Pertumbuhan perniagaan pinjaman IVF membantu keluarga membiayai kesuburan mereka

Jill dan Tom Clinton tahu mereka mahu mempunyai anak selepas mereka berkahwin pada tahun 2006 – dan mereka tidak mendapat lebih muda. Jadi, selepas keguguran, pasangan itu beralih ke klinik kesuburan.

Dasar insurans kesihatan Clintons tidak meliputi persenyawaan in vitro, yang purata lebih daripada $ 12,000 setiap kitaran. Walau bagaimanapun, pasangan itu menggali simpanan mereka untuk membayar kitaran IVF yang mencukupi untuk hamil seorang anak lelaki mereka yang bernama Harrison.

“Kami sangat gembira,” kata Jill kepada Dr Nancy Snyderman, ketua editor perubatan NBC.

Tetapi pasangan itu tahu mereka mahu keluarga yang lebih besar – dan mereka tidak pasti berapa banyak kitaran yang diperlukan untuk hamil adik lelaki atau perempuan untuk Harrison.

“Kami tahu bahawa kami mahu mempunyai lebih banyak anak, walaupun kami mempunyai dana yang terhad dan kami tidak pasti berapa banyak yang kami dapat,” kata Jill TODAY..

Pada ketika itu, doktor mereka di Maryland Shady Grove Fertility Clinic memberitahu pasangan tentang trend baru dalam pinjaman: pembiayaan kesuburan.

Berpuluh-puluh syarikat pembiayaan kesuburan muncul di seluruh negara dengan variasi kadar faedah yang banyak. Dan sementara banyak pasangan gembira dengan pilihan baru ini, sesetengah pakar prihatin bahawa syarikat pinjaman seperti ini mungkin mengambil keuntungan dari kelompok penderita terdedah.

Syarikat yang dipilih oleh Clintons, Capex MD, dimulakan oleh bankir Jules Segal.

“Pada masa ini kita membiayai kira-kira satu juta dolar pinjaman sebulan,” kata Segal kepada Snyderman. “Kami berada pada lengkung pertumbuhan yang sangat curam dan kami ingin membiayai kira-kira $ 15 juta dalam pinjaman pada tahun 2012.”

Segal memastikan pekerjanya akrab dengan rawatan kesuburan, dengan banyak yang telah melalui proses itu sendiri. Itu membuat perbezaan besar kepada Clintons.

“Mereka memahami bahasa, istilah yang saya gunakan yang dikaitkan dengan kesuburan dan saya mengambil keselesaan dalam hal itu,” kata Jill. “Kami tidak perlu melihat apa-apa lagi dan yang mengisi jurang dan membolehkan kami melakukan kitaran terakhir.”

Siklus terakhir itu memberikan Clintons hasil yang mereka mahu: kembar, Piper dan Hudson.

“Kami mempunyai banyak hasil,” kata Jill dengan ketawa. “Kami selesai dengan keputusan!”

Walaupun dengan cerita-cerita kejayaan seperti Clintons, beberapa pakar bimbang bahawa pasangan yang terdesak dapat mengalami masalah kewangan – dan doktor yang memiliki saham syarikat pinjaman mungkin melintasi batas etika.

“Apabila seseorang datang dan berkata saya boleh membuat ini mungkin untuk anda dan saya boleh membuat pembiayaan mungkin, anda benar-benar perlu sedikit berhati-hati kerana anda telah terdedah, orang terdesak yang ingin mendengar bahawa terdapat jawapan kepada doa mereka , “Kata Arthur Caplan, ketua bahagian etika perubatan di Pusat Perubatan Langone NYU. “Saya bimbang mereka tidak akan mendengar kegagalan dan kadar kejayaan, kadar faedah, dan risiko apa-apa rawatan.”

Snyderman menasihati pesakit untuk berhati-hati apabila memilih syarikat kewangan.

“Saya fikir anda perlu menyalurkan Suze Orman,” katanya kepada Savannah Guthrie TODAY. “Anda benar-benar perlu membaca butirannya. Jika ia adalah caj fianans sebanyak 22 peratus – anda tidak akan melakukannya dalam apa-apa pinjaman lain.

“Sesetengah orang berfikir ini adalah pemangsa kecil. Anda mempunyai orang yang emosi. Mereka mahu sesuatu dan mereka mungkin tidak berfikir dengan jelas. … Ambil seseorang dengan anda yang akan membaca nasihat ini anda dan menjadi lembu pit anda semasa anda meneruskannya. “

Snyderman juga mempunyai kebimbangan tentang klinik kesuburan yang mempunyai kepentingan dalam syarikat kewangan yang mereka cadangkan.

“Saya tidak mempunyai masalah jika doktor tidak mempunyai sekeping tindakan,” katanya kepada Guthrie. “Jika saya doktor dan anda menjalankan syarikat kewangan dan maklumat ada, tidak ada masalah. Tetapi jika, sebenarnya, saya mendapat kickback atau saya mempunyai apa-apa jenis keuntungan kewangan, itu bukan hanya kawasan kelabu, yang melintasi garis. “

Dr Robert Stillman, seorang doktor di Shady Grove yang mempunyai kurang daripada 2 peratus pemilikan ekuiti di Capex MD, tidak prihatin terhadap konflik kepentingan. Beliau berkata dapat menawarkan pembiayaan yang akan membolehkan lebih banyak pasangan akses ke IVF adalah situasi menang-menang.

“Lebih banyak pesakit yang kita dapat lihat, jika kita berjaya, maka kita akan mendapat lebih banyak pendapatan,” katanya kepada Snyderman. “Jadi, itulah kemenangan, tetapi itu juga kemenangan bagi pasangan kerana mereka mempunyai keluarga.”

Caplan memberi amaran kepada pasangan untuk berhati-hati apabila mereka untuk syarikat pinjaman, dan menjadi realistik tentang kewangan mereka sendiri.

“Jika anda mempunyai bayi yang datang dan jika anda menghabiskan semua wang yang membuat anak itu, anda memerlukan lebih banyak wang untuk menghantar anak itu ke kolej,” kata Caplan. “Walaupun dalam masa emosi yang hebat, berusaha keras untuk mendapatkan anak yang anda mahukan, anda perlu mengekalkan akal perniagaan tentang anda ketika berurusan di kawasan ini.”

Untuk bahagian mereka, Clintons mengatakan mereka bercadang untuk membiayai pinjaman mereka dalam beberapa tahun akan datang. Dan mereka mengatakan pengorbanan kewangan itu berbaloi.

“Mereka mendapat wang itu, kami mendapat anak-anak,” kata Tom Clinton HARI INI. “Itu banyak, saya fikir.”