebut Intracytoplasmic sperma suntikan (ICSI) di mana sperma tunggal disuntik terus ke dalam telur untuk menghasilkan persenyawaan.-Tanpa nama

S: Adakah benar bahawa ganja merokok menyebabkan jumlah sperma yang rendah (ketidaksuburan), dan jika ya, bagaimanakah ia dapat diperbetulkan? Tidak akan merokok untuk bantuan sehari atau adakah sesuatu yang harus dikeluarkan sepenuhnya dari sistem? – Louise Kendricks

A: Marijuana dan pelbagai ubat lain termasuk steroid anabolik boleh memberi kesan yang sangat serius terhadap pengeluaran sperma serta kesihatan seorang lelaki secara umum. Marijuana khususnya memberi kesan kepada hormon lelaki, testosteron, yang penting untuk pengeluaran sperma yang sihat. Barisan pengeluaran sperma adalah kira-kira 74 hari yang panjang supaya semua penggunaan harus dihentikan untuk sekurang-kurangnya itu lama untuk melihat jika pengeluaran sperma pulih. Steroid anabolik boleh mengalami masa pemulihan yang lebih lama.S: Saya mempunyai vasektomi 10 tahun yang lalu ada apa-apa yang saya boleh lakukan mempunyai anak dengan isteri saya yang baru?– Jose

A. Ramai lelaki berminat untuk mempunyai anak tambahan selepas vasektomi. Pembalikan vasektomi boleh dilakukan, tetapi melibatkan mikrosurgeri halus untuk mematikan dengan teliti vasektomi dan membenarkan pengembalian aliran sperma yang normal. Ini harus dilakukan oleh ahli bedah yang berpengalaman dalam mikrosurgery dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang ini.

S: Pilihan apa yang ada untuk lelaki yang mempunyai urat varikos dalam buah zakar yang menjejaskan kesuburan?
-Anonymous

A. Varicoceles adalah urat varikos dalam kantung skrotum yang dapat menurunkan kesuburan pada beberapa lelaki. Walaupun terdapat beberapa teori mengapa mereka menyakiti kesuburan kami, konsep utama adalah bahawa pembesaran urat menjaga testikel lebih hangat dan ini menyakitkan pengeluaran sperma.

Untuk membetulkan varikokel, terdapat pelbagai pendekatan pembedahan untuk mengikat urat ini. Satu pilihan adalah pendekatan microsurgical yang melibatkan pemotongan yang sangat kecil di kawasan groin yang rendah. Ini membolehkan kita mengenalpasti struktur halus seperti arteri ke testis dan hanya mengikat urat yang menyebabkan masalah. Menggunakan pendekatan ini, komplikasi jarang berlaku dan majoriti pesakit akan mempunyai beberapa tahap peningkatan dalam ciri-ciri air mani mereka.

S: Tahap berapa sperma lelaki berubah dari ejakulasi ke ejakulasi? Bolehkah ada pelbagai?– Stephanie, Hartford, Conn.

A. Lelaki boleh menunjukkan kepelbagaian yang luas dalam kiraan sperma mereka dari ejakulasi kepada ejakulasi. Ini boleh terdiri daripada pelbagai faktor yang termasuk tempoh masa sejak ejakulasi terakhir, stres, penyakit baru-baru ini dan faktor lain. Atas sebab ini, kami biasanya mengesyorkan analisis air mani kedua jika spesimen pertama tidak normal. Sering kali, kita akan melihat peningkatan dalam spesimen kedua.