Pete Davidson menangani perjuangan kesihatan mental pada ‘SNL’ dengan kejujuran dan humor

Pete Davidson, ahli “Saturday Night Live” mendedahkan dalam podcast baru-baru ini bahawa dia didiagnosis dengan gangguan keperibadian sempadan, keadaan yang membuat sukar bagi orang untuk mengawal emosi mereka. Beliau mengalamatkan keadaannya pada “Kemas Kini Weekend” SNL malam tadi, sambil menambahkan satu dorongan humor kepada subjek yang serius.

“Seperti yang mungkin anda ketahui, saya baru-baru ini didiagnosis dengan gangguan keperibadian sempadan, satu bentuk kemurungan,” Davidson, 23, memberitahu penonton. “Kemurungan memberi kesan kepada lebih daripada 16 juta orang di negara ini dan tidak ada penawarnya. Tetapi bagi sesiapa yang berurusan dengannya, terdapat rawatan yang boleh membantu. Pertama sekali, jika anda berfikir anda tertekan, berjumpa doktor dan bercakap dengan mereka mengenai ubat. Dan juga, sihat – makan dengan betul dan senaman boleh membuat perbezaan yang besar. “

Davidson menawarkan satu lagi nasihat, yang bertujuan untuk rakan sekerjanya.

“Akhir sekali, jika anda berada dalam acara pameran komedi lewat malam, ini mungkin membantu jika mereka, anda tahu, melakukan lebih banyak lakaran anda,” katanya bercanda.

“Adakah anda mengatakan anda tertekan kerana anda tidak mendapat masa penyiaran yang mencukupi?” Pembaharuan Weekend anchor Colin Jost bertanya.

“Tidak, saya dilahirkan tertekan, tetapi ia boleh membuat saya berasa lebih baik jika saya berada di TV lebih banyak,” balas Davidson.

Dia juga mengeluarkan nota dari “doktor “nya untuk membuktikan maksudnya.

“Sila gunakan Pete dalam lebih banyak lakaran di mana dia dapat mencium tuan rumah, dan menggunakan lebih banyak video rapnya, yang saya dengar adalah benar-benar bagus,” nota itu dibaca. “Juga, dia harus bermain dengan Rex Tillerson. Ditandatangani, doktor Pete Davidson. “

Davidson candidly addressed his condition (with some jokes mixed in) on Weekend Update last night.
Davidson secara terang-terangan mengalamatkan keadaannya (dengan beberapa bercanda bercampur) pada Kemaskini Weekend malam tadi.HARI INI

Davidson sebelum ini membincangkan keadaannya dalam satu episod podcast Marc Maron yang dikeluarkan dua minggu lalu. Beliau berkata pakar psikiatri atau ahli terapi mendiagnosis BPDnya.

“Dia selalu mengatakan sebelum kejadian besar ini berlaku, dia seperti,” Anda mungkin bipolar atau sempadan, kita hanya perlu memikirkannya, “kata Davidson..

Beliau berkata perjuangan kesihatan mentalnya boleh dikaitkan sebahagiannya kepada kehilangan bapanya, seorang ahli bomba, hingga serangan 9/11. Davidson berusia 7 tahun pada masa itu.

“Perkara besar saya adalah kepercayaan,” jelas Davidson. “Suatu hari dia berada di sini dan keesokan harinya dia pergi.”

Dia terperinci langkah-langkah yang diambilnya untuk menerima rawatan, termasuk mengambil ubat dan menjalani terapi tingkah laku dialektik.

Perikatan Kebangsaan mengenai Penyakit Mental menganggarkan 1.6 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai BPD, yang mungkin sukar didiagnosis. Gejalanya termasuk perubahan mood, impulsivity, hubungan peribadi yang bertentangan dan harga diri yang tidak baik. Seseorang yang mempunyai BPD mungkin mempunyai syarat tambahan, termasuk kemurungan. Sesetengah orang dengan BPD melibatkan diri dalam tingkah laku berbahaya diri atau cuba membunuh diri.

Davidson berkongsi mesej penting pada Pembaharuan Akhir Pekan dengan membuka pengalamannya dengan BPD dan menggalakkan orang lain dengan keadaan yang sama untuk mendapatkan rawatan.