Pill nation: Adakah kita juga bergantung kepada ubat preskripsi?

Apabila ia datang kepada kesihatan, orang-orang Amerika telah mengharapkan pembaikan segera.

Tidak boleh tidur? Ambil pil untuk mengetuk awak keluar. Masalah memfokuskan? Ambil pil untuk meningkatkan perhatian anda. Rindu? Ambil pil untuk menenangkan anda.

Walaupun tidak ada persoalan bahawa ubat-ubatan moden membantu kita mengatasi kesakitan dan menyelamatkan nyawa dengan mengelakkan penyakit berpotensi maut seperti penyakit jantung, mungkin ada sisi yang lebih gelap terhadap ubat preskripsi yang kadang-kadang boleh menyebabkan kecanduan, dan juga kematian.

Hari ini rakyat Amerika mengambil lebih banyak ubat preskripsi berbanding sebelum ini, dengan hampir 16 juta skrip yang ditulis untuk ubat penghilang rasa sakit seperti hydrocodone, oxycodone dan tramadol setiap tahun, menurut IMS Health. Seramai 5 juta preskripsi ditulis untuk bantuan tidur, manakala 18 juta ditulis untuk anti-depresi, menurut syarikat maklumat penjagaan kesihatan.

“Kami seolah-olah menjadi sebuah negara yang beralih kepada ubat-ubatan untuk penyelesaian lebih banyak daripada negara-negara kaya, negara-negara kaya,” kata Dr Jerry Avorn, penolong profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard dan ketua bahagian pharmacoepidemiology dan pharmacoeconomics di Brigham dan Hospital Wanita di Boston.

Salah satu masalah yang paling ketat melibatkan ubat penghilang rasa sakit, yang boleh menjadi rahmat kepada sesetengah orang dan mimpi buruk bagi orang lain.

Orang seperti Kathy Nicklas-Varraso, mengatakan mereka berhutang hidup kepada mereka.

Sepuluh tahun yang lalu Nicklas-Varraso menyelinap ke atas beberapa ais hitam. Dia memecahkan lehernya dan akhirnya mengalami kerosakan saraf yang kekal. Kesakitan sangat menyakitkan.

“Saya akan duduk di atas bola di bawah pancuran dan menangis kerana saya tidak mahu menangis di depan semua orang,” katanya kepada Tom Costello TODAY.

Ada hari ketika Nicklas-Varraso bertanya-tanya bagaimana dia akan pergi. Kemudian, akhirnya, seorang doktor menetapkan methadone dan dia mendapat bantuan.

Tanpa itu, “Saya tidak akan hidup,” katanya. “Saya pada ketika itu saya serius membunuh diri hanya kerana saya tidak dapat merasakan sakit.”

Tetapi ubat sakit boleh membawa kesengsaraan juga. Itulah sesuatu penagih pulih – Emily – tahu semuanya dengan baik.

“Saya telah kehilangan segala-galanya,” katanya kepada Costello. “Seperti, sesuatu yang bermula dengan hanya preskripsi, telah membawa saya ke tempat-tempat yang tidak pernah saya sangka, saya akan pergi.”

A cheerleader di sekolah menengah, Emily telah diterima di Penn State University apabila dia didiagnosis dengan kanser dan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan jisim dari dadanya. Untuk menangani kesakitan selepas pembedahan, doktor memberi Emily satu preskripsi untuk pembunuh rasa sakit.

Tetapi dia menjadi semakin bergantung kepada dadah. Dia kehilangan keluarganya dan tidak lama lagi tinggal di jalanan, menghancurkan dan mengendurkan pil untuk lebih tinggi. “Ia membuatkan saya berasa lebih selesa dalam kulit saya sendiri, seperti saya tidak dapat dikalahkan,” katanya. “Saya lebih cantik, lebih cerdas, lebih lucu, lebih berbakat.”

Emily tidak bersendirian. Penyalahgunaan Bahan dan Pentadbiran Perkhidmatan Kesihatan Mental menganggarkan bahawa ada 2.1 juta orang Amerika yang ketagih terhadap ubat-ubatan resep. Sesetengah, seperti Emily, berada dalam keadaan sukar untuk melegakan kesakitan. Yang lain ketagih dengan pil tidur, ubat anti-kegelisahan, dan anti-depresi.

Harvard’s Avorn mengatakan pengiklanan dadah adalah sebahagian besar masalah. Pada tahun 1990-an apabila ia menjadi undang-undang untuk pembuat dadah untuk mengiklankan, permintaan untuk ubat preskripsi melonjak, kata Avorn.

“Itu mencetuskan rasa ini pada sebahagian pesakit yang, ‘Oh, saya melihat iklan itu di televisyen, saya fikir saya harus menggunakan ubat itu,'” jelasnya..

Bagi mereka, pengeluar dadah menegaskan iklan hanya memberitahu pengguna bahawa ada bantuan untuk apa yang menyakitkan mereka.

“Semua penyelidikan dan pembangunan di dunia tidak melakukan apa-apa yang baik jika orang-orang yang boleh mendapat manfaat daripadanya, tidak tahu mengenainya,” kata John Castellani, jurucakap Penyelidikan Farmaseutikal dan Pengilang Amerika.

Dr Gail Saltz menyalahkan mentaliti cepat Amerika.

“Saya fikir ia adalah masalah dua,” katanya kepada Hoda Kotb HARI INI. “Pesakit cepat meminta mereka dan doktor cepat memberi mereka. Dan beberapa doktor memberi mereka yang tidak melakukan jenis penilaian yang anda harapkan. “

Masalah besar, kata Saltz, adalah beberapa ubat-ubatan ini boleh menyebabkan pergantungan.

“Sesetengahnya sebenarnya ketagihan biokimia,” tambah Saltz, seorang profesor psikiatri di New York Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine dan penyumbang HARI INI. “Jadi anda mulakan dengan sesuatu, katakan benzodiazepine untuk kebimbangan dan anda membangun toleransi. Dan kemudian anda memerlukan lebih banyak ubat yang sama untuk mempunyai kesan yang sama. “

Dalam banyak kes, pesakit akan lebih berkhidmat jika mereka mendapat terapi perilaku dan bukannya ubat, katanya. Oleh itu, orang-orang dengan insomnia akan diajar kebersihan tidur yang baik dan bukan diberi preskripsi. Orang yang mempunyai masalah kecemasan atau sakit kronik mungkin diberi terapi untuk mengajar mereka mengatasi kemahiran.

Dengan cara itu, Saltz berkata, “mereka mempunyai kemahiran mengatasi yang berterusan dan tidak berulang. Dan itu benar-benar satu rawatan yang lebih baik. Tetapi kita tidak melakukannya. Mengapa? Kerana ia tidak begitu pantas. “

Berkaitan:

Overdosis overkiller preskripsi melebihi dadah ‘jalan’