Pakar ginekologi membersihkan 5 mitos umum tentang badan wanita

Ia tidak biasa bagi ahli sakit puan untuk mempunyai pesakit yang percaya mitos mengenai mayat mereka. Sesetengah wanita tergesa-gesa untuk membeli semburan air mawar terkini untuk merawat bau aneh yang datang dari pangkal pahanya. Lain-lain membeli probiotik mahal untuk melindungi mikrobiotik faraj mereka.

Doktor mahu wanita tahu ini: Vaginas melakukan yang terbaik tanpa suplemen, minyak wangi, pembersihan atau pembersihan obsesif.

“Faraj anda hebat,” Dr. Jen Gunter, pakar obstetrik dan pakar sakit puan, dan pengarang “Vagina dan Vulva Bible” yang akan datang, memberitahu HARI INI. “Seluruh kawasan direka untuk menangani crud. Setiap kali anda membersihkannya, melampau, anda sebenarnya merosakkan sistem yang mengurusnya. “

Gunter dan doktor lain berkongsi kebenaran di sebalik mitos-mitos yang lain yang sering diadakan mengenai badan-badan wanita:

Dr. Oz mendedahkan 3 cara untuk menguji kesihatan anda di rumah

Mei.24.201803:34

1. Mitos: Strip off skivvies anda untuk katil.

Kebenaran: Tiada bukti bahawa memakai pakaian dalam – atau tidak – untuk tidur kembara kesihatan.

“Faraj dan vulva anda tidak mempunyai paru-paru. Malah, ia adalah persekitaran tanpa oksigen, “kata Gunter. “Anda tidak perlu menyedut apa-apa.”

Latex atau seluar pleather akan menyebabkan berpeluh berlebihan, jadi Gunter mengesyorkan wanita melompat tidur di dalamnya. Tetapi ia datang kepada apa yang wanita mahu: Jika wanita seperti tidur dengan pakaian dalam, mereka harus melakukannya. Jika mereka tidak, mereka tidak seharusnya.

2. Mitos: Langkau pencuci mulut untuk mengelakkan jangkitan yis.

Kebenaran: Gula tidak harus dipersalahkan untuk jangkitan yis.

Tiada wanita mahukan jangkitan yis dan ramai yang akan mendengar mana-mana nasihat untuk mencegahnya. Sering kali, walaupun, cadangan-cadangan ini tidak benar. Doktor sering menggesa wanita untuk menghindari makanan manis untuk mencegah jangkitan yis, tetapi makan gula tidak mengubah tahap glukosa di dalam vagina, kecuali seorang wanita yang tahan insulin atau menghidap diabetes.

“Sesiapa yang mengatakan gula menyebabkan jangkitan yis tidak memahami biologi,” kata Gunter. “Ia biasa, ragi berlebihan. Kita tidak tahu mengapa. “

Bakteria lactobacillus menjajah faraj dan menjaga kesihatannya. Kadang-kadang ragi berlebihan dan ada lebih banyak daripada lactobacillus. Ketidakseimbangan ini boleh menyebabkan jangkitan yis – tidak terlalu banyak gula.

“Gula tidak memberi kesan kepada kesihatan faraj anda. Mungkin pinggang anda, “jelas Dr Christine Greves, seorang doktor di Pusat Obstetrik dan Ginekologi di Kesihatan Orlando.

Wanita menimbulkan sebarang gatal-gatal pada jangkitan yis, tetapi perengsa atau keadaan kulit yang lain, seperti ekzema, lebih kerap menyebabkan kegatalan dan pelepasan. Gunter mengingatkan wanita terhadap bergegas untuk membeli rawatan di kaunter setiap kali vulva mereka terasa gatal.

“Saya melihat beberapa tindak balas yang jahat … Apa pun boleh mengganggu anda,” kata Gunter. “Tujuh puluh peratus masa, anda tidak mempunyai jangkitan yis.”

3. Mitos: Probiotik membuat vagina lebih sihat.

Kebenaran: Faraj anda sihat kerana ia.

Mempunyai bakteria yang cukup baik di dalam vagina menghalang pertumbuhan terlalu banyak bakteria dan bakteria. Jadi, hanya semulajadi bahawa wanita berfikir untuk mengambil probiotik akan membantu. Walaupun ia kelihatan seperti idea yang baik, sains tidak menyokongnya, kata Gunter.

Probiotik tidak memberi impak kepada mikrobiom vagina wanita. Gunter berkata cara terbaik untuk mempunyai bakteria sihat ialah makan makanan seimbang. Pakar bersetuju bahawa sering, melakukan kurang lebih.

“Tidak apa-apa untuk membiarkan vagina anda kerana vagina boleh menjaga dirinya sendiri,” kata Greves.

4. Mitos: Bau tidak normal.

Kebenaran: Bau tidak selalu bermakna ada masalah.

“Jika anda mempunyai bau selepas anda bekerja, itu tidak bermakna anda mempunyai jangkitan. Ia hanya boleh bermakna bahawa … kelenjar di pangkal paha anda bekerja, “kata Greves.

Tetapi a kuat Bau boleh bermakna sesuatu yang salah.

“Jika anda mempunyai bau selepas bersetubuh, seperti bau yang tidak enak, ini boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai vaginosis bakteria dan itu harus ditangani,” kata Greves.

Vaginosis bakteria berlaku apabila bakteria yang tidak sihat mengatasi bakteria yang sihat di dalam vagina. Ia menyebabkan bau, rasa sakit, gatal-gatal dan pelepasan putih atau kelabu yang berlainan. Doktor merawatnya dengan antibiotik.

Bau busuk juga boleh menunjukkan bahawa tampon dilupakan dalam faraj dan perlu dikeluarkan.

“Ia tidak terlalu biasa. Tetapi saya sudah pasti melihatnya, “kata Greves.

5. Mitos: Sihat untuk mengurangkan rambut kemaluan anda.

Kebenaran: Ia adalah pilihan peribadi.

Wanita kerap lilin, bercukur atau kimia menghilangkan rambut kemaluan dan ramai yang percaya ini lebih sihat daripada membiarkannya tumbuh. Tetapi memotong rambut kemaluan adalah keutamaan peribadi.

“Itulah pilihan kosmetik. Ini tidak bermakna ia salah, tetapi bukan pilihan perubatan yang anda buat, “kata Gunter.

Intinya: Jika anda tidak pasti tentang sesuatu yang telah anda baca atau sesuatu yang telah memberitahu anda, tanya doktor anda.