Penjagaan perubatan yang ditolak kerana agama, dia kini mahu ibu bapanya didakwa

Mariah Walton dibesarkan untuk setiap nafas. Sekarang 20, dia menanti pemindahan hati dan paru-paru, sebahagiannya kerana kecacatan jantung kongenital yang katanya telah ditetapkan – jika ibu bapanya hanya membawanya ke doktor.

Wanita yang cacat mahukan ibu bapa yang menyembuhkan kepercayaan kerana tidak mempunyai rawatan perubatan

Apr.19.201602:35

Ibu bapanya enggan untuk mendapatkan rawatan perubatan kerana mereka percaya dia dapat sembuh melalui doa.

Sekarang Walton percaya sudah tiba masanya untuk ibu bapanya dan orang-orang seperti mereka mengambil tanggungjawab untuk membahayakan nyawa.

“Saya rasa sudah tiba masanya untuk mendakwa mereka,” katanya.

LEBIH: Doktor kepada penggubal undang-undang: Menolak penjagaan perubatan bukan kebebasan beragama

Walton menyokong undang-undang di Idaho yang memerlukan rawatan perubatan untuk kanak-kanak dalam keadaan yang hampir mati.

Mariah Walton
Keadaan yang mengancam nyawa Mariah Walton disebabkan oleh kecacatan jantung kongenital yang doktor mengatakan bahawa dia mungkin mudah diperbaiki ketika dia masih muda.HARI INI

Beberapa penggubal undang-undang Idaho telah menyatakan keprihatinan terhadap cadangan itu, dengan mengatakan ia melanggar hak-hak ibu bapa.

“Anda tahu, itu adalah Hak Pindaan Pertama, kebebasan beragama,” kata Senator Lee Heider, Idaho.

BERKAITAN: Boleh sembuh sembahyang? Orang tua percaya dengan pemulihan ‘keajaiban’ anak lelaki

Pada masa ini, undang-undang negeri melindungi ibu bapa daripada pendakwaan jika kepercayaan mereka melarang mereka daripada mendapatkan rawatan perubatan. Undang-undang melindungi ibu bapa walaupun anak mereka mati akibat penyakit yang boleh dirawat.

Mariah Walton
“Setiap kali saya bersekolah, saya terbatuk nafas dan seperti itu, paru-paru saya terbakar kerana saya tidak dapat mendapatkan oksigen yang saya perlukan,” kata Mariah Walton kepada NBC News.HARI INI

Ibu Walton memberitahu NBC News bahawa dia telah meneruskan ubat semulajadi untuk anak perempuannya. Dia juga berkata dia tidak menyedari betapa sakit Mariah ketika dia biasa mengumpulkan keluarga untuk berdoa untuknya.

Cadangan itu belum dijadualkan untuk pendengaran.