Perjalanan satu keluarga melalui krisis kesihatan mental

Seperti kebanyakan kita, Mark Lukach berfikir bahawa penyakit mental tidak akan menjadi sebahagian dari kehidupannya sendiri, atau menyentuh kehidupan orang-orang yang dia cintai. Tetapi selama tujuh tahun yang lalu, Lukach dan isterinya Giulia, yang didiagnosis dengan kemurungan utama dengan psikosis dan akhirnya gangguan bipolar, telah menavigasi dunia baru.

Ia adalah dunia di mana peranan suami sering diturunkan kepada pengasuh, dan di mana peranan isteri sering ditakrifkan semula kepada pesakit. Ia juga merupakan dunia di mana khayalan menakutkan, hospitalisasi, rawatan berterusan, dan pelbagai ubat kadang-kadang membayangi kegembiraan kisah cinta yang bermula kembali di kolej.

Tetapi Mark, Giulia, dan anak mereka, Jonas, yang bertukar menjadi 5 dalam masa beberapa minggu, juga telah membuat dunia di mana cinta tidak bersyarat memainkan peranan penting sebagai penjagaan perubatan yang baik.

Dari kegelapan ke cahaya: Perjalanan satu keluarga melalui krisis kesihatan mental

20.02.201706:59

“Orang yang mempunyai penyakit mental berhak menerima martabat, penghormatan dan penerimaan,” kata Lukach, guru sejarah sekolah tinggi dan penulis buku memoir, “My Lovely Wife in the Psych Ward.”

Tidak syak lagi bahawa ubat telah membuat langkah penting dalam rawatan penyakit mental. Masyarakat juga telah lama memahami pemahaman tentang bagaimana penyakit mental mempengaruhi kedua-dua pesakit dan mereka yang mengasihi mereka.

Dr. Jennifer Payne, seorang penyelidik dan pakar perubatan yang mengarahkan Klinik Kecemasan Mood Wanita di Hospital Johns Hopkins, memberitahu HARI INI kedua-dua ubat dan masyarakat masih mempunyai cara untuk pergi.

Semua orang nampaknya mempunyai pengalaman dengan penyakit mental, sama ada secara peribadi, atau dengan orang yang dikasihi, kawan atau rakan sekerja. Adakah mungkin penyakit mental lebih biasa daripada statistik yang ditunjukkan?

Payne: Itulah soalan yang sukar kerana statistik yang kita gunakan adalah berdasarkan wawancara dan orang yang memenuhi kriteria tertentu. Tetapi apa yang jelas adalah bahawa penyakit psikiatri sangat biasa, lebih biasa daripada kebanyakan orang yang sebenarnya berfikir. Tetapi ramai yang tidak menyedari kelazimannya kerana, sebenarnya, ia masih tidak banyak bercakap, dan itu benar sama ada anda tinggal di sebuah bandar besar atau sebuah bandar kecil.

BERKAITAN: Kemurungan adalah penyebab utama penyakit: 6 tanda-tanda yang tidak boleh dilupakan

Tetapi tidak ada perubahan laut dari segi stigma?

Payne: Saya telah terlibat dalam kesihatan mental selama 20 tahun, dan ya sudah lebih banyak penerimaan dan lebih banyak pengurangan stigma. Tetapi ia masih terlalu sedikit penerimaan dan terlalu banyak stigma.

Pernahkah anda melihat stigma dahulu?

Pasti, secara profesional, tetapi juga secara peribadi. Anak perempuan saya memerlukan kemasukan ke hospital untuk psikosis, dan mujurlah dia melakukan kerja dengan baik dan menghadiri kolej. Apabila dia memerlukan rawatan pesakit, saya membawanya ke John Hopkins, dan saya masih ingat beberapa orang yang mengatakan kepada saya bahawa saya berani melakukannya. Mesej itu adalah saya berani untuk melakukannya kerana ini adalah tempat saya bekerja dan orang tahu saya.

Saya masih ingat bahawa perkataan “berani” adalah pilihan perkataan yang menarik. Tiada siapa yang akan mengatakan bahawa saya berani jika dia mempunyai kanser atau usus buntu. Mereka akan mengatakan bahawa sudah tentu saya akan mendapatkan rawatan untuknya di Johns Hopkins.

Intinya adalah bahawa masalah kesihatan mental, masalah yang mempengaruhi minda, tidak boleh dilihat dengan cara yang berbeza daripada penyakit yang mempengaruhi tubuh. Kami tidak ada di sana lagi, tetapi apabila itu berlaku, maka stigma akan berkurang lagi.

’13 Alasan Mengapa ‘perlu diambil dari udara, mendesak psikiatri

Apr.28.201704:56

Sekiranya orang ditakrifkan oleh diagnosis khusus mereka? Adakah label berguna atau berbahaya?

Payne: Semua orang lebih daripada sekadar penyakit mereka, jadi tidak ada orang yang harus ditakrifkan oleh diagnosis, label.

Tetapi label membantu kami, pesakit psikiatri dan pesakit. Jika seseorang mempunyai gangguan bipolar, saya boleh mengatakan kepada pesakit bahawa kita akan mendekati rawatan yang berbeza daripada jika ia adalah kemurungan utama.

Walau bagaimanapun, salah satu masalah adalah bahawa label juga membuat jalan masuk ke dalam vernakular biasa, dan malangnya budaya popular tidak membezakan antara beberapa gangguan dan percubaan yang kita semua mengalami setiap hari berbanding penyakit mental.

Mark Lukach's new memoir affirms the power of love to get through mental illness.
Memoir baru Mark Lukach mengesahkan kekuatan cinta untuk melalui penyakit mental.

Berapa kali anda pernah mendengar seseorang mengatakan bahawa mereka pergi “semua OCD,” atau mereka tertekan tentang peperiksaan atau mempunyai kebimbangan mengenai hari yang buruk di tempat kerja? Ini adalah situasi, bukan penyakit. Kadang-kadang menggunakan istilah ini mengurangkan realiti, perjuangan sebenar dan kehilangan fungsi yang ditanggung oleh orang-orang dengan penyakit mental.

Bagaimanakah orang yang mempunyai penyakit mental menggambarkan keadaan mereka kepada orang lain? Adakah lebih baik untuk mengatakan, saya bipolar, sebagai contoh? Atau adakah lebih baik untuk mengatakan apa-apa sama sekali?

Payne: Ini benar-benar pilihan peribadi, tetapi saya yakin bahawa semua orang adalah jujur ​​dan mudah tentang penyakit psikiatri kerana mereka tentang penyakit kardiovaskular, stigma masih akan wujud.

Saya tidak akan cuba memaksa sesiapa sahaja untuk bercakap tentang penyakit mereka, tetapi penyakit psikiatri adalah sangat nyata dan pesakit berjuang untuk hidup dengan baik seperti pesakit dengan apa-apa keadaan perubatan yang lain. Penting untuk mendengar cerita mereka.

BERKAITAN: Lebih daripada rasa malu: Rasanya seperti mempunyai kebimbangan sosial

Adalah penting untuk menjadi selektif bagi siapa yang anda katakan, tidak?

Payne: Sudah tentu. Tiada sesiapa yang mengendalikan kumpulan orang asing dan mengatakan saya mempunyai diabetes. Perkara yang sama akan berlaku bagi mereka yang mengalami kemurungan atau gangguan bipolar. Kita semua memerlukan sokongan.

Orang yang benar-benar menerima apabila seseorang berkata “Saya mempunyai diabetes, dan walaupun saya benar-benar mahukan sekeping kek, saya tidak boleh melakukannya sekarang.”

Bagi seseorang yang mengalami kemurungan dapat berkata, “Saya mengalami kemurungan, tetapi saya mendapat rawatan yang sedang bekerja dan saya merasa hebat,” boleh pergi jauh untuk mengurangkan stigma dan mengurangkan rasa malu.

Giulia Lukach, Mark and their son.
Giulia Lukach, Mark dan anak mereka. “Penyakit mental adalah sebahagian daripada siapa seseorang,” kata Mark kepada HARI INI. “Apabila kita mula-mula mengetahui tentang penyakitnya, saya sebenarnya berfikir bahawa ini adalah Giulia yang berbeza. Betapa salahnya adalah pemikiran itu? Hanya kerana ia adalah keadaan fikiran yang saya tidak boleh dikaitkan dengan dan tidak pernah mengalami, tidak membuatnya Mana-mana yang kurang Giulia. Dia masih wanita yang saya sayang dan saya suka semua dia. “HARI INI

Apa yang paling penting orang tahu mengenai penyakit mental?

Payne: Penyakit mental adalah serius dan boleh menyebabkan orang mati. Ini adalah penyakit otak dan mereka boleh dirawat, sama seperti penyakit lain. Mereka tidak boleh dipecat sebagai dibuat.

Mereka tidak boleh dilihat sebagai cacat dalam watak. Penyakit mental bukanlah salah seseorang.

BERKAITAN: Siri ‘The Last Ship’ karya Eric Danes menahan penggambaran sementara kemarahan bertempur dengan bintang

Di manakah kita sekarang dalam merawat penyakit mental? Di mana kita berada dalam 20 tahun?

Payne: Psikiatri adalah sebahagian daripada seni, sebahagian sains.

Sains semakin berkembang dan kami banyak belajar, tetapi satu aspek menjadi ahli psikiatri yang baik adalah naluri usus dan corak mengenali. Kami tahu bahawa ubat-ubatan tertentu berfungsi dengan baik untuk kumpulan tertentu, tetapi sama ada ubat-ubatan tersebut akan berfungsi dalam individu tertentu adalah satu jenis eksperimen.

Dalam 20 tahun, saya berharap untuk rawatan yang lebih individual.

Sekarang apa yang kita panggil kemurungan mungkin adalah sekumpulan penyakit yang berbeza. Kami tidak tahu semua bahagian yang patah. Saya mahu kita sampai ke tahap di mana kita boleh mengatakan bahawa anda mempunyai kemurungan jenis tertentu dan ini adalah bagaimana kita akan merawatnya berdasarkan biologi anda. Di situlah kita perlu.

Kita perlu dapat memperbaiki semua bahagian yang patah.