Pasangan di perkahwinan jarak jauh melaporkan kurang kebimbangan, pemakanan yang lebih baik, penemuan kajian

Pengertian “perkahwinan komuter” menggambarkan imej pasangan yang menderita secara senyap-senyap ketika tinggal batu terpisah, tetapi bukti baru menunjukkan beberapa jarak mungkin baik untuk kesihatan rakan-rakan yang terlibat.

Penyelidik di The Family Institute di Northwestern University telah mendapati bahawa pasangan yang tinggal di rumah berasingan melaporkan kurang cemas dan tertekan daripada pasangan yang tinggal di bawah satu bumbung. Mereka juga makan lebih sihat dan bergerak lebih banyak.

A picture of a man kissing a woman on a date
Lebih daripada 3.5 juta rakyat Amerika yang telah menikah hidup selain dari pasangan mereka, selalunya kerana pekerjaan.Shutterstock

“Berpotensi, mereka mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia,” kata pengarang bersama Steve Du Bois kepada HARI INI.

“Mereka mendapat kebebasan, kebebasan untuk mencapai matlamat mereka sendiri; mereka mendapat masa untuk perkara seperti tidur. Pada masa yang sama, mereka dapat meraih faedah hubungan, yang merangkumi perasaan disokong. “

Ada juga kemungkinan bahawa hanya pasangan yang agak sihat dapat bertolak ansur dengan hubungan jarak jauh, tambahnya.

Dianggarkan lebih daripada 3.5 juta orang yang sudah berkahwin di apartmen hidup A.S. “atas alasan selain percanggahan perkahwinan,” menurut Pusat Pengajian Hubungan Jarak Jauh. Ramai di lokasi yang berasingan kerana sebab kerja.

Baca lebih lanjut: Cinta jarak jauh mungkin lebih kuat dari yang anda fikirkan

Penyelidikan yang sangat sedikit telah dilakukan mengenai bagaimana pengaturan ini menjejaskan kesihatan pasangan, oleh itu Du Bois dan pengarangnya berangkat untuk mengetahui lebih lanjut. Mereka meninjau 296 orang berkahwin, kira-kira sepertiga daripada mereka berada dalam perkahwinan jarak jauh.

Ternyata kedua-dua kumpulan sama-sama berpuas hati dengan hubungan mereka, tetapi ada beberapa perbezaan yang berbeza.

Pasangan jarak jauh melaporkan kesihatan yang lebih baik dalam beberapa kategori, seperti kebimbangan yang lebih rendah, kemurungan dan keletihan. Mereka juga mempunyai tabiat pemakanan dan senaman yang lebih baik.

Tetapi pasangan yang hidup bersama menjaringkan lebih tinggi dalam kategori penting lain: Mereka mempunyai lebih banyak hubungan seks dan kurang tekanan hubungan.

Kajian yang telah dikemukakan untuk penerbitan, mencabar “tanggapan popular bahawa kesihatan dan kebahagiaan dalam hubungan berasal dari jarak dekat pasangan,” penulis menulis. Du Bois menyatakan lebih banyak kajian dan soalan susulan diperlukan untuk melihat mengapa kejadian itu berlaku.

Pakar-pakar hubungan mengingatkan perkahwinan jarak jauh jauh dari cerah, terutama apabila anak-anak memasuki gambar.

“Kedekatan rakan kongsi mempunyai plus dan minus, tetapi saya akan mengatakan lebih banyak penambahan daripada minus,” kata penyumbang dan penyerang psikiatri TODAY Dr. Gail Saltz.

Rakan kongsi yang tinggal berasingan kerana ada yang bekerja di pantai Barat dan ada yang bekerja di pantai Timur, yang biasanya sangat tertekan. “

Dia menyatakan mungkin terdapat beberapa pra-pemilihan yang berlaku: Orang yang bersedia berkahwin dengan pasangan yang akan tinggal di tempat lain mungkin sudah menyukai idea itu kerana mereka merasa sukar untuk berada dalam perkongsian tradisional.

Kemudian, ada perkahwinan di mana pasangan suami / isteri sakit kronik atau tertekan, yang boleh menjejaskan kesihatan pasangan yang lain, kata Saltz. Pasangan juga pasti mempunyai impak terhadap pilihan diet dan senaman anda, tambahnya.

Tetapi tanggapan untuk mendapatkanterbaik dari kedua-dua dunia “bukan apa yang dilihat Saltz ketika dia menasihati orang dalam perkahwinan jarak jauh.

“Di hari-hari, ‘kami pasukan dan membantu satu sama lain’ (mod), anda akan kehilangan beberapa faedah,” katanya..

Namun, Du Bois yakin perkahwinan jarak jauh boleh “berfungsi” selagi kedua-dua pasangan gembira dengan susunan itu. Ini bermakna menikmati kemerdekaan tetapi tetap fokus kepada hubungan.

“Ia adalah keseimbangan yang tidak mudah diperoleh oleh semua yang cuba,” katanya.

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.