Pembedahan butang perut: Doktor membantu membentuk pusingan ‘sempurna’

Memandangkan bahawa butang perut manusia benar-benar tidak lebih daripada parut dari tali pinggang pusing, ia kelihatan agak pelik untuk membuang masa memandang pada pusar anda. Itu mudah untuk mengatakan jika anda suka kelihatan “innie” yang kecil, yang sememangnya berpusat di antara pinggul anda.

Tetapi bagi ramai orang, butang perut yang salah, tidak jelas, menonjol atau bahkan hilang perut adalah sumber malu. Nasib baik, ada satu pembetulan, dan satu kajian baru yang diterbitkan di ASJ, jurnal Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Amerika, menyediakan doktor peta jalan untuk mewujudkan apa yang mungkin menjadi “perut”.

Sebelum ini and after belly button surgery
Sebelum dan selepas umbilicoplasty, atau pembedahan butang perut.Hari ini

Menggunakan alat berkomputer yang dikenali sebagai “Anestetik Estetis,” pakar bedah dari Singapura cuba menentukan kedudukan optimum butang perut secara vertikal dan mendatar, serta panjang dan bentuknya. Gambar-gambar pemain playboy Playboy (37 tepat) berkhidmat sebagai sumber “kecantikan.”

Apa yang mereka dapati ialah butang perut yang cantik mempunyai nisbah menegak 46:54, kedudukan garis mendatar, panjang 5 peratus panjang dari proses xiphoid (bahagian bawah tulang dada) hingga batas bawah vulvar cincin, dan bentuk bujur tanpa tudung (29.8 peratus) atau tudung hebat (21.6 peratus).

Dalam Bahasa Inggeris, ini bermakna pada dasarnya butang perut yang cantik adalah kecil, berorientasikan menegak, dan mempunyai kepak kecil atau “kapak,” menerangkan pakar bedah plastik Miami Dr. Adam Rubinstein. “Menggunakan rakan playboy Playboy adalah sejenis sampel sewenang-wenangnya. Hanya kerana wanita ini dianggap cantik tidak bermakna mereka mempunyai butang perut cantik, “katanya.

Apa yang orang mahukan adalah berada dalam “julat normal,” kata Rubinstein. Ini bermakna bahawa kebanyakan orang menginginkan “innie” walaupun “outie” tidak normal, dan mereka mahukannya berkadar dengan kawasan abdomen keseluruhan mereka. Dan ada beberapa orang yang hanya mahu butang perut.

“Dewasa boleh kehilangan butang perut mereka selepas tuck perut, misalnya, jika ahli bedah tidak mencipta satu, dan kadang-kadang mereka kehilangannya hanya melalui satu lagi jenis pembedahan perut,” kata Rubinstein. “Kadang-kadang butang perut yang dibuat hanya kelihatan sangat buruk.” Berat badan, kehamilan dan hernias umbilik juga boleh menjadikan butang perut kurang menarik. Prosedur yang digunakan untuk membuat butang perut dipanggil umbilikoplasti dan hanya mengambil masa kira-kira 30 minit untuk kira-kira sejam untuk melaksanakan.

Ini bukan kajian pertama untuk menentukan butang perut cantik. Pada tahun 2000, para penyelidik University of Missouri menganalisis dan mengadar gambar-gambar butang perut sebanyak 147 peserta wanita berumur 18 hingga 62 tahun. Kajian mereka, yang diterbitkan dalam jurnal Plastic and Reconstructive Surgery, juga menemui butang berbentuk T atau berbentuk perut yang berbentuk vertikal sedikit keterlaluan hebat yang paling menarik dari segi estetika. “Innie” selalu lebih suka “outies” dan orientasi mendatar atau diputarbelitkan juga tidak menarik.

Elizabeth Shulman mendapati butang perutnya yang baru “membebaskan”.  

“Saya mengalami selaput perut pada tahun 1993 dan selama bertahun-tahun saya kelihatan seperti saya mempunyai ‘bum’ di bahagian depan perut saya, kata Shulman, 55, dari Hallandale Beach, FLA. “Saya kelihatan seperti orang asing.”

Tahun lepas, dia mempunyai perut tuck redone dan mendapat butang perut baru. “Saya berasa seperti orang baru, dan suami saya berusia 30 tahun benar-benar gembira dengan bagaimana saya melihat dan merasa,” kata Shulman, yang bergegas keluar untuk membeli baju mandi dua keping. “Orang yang menganggap butang perut mereka baik-baik saja benar-benar bernasib baik, tetapi bayangkan bagaimana ia menjadi seperti jika anda hanya mengerikan.”

Sesetengah doktor melihat segmen baru orang yang menginginkan umbilicoplasty.

“Ada beberapa orang yang telah menindik butang perut dan sekarang mereka telah menusuk penyesalan, dan parut, dan wanita yang mempunyai beberapa anak dan sekarang butang perut mereka tercemar, dan kemudian ada orang dengan tatu yang mengatakan menghilangkan tatu dan beri saya butang perut baru, “kata pakar bedah plastik Beverly Hills Dr. Brent Moelleken.  

“Mencipta butang perut adalah karya seni. Tiada siapa yang benar-benar perlu berjalan-jalan dengan butang perut yang kelihatan seperti slot koin atau lubang peluru. ”  

Atau “outie” jika anda benar-benar menginginkan “innie.”

Loading...