Para saintis menemui organ manusia yang baru dan mungkin menjadi yang terbesar di dalam badan

Mungkin masa untuk membuang semua buku teks anatomi lama – mereka akan memerlukan kemas kini.

Para saintis baru-baru ini mendapati apa yang mereka percaya adalah organ baru dalam badan.

Dan itu bukan semua. Penyelidik juga mencadangkan bahawa organ yang baru ditemui, dipanggil interstitium, mungkin merupakan organ terbesar dalam badan.

Benar: Kulit yang lama dirasakan sebagai organ terbesar dalam kelas sains sekolah menengah di seluruh negara, akan kehilangan status No. 1.

Manusia Arm and Torso of an Anatomical Model
Satu kajian baru yang diterbitkan minggu ini mengumumkan penemuan organ yang tidak diketahui sebelum ini, interstitium. Getty Images

Dalam kajian yang diterbitkan pada Selasa dalam Laporan Saintifik, penyelidik menjelaskan bahawa interstitium adalah ruang di bawah kulit yang mengandungi struktur yang dipenuhi bendalir, yang boleh bertindak sebagai “penyerap kejutan” untuk menjaga organ-organ lain yang selamat. Dan di mana-mana … di bawah kulit di seluruh badan, mengelilingi organ dalaman, walaupun dibalut urat dan arteri.

Tetapi bagaimana mungkin sesuatu yang sangat besar pergi tanpa disedari begitu lama? Seperti yang dijelaskan oleh The Daily Beast, interstitium sebenarnya tidak baru kepada doktor – itu hanya yang mereka fikir ia hanya tisu penghubung yang padat. Itu kerana struktur cecair kecil dikeringkan dan dipadatkan apabila tisu dibuat ke dalam slaid, jadi para saintis tidak pernah melihatnya – sehingga kini.

Interstitium akan menjadi organ ke-80 badan.

Bolehkah asteroid berbentuk cerut menjadi kapal angkasa asing? Para saintis menyiasat

15.1.201702:47

Ini bukan kali pertama laporan mengenai organ baru telah mengejutkan komuniti sains: Pada bulan Januari 2017, saintis menerbitkan laporan mereka tentang mesentery, yang menghubungkan perut ke usus, dilaporkan CNBC.

Berita terkini ini boleh memberi kesan besar ke atas ubat-ubatan moden, mungkin membantu menjelaskan penyebaran sel-sel kanser.

Juga, ia cukup keren untuk mengetahui bahawa walaupun pada tahun 2018, masih ada misteri perubatan yang dapat diselesaikan.