Pemberitahuan awal bakteria pemakan daging mungkin menyelamatkan ibu

Dengan laporan berita mengenai kes kedua “bakteria pemakan daging” dalam masa kurang dari seminggu, banyak rakyat Amerika mula bimbang tentang risiko mereka sendiri – dan sama ada jenis jangkitan jarang berlaku.

Hanya beberapa hari selepas seorang wanita Georgia terburu-buru ke hospital dengan jangkitan yang mengancam nyawa yang bermula dengan luka yang dia alami dalam kemalangan di bahagian zip, Lana Kuykendall, ibu kembar ibu Carolina Selatan, meminta bantuan untuk sakit kaki yang menyakitkan yang berubah keluar sebagai fasciitis necrotizing, nama klinikal untuk bakteria pemakan daging.  

Tidak jelas bagaimana kaki Kuykendall dijangkiti. Dia baru sahaja pulang ke rumah selepas melahirkan anak kembarnya apabila dia melihat tempat di bahagian belakang kakinya. Berpikir ia mungkin darah beku, Kuykendall, yang merupakan seorang ahli paramedik, memeriksa dirinya masuk ke hospital.

“Sekitar 11:30 itu adalah saiz telapak tangannya,” sahabat Kuykendall, Kayla Moon, memberitahu HARI INI. “Pada masa dia pergi ke pembedahan dan mereka fikir mereka tahu apa itu, ia telah mengamalkan seluruh kakinya.”

Kerana ternyata, perjalanan cepat Kuykendall ke hospital mungkin telah membuat semua perbezaan. Doktor berpendapat dia tidak akan kehilangan anggota badan. Amy Copeland, wanita Georgia, tidak begitu bertuah. Dia sudah mempunyai kaki yang diampunasi dan mungkin juga kehilangan beberapa jari.

Pakar mengatakan bahawa satu-satunya perlindungan terhadap kerosakan daripada fasciitis necrotizing adalah kewaspadaan. Walaupun terdapat hanya 500-1,000 kes setahun, 25 peratus yang baik adalah maut, editor kesihatan NBC Dr. Nancy Snyderman kepada Matt Lauer TODAY.

“Kebanyakan mangsa akan kehilangan tisu badan [dan berakhir dengan] penyok di kaki atau kehilangan lampiran,” kata Snyderman.

Ini kerana satu-satunya rawatan sebenar untuk fecciitis necrotizing adalah untuk menghapuskan semua rangkaian yang dijangkiti, kata Dr William Pasculle, profesor patologi bersekutu, penyakit berjangkit dan mikrobiologi dan pengarah mikrobiologi di Pusat Perubatan Universiti Pittsburg.

Walaupun pesakit juga akan menerima antibiotik, ubat-ubatan tidak boleh sampai ke fascia – kawasan badan di mana jangkitannya bertahan dan dari mana ia menyebar.

“Fascia adalah lapisan tisu nipis yang terletak di antara otot anda,” jelas Pasculle. “Mereka adalah apa yang membolehkan otot-otot untuk slaid antara satu sama lain. Apabila anda merasakan bicep anda bergerak ke atas otot-otot yang lain di lengan anda, itu adalah fascia antara mereka yang membolehkannya berlaku. Yang penting untuk diketahui ialah fascia tidak mempunyai bekalan darah.

“Dan apabila organisme turun ke lapisan dan membiak dan menghasilkan toksin, sel darah putih tidak dapat masuk ke dalam tisu-tisu itu kerana ia dibawa oleh darah. Itulah sebabnya antibiotik tidak berfungsi. Mereka juga disampaikan oleh darah. “

Perkara yang paling menakutkan mengenai jangkitan ialah ia boleh mempercepatkan begitu cepat di sepanjang lebuh raya super yang dibuat oleh fascia panjang.

“Dan kerana tidak ada pembekalan darah, seseorang boleh menjadi tidak gejala untuk sedikit dan pada masa yang anda tahu ada di sana, ia kerap merosot,” kata Pasculle.

Satu-satunya cara untuk menangani jangkitan fascia adalah untuk memotong semua tisu yang dijangkiti – jadi lebih lama diperlukan sebelum seseorang mendapat ke hospital, lebih banyak tisu akan hilang.

Biasanya ia memerlukan luka yang mendalam dan menembusi bakteria untuk menjangkiti fascia, kata Pasculle. Dan ketika bakteria strep adalah penyebab paling biasa bagi fasciitis necrotizing, jangkitan yang mematikan dapat timbul dari hampir semua bakteri yang ada di mana-mana di lingkungan kita.

Tidak ada perlindungan sebenar terhadap fasciitis necrotizing, kata Snyderman. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan adalah mencari tanda-tanda.

“Semua orang perlu melayan setiap luka dengan cara yang sama, pada mulanya,” kata Snyderman. “Basuh dengan sabun dan air, bukan hidrogen peroksida. Pakai salap antibiotik, kemudian balutan – dan periksa pembalut selalunya. Sekiranya [luka] menjadi merah, bengkak, dan tidak menyakitkan, dan / atau jika kelihatan seperti lebam yang sedang tumbuh, anda perlu segera ke hospital. “

Dan pastikan doktor anda memahami tahap kesakitan anda, kata Synderman.

“Banyak kali ini salah didiagnosis oleh pesakit dan doktor,” katanya. “Saya mengajar penduduk bahawa jika seorang pesakit mengatakan ia menyakitkan seperti neraka, janganlah mengandaikan mereka adalah lemah. Beri perhatian. Dapatkan orang penyakit berjangkit di sana dan panggil pakar bedah. “

Walaupun kedua-dua kes baru-baru ini telah menarik perhatian kepada fasciitis necrotizing, pakar tidak fikir ia semakin meningkat.

“Necrotizing fasciitis telah diketahui selagi ada busur dan anak panah,” kata Pasculle. “Apa yang diperlukan adalah inokulasi bakteria jauh ke dalam tisu.”

Ibu baru didiagnosis dengan bakteria makan daging selepas melahirkan anak

Pemacu darah ditetapkan untuk pesakit bakteria pemakan daging

Tiada air mata kerana pelajar Georgia melihat tangan bakteria yang dilancarkan