Pemain ski Olimpik Kikkan Randall mendedahkan dia mempunyai kanser payudara

Pemenang pingat emas Olimpik Kikkan Randall hari ini mengumumkan bahawa dia menghadapi cabaran terberatnya.

Pemain ski negara berusia 35 tahun itu dibawa ke Facebook untuk mendedahkan peminatnya bahawa dia telah didiagnosis dengan kanser payudara.

Dan berdasarkan jawatannya, dia akan mendekatinya dengan kehebatan yang sama yang ditunjukkannya di Pyeongchang awal tahun ini untuk mendapatkan pingat emas ski negara pertama di Amerika Syarikat dalam pecut pasukan wanita.

“Warna merah jambu telah diambil pada babak baru dalam hidup saya kerana baru-baru ini didiagnosis dengan kanser payudara,” tulis Randall dalam jawatannya, yang memaparkan gambar yang diambil oleh jurugambar Charlie Renfro yang menunjukkan senyumannya yang tidak teratur semasa rawatan khemah pertama.

“Walaupun kami menangkapnya lebih awal dan prognosisnya baik, hidup saya akan berubah sedikit pada bulan-bulan mendatang.”

The Today Show Gallery of Olympians, Kikkan Randall, Breast Cancer, Olympics
Kikkan Randall mempamerkan potret dengan pingat emasnya di Gangneung, Korea Selatan.Marianna Massey / Getty Images

Randall, yang menggelarkan diagnosis sebagai “perkara yang menakutkan,” berjanji untuk memastikan peminat dikemas kini melalui blognya (www.kikkan.com).

Dia mendedahkan bahawa dia menjalani rawatan di Pusat Kanser Providence di Anchorage, Alaska.

Juara 17 tahun A.S. memulakan rawatan kemoterapi pada hari Isnin yang dikelilingi oleh rakan dan keluarga, tetapi tidak sebelum memerah dalam latihan dan berbasikal ke hospital, tentu saja.

Ramai wanita dengan kanser payudara tidak memerlukan kemoterapi, kata kajian baru

Jun.04.201802:03

“Saya telah menjanjikan diri saya bahawa saya akan kekal positif dan aktif dan ditentukan sepanjang rawatan saya,” tulis Randall. “Saya akan membawa banyak kegigihan, kekuatan, dan tenaga ke arah cabaran ini seperti yang saya ada sepanjang keseluruhan kerjaya saya.”