Partied terlalu keras? Berikut adalah 5 cara untuk membatalkan hujung minggu yang melimpah

detoks, cleanse, binge drinking, binge eating, overeating, indulgent weekend, july fourth weekend
Mark Scoggins / Hari ini

Hujung minggu barbeku, pesta renang dan piknik boleh membuat hari Isnin lebih kurang menarik daripada biasa. Tambahan pula, kelebihan alkohol dan makanan mengikis malapetaka dengan tubuh anda dalam beberapa cara yang serius. 

Cubalah enzim dan dehidrasi untuk sebahagian besar kesengsaraan anda. “Badan anda memerlukan enzim yang dipanggil alkohol dehidrogenase untuk metabolisme alkohol,” kata Dr. Pouya Bahrami, pakar perubatan dalaman dengan HealthCare Partners di Torrance, Calif. Jika anda mengatasi sistem anda dengan alkohol berlebihan, enzim ini tidak dapat dijaga, dan tidak semua alkohol dipecah, jadi lebih lama. Ini digabungkan dengan dehidrasi menyebabkan sakit kepala dan gejala mabuk lain. 

Berlebihan boleh menjadi sama-sama beracun. Untuk sebahagian besar, binging hanya membawa kepada rasa kembung dan tidak selesa dan mungkin mencetuskan pedih ulu hati dan loya. Diambil kepada ekstrem, pengambilan karbohidrat dan protein yang tinggi digabungkan (fikir burger dan kerepek) boleh menyebabkan pankreatitis, keradangan pankreas, kata Bahrami. “Ia berlaku agak kerap, biasanya dengan lelaki muda … paling kerap selepas hujung minggu barbeku.” Gejala termasuk sakit abdomen yang teruk yang menembusi belakang. Pancreatitis memerlukan kemasukan ke hospital, tetapi kebanyakan orang bertambah baik dalam masa 48 jam di hospital, kata Bahrami. Sama ada jalan, mari kita tidak pergi ke sana.

Pendek kata, mengambil bahagian dalam pertandingan makan anjing panas dan minum pesta yang lazat, makan malam lazat pada hujung minggu boleh dibatalkan dengan mengembalikan keseimbangan kepada diet anda, kata Amy Goodson, ahli diet sukan Dallas Cowboys dan pengarang bersama “Berenang, Basikal, Makan-Makan.“” Memiliki hujung minggu besar makan tidak bermakna tidak makan pada hari berikutnya, itu hanya bermakna anda perlu membersihkannya. “Cuba petua ini untuk kembali ke landasan dan rasa kurang hebat tentang diri anda:

Minum kurang selama seminggu atau potong alkohol sepenuhnya
Minum air dengan makan malam dan bukannya alkohol dan pastikan anda menghidrat dengan baik sepanjang minggu. Dr Bahrami mengesyorkan minum dua gelas air 8-oz empat kali sehari untuk sentiasa terhidrasi pada setiap masa. Badan anda mungkin boleh menggunakan rehat daripada alkohol.

Potong tambahan  
Biarkan beberapa gigitan makanan di pinggan anda pada setiap hidangan, kata Goodson. “Melakukannya sepanjang tiga hingga lima kali makan setiap hari benar-benar boleh menambah.” Selain itu, makan sehingga anda tidak lapar, malah sehingga anda penuh. Hentikan makan tepung terakhir anak anda, jangan menjilat sudu mentega kacang tanah, jangan letak segelintir kacang atau keju di mulut anda semasa memasak, dan lain-lain. Ini akan menghapuskan beratus kalori yang berlebihan dan boleh pergi ke arah membalikkan beberapa daripada kerosakan yang dilakukan pada hujung minggu sebelum ini.

Makan serat
Potong semua makanan yang diproses dan makanan segera jika hujung minggu anda penuh dengan sos dan pencuci mulut yang berat, kata Goodson. Makan karbohidrat kompleks, serat tinggi seperti oat, beras perang, ubi jalar dan quinoa bukan karbohidrat halus. Serat membantu anda merasakan lebih cepat dan menstabilkan gula darah, menjadikan anda kurang makan. Pilih ayam biasa atau ayam panggang dan cuba makan sayur-sayuran anda dikukus atau panggang. Tambah lemak sihat seperti kacang dan mentega kacang, alpukat dan hummus.

Langkau snek waktu malam 
Ramai orang tidak makan makanan pencuci mulut selepas makan malam sepanjang minggu, tetapi mereka menambah makanan ringan yang kecil, kata Goodson. “Potong kalori 150 hingga 200 dan anda akan menjimatkan hampir 1,000 kalori pada minggu itu. Defisit tambahan boleh membantu mengimbangi kerosakan pada hujung minggu. “Makan makan malam yang sihat, minum air dan bekerja pada disiplin anda dengan pergi tidur tanpa snek.

Senaman
Apa sahaja yang anda lakukan, jangan berfikir: “Baiklah, saya sudah begitu buruk. Mungkin juga mengambil masa sepanjang minggu / selama-lamanya. “

Daripada menumpukan kepada perkara negatif atau semua perkara yang anda makan dan minum, fikirkan tentang permulaan yang baru dan kembali ke rutin senaman anda, kata Dan Nguyen, pakar kelakuan kecergasan dan pencipta AbsIn8.com. “Tinggalkan masa lalu pada masa lalu. Tumpukan pada momentum baru untuk mendapatkan tempat yang anda mahu seterusnya. Satu malam makan dan minum apa yang anda suka tidak membuat tabiat. Apa yang anda lakukan setiap hari adalah apa yang menjejaskan kesihatan jangka panjang anda. “Termasuk beberapa masa tambahan di gim dan jangan melangkau sebarang latihan minggu ini.  

Secara umum, cuba hidup mengikut peraturan 80/20, kata Goodson. “Makan untuk kesihatan dan prestasi dan matlamat anda 80 peratus dari masa dan 20 peratus dari masa anda boleh berbelanja besar.” Tetapi perlu diingat ini termasuk dua buah hidangan istimewa dan mungkin satu pencuci mulut, bukan satu hujung minggu total ditinggalkan.