Oleh itu, inilah sebabnya mengapa ia bermula dengan ‘So’

Jadi, kadang-kadang ia merasa sukar untuk memulakan kalimat tanpa menggunakan kata “So.” 

Selama 40 tahun yang lalu, kita bergantung kepada perkataan kecil itu. BBC memanggilnya untuk dibuang terlalu lama pada tahun 2013. Pada program radionya, Le Show, pelawak Harry Shearer mempunyai segmen yang dipanggil “Just Say So,” di mana dia menonjolkan wawancara dengan orang-orang yang secara tidak sengaja menggunakan pelbagai mata pelajaran daripada ahli politik kepada pelakon saintis kepada orang perniagaan. 

Lake Superior State University, yang melarang kata-kata yang haus setiap tahun, dipanggil untuk kegunaannya kembali ke tahun 1999. Ia begitu banyak di mana kita menganalisis berapa kali Mark Zuckerberg mengatakannya semasa temu bual (Zuck menggunakan begitu banyak). 

The two-letter blurb, ketika digunakan untuk memulakan kalimat, menaikkan tahap kemurnian bahasa yang sebelumnya disediakan untuk uptalking dan, fajar slang fave, “seperti.” 

Jadi apa? 

Ia telah menjadi begitu di mana-mana, beberapa pakar perniagaan mengatakan ia melemahkan kredibiliti pembesar suara. Kisah Syarikat Fast yang baru-baru ini mendakwa penggunaan berlebihan “jadi” membayangkan bahawa kami sedang mengepam komen kami dan tidak selesa dengan apa yang kami katakan. Tetapi pakar ucapan dan bahasa berkata, “Tidak begitu.” Ia adalah tindak balas yang membantu membuat comaraderie dan memperkenalkan pendengar kepada idea – amaran ringan bahawa beberapa kandungan berat akan datang. 

“Terdapat pelbagai jenis,” kata Galina Bolden, profesor bersekutu di jabatan komunikasi di Rutgers University. Dia mendapati kita sering menggunakannya untuk membuat kesimpulan. 

Bolden melihat bagaimana kami menggunakannya sebelum soalan. Dalam pertanyaan seperti, “Jadi, bagaimana perjalanan anda?” Itu menunjukkan pengetahuan terdahulu.  

“Ia menunjukkan hubungan dengan perbualan lain dan kepentingan [orang] itu,” katanya.

Tetapi orang sering menjawab soalan dengan “begitu,” dan ini memberi maksud yang berbeza. Dalam kes ini, jadi memperkenalkan pendengar kepada idea.  

“Dalam jawapan kepada soalan saya fikir ia [digunakan] dalam interaksi antara pakar dan bukan pakar. [Ia mengatakan] Saya perlu memberi anda beberapa kajian latar belakang terlebih dahulu, “katanya, sambil menyatakan bahawa dia bukan ahli mengenai penggunaan ini begitu.

Sama ada penggunaan ini begitu menghina penonton Bolden menjawab: 

“Saya fikir orang mempunyai perasaan tentang perkara ini dan tidak ada penyelidikan mengenainya.”

Amee Shah, seorang profesor bersekutu dan pengarah penyelidikan Makmal Akustik & Persepsi Ucapan di Cleveland State University, mengatakan bahawa menggunakannya tidak bermakna seseorang tidak berpendidikan atau tidak mempunyai keyakinan, walaupun ada perasaan bahawa ini adalah kes.

“Ia menunjukkan bahawa apa yang akan datang akan menjadi berat,” katanya, sambil menambah bahawa kadang-kadang menggunakannya adalah sukar untuk digunakan seperti “um,” “baik” atau “anda tahu.”

Tetapi “begitu” mempunyai penggunaan lain. Ia boleh menekankan sesuatu, seperti dalam “Saya sangat lapar.” Ini menjadi popular pada tahun 1990-an dan ada yang membuat spekulasi bahawa pameran TV “Friends” membawa peranan peribahasa, kata Bolden.

“Ia berlaku dalam kedudukan dan konteks yang berbeza dan konteks memberikan makna dan rasa. Perkataan itu sendiri mempunyai makna yang sangat sedikit, “katanya.

Cuba menyingkirkan “jadi” daripada perbualan yang sukar. Shaw ditemui dalam penyelidikannya yang cuba melatih penceramah untuk digunakan sehingga membuat mereka mengatakan lebih banyak.   

“Saat ini anda memperhatikannya [anda menggunakan lebih banyak lagi],” kata Shah.

Kadang-kadang menggunakan kata, seperti “begitu,” “seperti,” atau “saya tahu,” mewujudkan rasa bersahabat di kalangan pembesar suara. Shah mendapati dirinya menggunakan seperti selepas dia mula mengajar pelajar. Walaupun ia mungkin tidak sesuai di dalam kertas akademik, ia mewujudkan rasa kesamaan.

“Kami sangat menyesuaikan diri. Apabila kita melihat orang di sekeliling kita bercakap dengan cara tertentu, kita mengambilnya secara sedar, “katanya.

Bolden mendapati ini adalah kes dengan respons “Saya tahu.” Kajiannya mendapati penceramah menggunakannya untuk menyatakan empati.

“Ia tidak benar tentang apa yang anda ketahui atau tidak tahu tetapi ia mengenai pendirian anda,” katanya. “[Saya] datang dari tempat yang sama kamu datang.” 

Jadi … bagaimana anda memulakan ayat anda?

Mei.14.201401:38