Penyanyi Cranberry Dolores O’Riordan meninggal dunia akibat kemalangan yang tidak disengajakan, penemuan koroner

Penyanyi Cranberries Dolores O’Riordan dengan sengaja tenggelam dalam tab mandi selepas minum, siasatan koroner menyimpulkan Khamis.

Seorang pegawai polis memberitahu inkues di Mahkamah Westminster Coroner bahawa sebuah pajama berpakaian O’Riordan dijumpai terendam dalam tab mandinya di sebuah hotel di London pada pagi 15 Januari..

Penyanyi berusia 46 tahun itu tidak meninggalkan nota dan tidak ada bukti bahaya diri.

Dolores O'Riordan
Dolores O’Riordan di atas pentas pada tahun 2016. Penyanyi Cranberries yang tidak sengaja tenggelam dalam mandi hotel selepas minum alkohol, seorang koroner memerintah. AFP – Getty Images

Lima botol alkohol kecil dan sebotol champagne ditemui di dalam bilik, dan ujian toksikologi mendedahkan tahap alkohol darah empat kali batas undang-undang untuk memandu. “Terapeutik” jumlah ubat preskripsi juga didapati, inkues yang didengar.

Coroner Shirley Radcliffe mengatakan bahawa O’Riordan meninggal dunia akibat lemas kerana mabuk alkohol.

“Tidak ada bukti bahawa ini adalah apa-apa selain kemalangan,” katanya.

Inkues diadakan di Britain untuk menentukan fakta-fakta dalam kematian secara tiba-tiba, ganas atau tidak dapat dijelaskan. Inkues O’Riordan telah diadakan pada hari ulang tahunnya yang ke-47.

Cranberry terbentuk di bandar Limerick di Ireland pada penghujung tahun 1980-an dan mempunyai hits antarabangsa dalam ’90s dengan lagu termasuk “Dream,” “Linger” dan “Zombie.”

O’Riordan telah mengalami masalah kesihatan fizikal dan mental selama bertahun-tahun. Cranberry memecah tur dunia pada tahun 2017 kerana masalah penyokongnya. Dia juga telah bercakap dalam temu bual tentang diseksa secara seksual sebagai seorang kanak-kanak, pertempuran dengan depresi dan diagnosis gangguan bipolar.

Peminat merungut kematian mendadak penyanyi Cranberries Dolores O’Riordan pada usia 46 tahun

Januari.16.201801:23

Pada masa kematiannya, dia berada di London untuk sesi rakaman, dan merancang lawatan. Selepas kematiannya, Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar mengatakan bahawa “bagi sesiapa yang membesar di Ireland pada tahun 1990-an, Dolores O’Riordan adalah suara generasi.”

Anggota lain The Cranberries berkata dalam satu kenyataan hari Khamis bahawa mereka “terus berjuang untuk menemui apa yang berlaku.”

“Dolores akan hidup secara kekal dalam muziknya,” kata mereka. “Untuk melihat sejauh mana kesan positifnya terhadap kehidupan orang ramai menjadi sumber yang memberi keselesaan kepada kita.”