Penyanyi Sophie B. Hawkins menyertai kelab berkembang: Moms lebih daripada 50 tahun

Penyanyi Amerika Sophie B. Hawkins menyertai kumpulan bengkak wanita yang menolak sempadan kesuburan dan mempunyai bayi selepas usia 50 tahun.

Penyanyi Sophie B. Hawkins
Penyanyi Sophie B. HawkinsJohn Shearer / Getty Images

Penyanyi yang hitsnya termasuk “Damn I Wish I Was Your Lover” dan “As I Lay Me Down,” menjangkakan seorang gadis pada bulan Julai, selepas menjalani persenyawaan in vitro dengan sperma donor dan telur sendiri, yang dibekukan pada 31.

Dan ramai doktor bertanya: Mengapa tidak?

“Kami melihat ini banyak,” kata Dr Joanne Stone, pengarah perubatan janin di Hospital Gunung Sinai di New York City. “Wanita menangguhkan pembesaran anak, teknologi pembiakan telah bertambah baik, dan telur donor lebih diterima. Terdapat komuniti ibu yang lebih tua. “

Kelahiran oleh wanita berumur 50 hingga 54 masih kecil, tetapi meningkat sebanyak 165 peratus dari 255 kelahiran pada 2000 hingga 677 pada tahun 2013, kebanyakan melalui IVF, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Hawkins berkata pada mulanya dia bimbang tentang usia lanjutnya.

“Saya terjaga dengan menangis dan berkata, ‘Adakah saya terlalu tua? Akankah saya tiba-tiba pada 51 hari berlutut saya? “Katanya kepada majalah PEOPLE. “Sekarang saya tidak mempunyai ketakutan kerana saya berasa sihat dan kuat. Saya juga menyediakan sokongan yang baik, dan itulah kunci kepada sesiapa yang mempunyai anak. “

Single, Hawkins mempunyai anak lelaki berusia 6 tahun, Dashiell.

“Bagi saya, keputusan utama adalah emosi,” katanya. “Saya ingin mempunyai seorang anak sejak Dashiell adalah 1, tetapi saya bekerja terlalu banyak dan banyak berlaku dalam hubungan saya.”

Selebriti lain yang mempunyai bayi kemudian-dalam-kehidupan termasuk Halle Berry, pada 47, Laura Linney, pada usia 49 tahun, dan Kelly Preston, pada 48.

Pembekuan telur telah menjadi arus utama sehingga Apple dan Facebook mengumumkan tahun lalu bahawa mereka akan membantu menampung kos pekerja wanita untuk membekukan telur mereka – prosedur daripada yang boleh dikenakan biaya hingga $ 20,000.

Memiliki pilihan itu adalah “penting untuk fleksibiliti pembiakan wanita,” kata Grifo, sambil menambah, “terdapat banyak perkara yang baik mengenai orang tua, lebih pintar yang mempunyai anak.”

Trend ini baru-baru ini diiktiraf oleh bom bayi, majalah AARP, yang mewawancarai ibu-ibu berusia 60 tahun yang teruja dengan menjadi ibu bapa. Beberapa orang sudah mempunyai anak, tetapi ingin menyenangkan suami lebih muda yang mahukan keluarga.

Pakar pembiakan mengatakan rahim tidak pernah berumur sehingga, dengan campur tangan perubatan yang cermat, wanita boleh mempunyai anak dalam tahun-tahun selepas menopaus.

Dr. Jacques Moritz, pengarah ginekologi di Hospital Mount Sinai Roosevelt di New York City, berkata kira-kira 25 peratus amalannya adalah wanita yang lebih tua.

“Saya mempunyai tiga daripada mereka sekarang berusia 50-an,” katanya kepada HARI INI. “Semuanya telah berubah kerana teknologi pembiakan telah benar-benar telah digambarkan dan cukup lurus ke hadapan.”

Kebanyakan wanita pada usia itu menggunakan telur penderma, tetapi pembekuan telur lebih canggih berbanding sebelum ini, menghasilkan hasil yang berjaya.

“Dalam 15 tahun akan datang, kita akan melihat peningkatan dalam wanita-wanita ini yang mencairkan telur mereka dan menggunakannya,” kata Moritz.

Tidak ada perbezaan kadar kehamilan telur beku berbanding telur segar yang digunakan dalam IVF, dan kajian menunjukkan tiada lagi kelainan kromosom, menurut Dr. Jamie Grifo, pengarah program Pusat Kesuburan Universiti New York.

Juga tidak ada batasan berapa telur boleh dibekukan, “selagi keadaan dikekalkan dengan betul,” katanya kepada HARI INI.

Kajian menunjukkan bahawa wanita yang lebih tua boleh mempunyai kehamilan yang selamat, tetapi mungkin terdapat risiko perubatan yang besar – diabetes, preeklampsia dan masih kelahiran.

Moritz berkata wanita tua yang menganggap kehamilan perlu ditapis dengan teliti. Ibu yang berpotensi perlu cukup sihat untuk mengekalkan tekanan kehamilan.

“Mereka perlu melalui pendering – mempunyai EKG, ujian tekanan untuk jantung, dan tekanan darah dan berat badan mereka mesti sempurna,” katanya. “Mereka memerlukan kolonoskopi dan mamogram. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah kanser tidak dapat dikesan dan meninggalkan anak yatim di belakang. “

Stone berkata bersetuju bahawa ramai wanita yang lebih tua adalah “calon yang baik” untuk ibu.

“Perkara telah berubah,” katanya. “Saya mempunyai perbualan dengan pesakit hari ini, dan dia bertanya sama ada saya pernah merasa seperti itu tidak beretika. Jangka hayat telah berubah untuk wanita dan anda tidak pernah tahu apa yang akan berlaku. Anda boleh mempunyai bayi pada usia 30 tahun dan didiagnosis dengan kanser.

“Tetapi jika anda sihat dan mempunyai jangka hayat yang baik, anda boleh membesarkan anak ke usia yang baik.”