Perjuangan kesihatan mental Kate Spade, sebahagian kematian trend yang membimbangkan di kalangan wanita

Kematian Pereka Kate Spade pada 55 datang sebagai kejutan kepada rakan-rakan, keluarga dan peminat kerana maklumat lanjut muncul mengenai bunuh diri yang jelas.

“Dia sangat tajam dan cepat di kakinya, dia boleh membuat saya ketawa sangat keras, saya masih tidak boleh mempercayainya, dunia yang kasar di luar sana, cuba menggantung,” kata adik iparnya, David Spade di Instagram.

Kematian Spade menonjolkan trend yang membimbangkan di Amerika Syarikat: Wanita mati akibat bunuh diri pada kadar yang lebih tinggi.

“Sayangnya benar,” kata Dr. Christine Moutier, ketua pegawai perubatan Yayasan Amerika untuk Pencegahan Bunuh Diri, memberitahu HARI INI. “Anda akan ditekan keras untuk tidak mencari kumpulan dari 1999 hingga 2016 tanpa kadar bunuh diri yang meningkat.”

Gambar: (FILE) Fashion Designer Kate Spade Dies At 55 Opening Of Fashioning Fiction In Photography At MoMA
Kate Spade dan pereka fesyen Michael Kors berpose pada satu acara pada tahun 2004 di New York. Andrew Kent / Getty Images

Sejak tahun 1999, kadar bunuh diri di Amerika Syarikat telah meningkat 24 peratus secara keseluruhan dan bilangan wanita pertengahan umur yang mati akibat bunuh diri juga meningkat. Kadar bunuh diri bagi perempuan putih bukan bermasalah, berusia 45-64 tahun, adalah 80 peratus lebih tinggi pada tahun 2014 berbanding tahun 1999, tiga hingga empat kali ganda lebih tinggi daripada wanita di kalangan kaum dan etnik lain, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda tahu berisiko membunuh diri, sila hubungi Lifeline Prevention Suicide Nasional A.S. di 800-273-8255, teks TALK ke 741741 atau pergi ke SpeakingOfSuicide.com/resources untuk mendapatkan lebih banyak sumber tambahan.

Persatuan Suicidology Amerika berkata dalam satu kenyataan bahawa 28 wanita mati akibat bunuh diri setiap hari di Amerika Syarikat, dengan lebih dari 10,200 mati akibat bunuh diri setiap tahun, memetik statistik CDC.

Kate Spade bergelut dengan penyakit mental selama bertahun-tahun, kata kakaknya

Jun.06.201804:08

Dari 1999 hingga 2016, terdapat hampir 128 peratus peningkatan kematian akibat bunuh diri di kalangan wanita antara 45 dan 64, dengan 4,253 wanita dari kumpulan umur ini mati akibat bunuh diri pada 2016.

“Mungkin ada beberapa perbezaan biologi atau sosialisasi yang menjadikan wanita lebih berisiko,” kata Moutier.

Terlepas dari demografi, orang yang mempunyai banyak faktor risiko lebih suka mati dengan bunuh diri. Faktor-faktor ini termasuk:

 • hidup dengan keadaan kesihatan mental
 • mempunyai akses kepada cara undang-undang untuk menjalankan kematian dengan bunuh diri
 • mengalami tekanan hidup, seperti hubungan atau tekanan ekonomi

Tetapi wanita menghadapi komplikasi yang unik.

“Kemurungan lebih banyak berlaku kepada wanita hingga lelaki dengan hampir nisbah 2 hingga 1,” kata Moutier. “Gangguan kemurungan utama adalah faktor risiko kesihatan mental utama untuk kematian akibat bunuh diri dan itu kerana kemurungan menyebabkan bunuh diri.”

Pereka Kate Spade didapati mati dalam bunuh diri yang jelas

Jun.05.201802:09

Moutier menganggarkan bahawa sebanyak 25 peratus wanita dengan gangguan mood menghadapi sensitiviti yang meningkat kerana perubahan dalam kesihatan fizikal mereka, seperti turun naik dalam hormon atau fungsi tiroid.

“Itu akan mencetuskan atau memburukkan gejala mereka,” kata Moutier.

Dalam wawancara emel dengan The Kansas City Star, saudara perempuan Spade, Reta Saffo, menjelaskan bahawa Spade mengalami penyakit mental selama bertahun-tahun dan baru-baru ini beralih kepada alkohol untuk mengatasinya. Spade sendiri mengakui sebagai “orang yang sangat gugup” dalam temu bual 2017 dengan NPR. Keluarga cuba mendapatkan bantuan Spade, tetapi perancang menolaknya, kata Saffo.

“Dia mungkin mempunyai rancangan tapi dia menegaskan dia tidak,” kata Saffo kepada Star.

Mempunyai rancangan untuk mati dengan bunuh diri adalah tanda amaran yang mengatakan para pakar tidak boleh diberhentikan.

Pemikiran berisiko atau tindakan adalah tanda kesakitan yang melampau, bukannya tawaran yang tidak berbahaya untuk perhatian, dan tidak boleh diabaikan, “Thea Gallagher, pengarah klinik di Pusat Rawatan dan Kajian Kecemasan dalam Sekolah Perubatan Perelman di University of Pennsylvania, memberitahu TODAY melalui e-mel.

Tanda-tanda amaran untuk bunuh diri termasuk:

 • Menyatakan keinginan untuk mati
 • Cuba mencari jalan untuk membunuh diri sendiri
 • Rasa tanpa harapan atau tanpa tujuan
 • Rasa terperangkap
 • Rasa sakit yang tidak dapat ditanggung
 • Bimbang tentang menjadi beban kepada orang lain
 • Menggunakan dadah atau alkohol lebih
 • Berlakunya dengan cemas atau secara tidak sengaja
 • Tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit
 • Mengasingkan diri
 • Bertindak sombong atau penuh dengan kemarahan
 • Mengalami perubahan mood yang melampau

Moutier berkata adalah penting bahawa orang tidak menormalkan perasaan sedemikian dengan memikirkan bahawa mereka hanya sebahagian daripada kehidupan.

“Kami melupuskan terlalu banyak,” katanya.

Itulah sebabnya orang harus mencari pertolongan jika mereka mengalami sebarang gejala.

“Terdapat stigma untuk mendapatkan rawatan kesihatan mental,” kata Dr. Holly Swartz, seorang profesor psikiatri di University of Pittsburgh, hari ini. “(Tetapi) ia adalah penyakit perubatan dan ia memerlukan rawatan perubatan.”

Pakar-pakar bersetuju bercakap dengan seseorang yang sedang mengalami pemikiran bunuh diri dan mendengarnya tanpa pertimbangan dapat membantu orang itu.

“Ia boleh meyakinkan untuk bercakap mengenai pemikiran dan ketakutan seseorang tentang bunuh diri,” kata Swartz. “Jika anda benar-benar risau bahawa seseorang mempunyai pemikiran dan niat mengesyorkan mereka bercakap dengan doktor mereka dan melihat apa yang boleh membantu mereka mendapatkan rawatan.”