‘Piper dapat melihat!’ ibu bapa mengatakan tidak berpandangan pendek, bawa bayi kepada doktor mata

Apa perbezaan yang dibuat setahun.

Jun lalu, Piper Verdusco berusia 10 bulan enggan merangkak. Ibu bapanya tidak pernah membayangkan kelewatan perkembangannya kerana dia tidak dapat melihat apa yang ada di hadapan mukanya.

Tonton tindak balas comel bayi selepas melihat dengan jelas buat kali pertama

Selepas optometrist didiagnosis Piper sebagai sangat teliti, ibu bapanya menangkapnya cuba menggunakan gelas baru dalam video YouTube yang dipanggil “Piper boleh melihat!”

Tidak lama kemudian, 40 juta penonton terpesona apabila bayi yang comel pecah menjadi senyuman memakai spesifikasi merah jambu untuk pertama kalinya.

Sekarang, pada ulang tahun satu tahun pada hari itu, Piper telah bertukar kepada gelas biru dan “bayi yang paling bahagia yang pernah anda lihat,” kata bapanya, Andrew Verdusco, pemandu Uber dari Cincinnati.

Piper Verdusco
Piper Verdusco melawat optometri Josiah Young satu tahun selepas video melihatnya buat kali pertama menjadi virus.Andrew Verdusco

“Kami mendengar daripada orang di seluruh dunia,” katanya kepada HARI INI. “Video itu sangat menakjubkan dan nampaknya menyentuh banyak orang secara mendalam.”

“Dia akan bertukar 2 dan melakukan yang hebat,” kata Verdusco, 28. “Kami fikir ada sesuatu yang salah kerana Piper tidak pernah cuba berjalan atau merangkak. Kemudian dia meletakkan cermin dan semuanya berlaku dengan serta-merta. “

Selepas pengalaman Piper, Verdusco mahu menggalakkan ibu bapa lain membawa anak-anak mereka ke doktor mata.

BERKAITAN: ‘Joy multiplied infinitely’: Saham Savannah menggembirakan kehamilan kedua

Nasib baik, ibu Piper, Jessica Sinclair, 27, bekerja di pejabat doktor mata dan mengesyaki sesuatu yang salah. Lawatan ke seorang ahli optik mendedahkan bayi itu sangat teliti.

Kajian pada tahun 2015 yang dijalankan oleh Persatuan Optometrik Amerika mendapati hanya kira-kira 19 peratus responden mengetahui bahawa peperiksaan mata pertama bayi adalah antara 6 dan 9 bulan.

Pemeriksaan berikutnya hendaklah sekitar umur 3, kecuali ada masalah lain.

Mesti melihat video: Bayi melihat dengan jelas buat kali pertama

03.1.201500:51

“Bayi tidak dapat memberitahu anda apa yang sedang berlaku,” kata optometrist Piper, Josiah Young dari Pusat Penglihatan OptiCare di Newport, Kentucky. “Dunia mereka sangat bergantung kepada visi dan sentuhan. Mereka membawa perkara kepada mulut mereka untuk merasa dan visi adalah sebahagian besar dari itu. “

“Bayangkan anda tidak dapat melihat di luar beberapa kaki dan ia kabur,” katanya. “Anda teragak-agak untuk bergerak ke arah itu dan kurang kemungkinan untuk meneroka jika visi anda sangat miskin. Anda takut. “

LIHAT IT: Gadis kecil memilih pakaian kostum panas pada Hari Puteri. Terus terang, itu hebat!

Pengajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mendapatkan gelas lebih awal melakukan lebih baik di sekolah, katanya.

Peperiksaan Piper adalah percuma kerana Young adalah ahli AOA, yang menaja program InfantSee, menyediakan ujian mata tanpa kos kepada kanak-kanak berusia 6 hingga 12 bulan.

Penglihatan yang kurang baik adalah tidak biasa di kalangan kanak-kanak, walaupun kira-kira satu dalam sembilan mempunyai kesilapan bias, katanya.

“Ia terpukul atau terlepas dan anda tidak tahu mengenainya sehinggalah ia diperiksa,” kata Young.

Peperiksaan mata Piper tidak menyakitkan. Young meluaskan muridnya dan menggunakan skop retina untuk melantunkan retina untuk mengukur preskripsinya.

BERKAITAN: Anak kecil menangis selepas ayah mencukur janggutnya: ‘Saya mahu kembali!’

“Kami mahu dia meletakkan gelasnya di pejabat, tetapi dia letih dan kaku, yang normal untuk kanak-kanak yang berusia,” kata Young.

Jadi dia mencadangkan ibu bapanya mengambil Piper di sebelah restoran dan cuba lagi apabila dia lebih santai. Di sinilah keluarga menembak video reaksi gembira Piper untuk melihat ibu bapanya buat kali pertama.

“Dunia terbuka apabila mereka melihat ibu dan ayah dengan kejelasan,” kata Young.

Resipi Piper tidak berubah dalam setahun, dan ketika dia tumbuh, visinya dapat bertambah baik, kata ayahnya.

“Dengan gred keempat atau kelima, ia boleh diperbetulkan sepenuhnya.”

“Anda tidak perlu mempunyai alasan untuk pergi ke doktor mata,” kata Verdusco. “Ibu bapa pergi bertahun-tahun tanpa mengetahui apa yang salah, dan di bawah anak-anak jalan boleh mempunyai mata yang tidak berfungsi dengan baik.”

“Saya pasti mengesyorkan supaya mata mereka diperiksa,” katanya. “Anda tidak tahu apa yang boleh berlaku.”

Pencapaian dalam Visi Bayi, dari Persatuan Optometrik Amerika

Kelahiran hingga empat bulan: Memberi tumpuan kepada objek lapan hingga sepuluh inci dari mereka atau memberi tumpuan kepada wajah orangtua mereka, dan permulaan pembangunan koordinasi mata.

Lima hingga lapan bulan: Ini menandakan permulaan kesedaran persepsi mendalam dan apabila seorang anak mencapai tanda lapan bulan, dia mula merangkak.

Sembilan hingga 12 bulan: Pada masa ini, bayi mula memahami objek dan menarik diri mereka ke kedudukan yang berdiri. Dengan 12 bulan, kebanyakan bayi akan mula berjalan.

Satu hingga dua tahun: Kanak-kanak akan mula mengenali benda-benda dan kini perlu mempunyai persefahaman koordinasi mata dan persepsi kedalaman.