Pasangan dengan sindrom Down mengatakan ‘jujur’ memastikan perkahwinan mereka selama 23 tahun gembira

Tommy dan Maryanne Pilling tidak membiarkan kemasyhuran menukar hubungan mereka.

Ketenaran Facebook, itu. Tahun lepas, selepas pasangan itu berkongsi tip mereka untuk perkahwinan yang bahagia, laman Facebook mereka, Maryanne dan Tommy, mendapat pengikut. Hari ini, akaun mereka mempunyai lebih daripada 30,000 peminat.

Pada tahun ini, pasangan ini, yang kedua-duanya mempunyai sindrom Down, akan meraikan selama 23 tahun perkahwinan – dan Tommy hanya berusia 60 tahun. Mereka sama seperti cinta.

Selepas 23 tahun perkahwinan, pasangan ini terus mengalahkan kemungkinan

Mac.20.201800:53

“Nasihat mereka masih sama – untuk bersikap jujur ​​dan menghabiskan masa sebanyak mungkin,” kata Lindi Newman, kakak Maryanne, yang menguruskan laman Facebook pasangan itu.

Kedua-duanya bertemu lebih daripada 23 tahun yang lalu dan mula bertarikh. Selepas 18 bulan, Tommy tahu dia mahu berkahwin dengan Maryanne. Tetapi Tommy tidak mempunyai cukup wang untuk membeli cincin. Jadi, dia mendapat kreatif dan membeli cincin plastik dari mesin layan diri untuk mencadangkan kepada Maryanne.

Apabila ibu Maryanne, Linda Martin, menyedari Tommy merancang menggunakan band plastik, dia membawanya ke kedai barang kemas untuk membantunya membeli cincin.

Maryanne and Tommy Pilling believe that communication and enjoying time together keeps their marriage strong and happy.
Maryanne dan Tommy Pilling percaya bahawa komunikasi dan menikmati masa bersama membuat perkahwinan mereka kuat dan bahagia.Baiklah Maryanne dan Tommy

Cadangan ini menyebabkan Maryanne “melompat dengan kegembiraan.” Pada masa itu, ada yang mengkritik Martin kerana membenarkan kedua-dua mereka berkahwin kerana mereka tidak menganggap orang yang mempunyai sindrom Down harus, atau boleh, mempunyai hubungan yang serius. Tetapi keluarga Maryanne tidak bersetuju.

“Ibu saya telah menyokong 100 peratus,” kata Newman. “Sesiapa sahaja berhak untuk berkahwin dengan cinta hidup tanpa prasangka atau diskriminasi.”

Ibu Maryanne terus menjadi penyokong terbesar pasangan itu. Baru-baru ini, Tommy menjalani pembedahan katarak dan pasangan itu berpindah bersama dengannya selama tiga minggu ketika dia sembuh.

“Ibu kami telah menyokong mereka dari hari ke hari … Tommy tidak mempunyai keluarga,” kata Newman. “Mereka mempunyai sokongan sepanjang masa dari kami.”

Maryanne and Tommy Pilling enjoy bowling, cooking and trying new activities together.
Maryanne dan Tommy Pilling menikmati bowling, memasak dan mencuba aktiviti baru bersama-sama. Baiklah Maryanne dan Tommy

Pasangan ini terus menentang pengkritik yang percaya perkahwinan itu tidak akan bertahan lama.

“Apa yang membuatkan perkahwinan mereka begitu kuat adalah tidak ada agenda tersembunyi. Mereka saling mencintai dengan sepenuh hati dan jujur ​​dengan satu sama lain, “kata Newman.

Bulan ini pasangan itu menjadi tuan rumah untuk merayakan Tommy berumur 60 tahun, yang bertepatan dengan Hari Sindrom Down Sedunia pada 21 Mac. Kawan, keluarga dan jiran menyertai pasangan untuk bersulang Tommy.

“Dia (mempunyai) pesta ulang tahun yang besar untuk meraikan,” kata Newman.

Walaupun perkahwinan mereka berdasarkan cinta dan kejujuran, ia juga berjaya kerana mereka saling sesuai untuk satu sama lain. Maryanne, 46, suka bercakap dan Tommy dikhaskan dan diam.

“Dia duduk dan mendengar, dan dia suka itu,” kata Newman.

Walaupun Maryanne bekerja satu hari seminggu di kedai amal tempatan, pasangan itu menghabiskan banyak masa bersama. Mereka mangkuk, golf, melihat filem, pergi ke taman tema, keluar untuk makan malam dan minuman, dan menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru ini, mereka telah menjadi lebih mencabar di dapur.

“(Mereka) melakukan lebih banyak memasak dan membakar,” kata Newman.

Mereka tinggal di apartmen mereka sendiri, yang terletak di sebelah ibu Maryanne dan di seberang jalan dari Newman dan suaminya di Southend-on-Sea di England. Musim panas ini mereka akan melakukan kejutan ke Euro Disney dengan Newman, suaminya dan anak-anaknya.

Bagaimana 1 kafe bandar kecil mengubah wajah tenaga kerja

Mac.16.201802:49

“Salah satu filem kegemaran Maryanne ialah ‘Frozen,'” kata Newman. “Mereka berdua selalu mahu pergi, dan itu akan menjadi mimpi untuk mereka.”

Newman berharap orang lain belajar dari saudara perempuannya dan adik iparnya.

“Apa-apa pun boleh dilakukan dengan cinta dan tidak ada batasan untuk sesiapa pun, tidak kira apa keadaan mereka,” katanya.