Pasangan yang anaknya meninggal akibat meningitis mempunyai mesej untuk ibu bapa yang lain

Alex Dempsey dan Gabriel Schultz fikir anak lelaki mereka yang berusia 4 bulan, Killy, hanya demam biasa ketika mereka menjemputnya dari penjagaan siang pada akhir bulan lalu.

Dua puluh empat jam kemudian, pada 30 Jun, Killy meninggal akibat bentuk meningitis bakteria, meninggalkan pasangan itu dari Richmond, Virginia, yang menyedihkan kehilangan satu-satunya anak mereka bersama-sama dan ingin menyebarkan mesej kepada ibu bapa yang lain.

Meningitis, death, baby
Killy Schultz yang berusia empat bulan, digambarkan dengan ibu Alex Dempsey, meninggal dunia 24 jam selepas menunjukkan gejala meningitis. Alex Dempsey

“Kami benar-benar mahu menggalakkan orang dewasa, remaja, semua orang untuk terus up to date mengenai vaksinasi,” kata Dempsey kepada HARI INI. “Matlamat besar kami adalah jika kita dapat menghalang keluarga lain daripada mengalami apa yang kita inginkan, itu yang kita mahu, untuk melakukan hak oleh anak kami. “

Dempsey, 27, berkata pegawai dengan Jabatan Kesihatan Virginia telah memberitahunya teori kerja adalah bahawa Killy terdedah kepada pembawa tanpa gejala bakteria meningococcus semasa lawatan ke pejabat pediatrik mereka. Pengangkut asimtomatik boleh membawa bakteria ke hidung atau tekaknya walaupun tidak sakit.

Pasangan itu mengambil Killy untuk mendapatkan vaksinasi 4 bulan rutinnya dua hari sebelum dia mengalami gejala, yang biasanya menunjukkan diri mereka dalam tempoh dua hingga 10 hari selepas meningitis.

Jabatan Kesihatan Virginia tidak dapat membincangkan butiran kes individu disebabkan undang-undang kesihatan negara, kata jurucakap VDH Maribeth Brewster kepada HARI INI.

Adakah meningitis menular?

14.1.201600:48

Meningitis adalah keradangan serius membran yang merangkumi otak dan saraf tunjang, dan sangat berbahaya bagi bayi dan kanak-kanak. Tahun lepas bayi yang berusia 18 hari meninggal dunia akibat meningitis yang disyaki oleh doktor yang ditangkapnya selepas orang yang disayangi dengan kudis yang menyentuh atau menciumnya.

Diane Woolard, pengarah Pejabat VDH Bahagian Epidemiologi Pengawasan dan Penyiasatan Penyakit, memberitahu HARI INI bahawa kes seperti Killy sangat jarang berlaku. Virginia hanya mendapat kira-kira 10 hingga 12 kes penyakit meningokokal setahun, dan sangat sedikit melibatkan bayi atau maut.

Kebanyakan mereka yang mendapatkannya berusia 25 hingga 44 tahun, dengan pelajar-pelajar kolej dan anggota tentera menjadi yang paling mudah terjejas kerana tinggal di kawasan yang ketat di mana bakteria boleh dilalui oleh hubungan rapat, kata Woolard. Sepuluh peratus orang boleh membawa bakteria ke hidung atau tekak mereka pada bila-bila masa.

Vaksinasi untuk mencegah penyakit meningokokal tidak disyorkan sehingga kanak-kanak berusia 11 hingga 12 tahun, dan disyorkan untuk remaja yang pergi ke kolej dan mereka yang menyertai tentera. Walaupun vaksin melindungi orang ramai daripada mendapat meningitis sendiri, mereka boleh divaksin dan masih menjadi pembawa asymptomatic, kata Woolard.

Dempsey dan Schultz, 33, pada awalnya berfikir Killy hanya mempunyai demam ketika mereka membawanya pulang dari penjagaan siang pada hari yang panas. Mereka memberinya beberapa Tylenol, dan kemudian apabila mereka menukar lampinnya, mereka melihat beberapa bintik pucat, merah muda yang mereka anggap sebagai peringkat permulaan ruam lampin.

Meningitis, death, baby
Killy mengembangkan bintik merah jambu gelap di badannya di hospital ketika meningitis menjadi lebih buruk. Alex Dempsey

Apabila demamnya tidak pecah, mereka membawanya ke bilik kecemasan di Hospital St. Mary di Richmond. Kemudian pada waktu petang, mereka melihat bintik-bintik merah jambu telah menjadi lebih gelap dan merebak dari pangkal paha ke dada dan muka.

Doktor memberitahu mereka pada masa itu bahawa mereka melakukan paip tulang belakang untuk menguji meningitis. Beberapa jam kemudian, Killy dimasukkan ke unit penjagaan rapi pediatrik sebagai tempat yang tersebar di seluruh tubuhnya. Tekanan darahnya rendah, dan dia berusaha untuk membuka matanya.

“Malangnya saya telah meningitis sebelum ini dan takut kepada saya kerana walaupun di kalangan orang dewasa terdapat kadar kematian yang tinggi,” kata Dempsey. “Ketika mereka berkata meningitis, ketika saya merasa kami tidak meninggalkan hospital dengan anak kami. “

Sesiapa yang terlibat secara langsung dengan Killy telah diberi antibiotik pencegahan, kata Dempsey.

“Itulah satu lagi sebab mengapa kami ingin membawa cahaya kepada apa yang berlaku kerana mungkin orang ini tidak tahu mereka memilikinya,” kata Dempsey. “Ini mungkin membuat mereka berfikir, ‘Mungkin saya perlu mendapatkan vaksin ini sekiranya berlaku, ‘yang boleh membantu mereka yang tidak berada dalam kedudukan untuk melakukannya sendiri. “

“Ia merupakan cerita yang sangat menyakitkan hati, dan saya fikir ia hebat yang cuba membantu orang lain dengan meletakkan mesej ini,” kata Woolard..

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Bayi Iowa meninggal akibat meningitis yang mungkin telah dilepaskan oleh ciuman

19.1.201700:37

Loading...