Nesel Pack adalah ransel yang direka untuk membawa keselesaan kepada kanak-kanak dengan autisme

Pelajar dengan autisme kini boleh memakai beg galas yang dimuatkan dengan ciri-ciri deria untuk memenuhi keperluan mereka, terima kasih kepada sekumpulan enam pelajar kolej di Universiti Minnesota.

Pada bulan September, sebagai sebahagian daripada kelas “Keusahawanan dalam Tindakan” mereka, para pelajar ditugaskan untuk membuat idea untuk permulaan. Ahli pasukan Will Radke, 21, telah membesar di rumah angkat, di mana dia tinggal bersama ramai kanak-kanak kurang upaya. Pengalaman itu membantu membentuk minatnya dalam menghasilkan produk untuk membantu mereka, dan tidak lama lagi, seluruh pasukan berada di atas kapal.

Dari sana, Nesel Pack dilahirkan, dan kini menjaga 75 kanak-kanak dengan autisme dengan selesa.

Nesel Pack is designed for children with autism
Ujian Zach Bau memodelkan Pek NeselDiberkati oleh Martha Pietruszewski

Oleh kerana individu yang mempunyai autisme lebih sensitif terhadap cahaya, bunyi dan sentuhan, ramai yang memakai renda yang diberi berat untuk memberikan keselesaan dan keselamatan. Pengasas Pack Nesel menyimpannya dalam fikiran, termasuk tali keselamatan pada beg ransel yang dimaksudkan untuk merasakan pelukan dan meniru jaket berikat.

BERKAITAN: Terbang dengan autisme: Kebaikan satu syarikat mengejutkan ibu

“Tali ini juga berguna ketika di kawasan yang sesak,” kata Martha Pietruszewski, Ketua Pegawai Eksekutif Nesel Packs, kepada TODAY.com. “Mereka cukup lama untuk seorang penjaga mudah dimenanginya.”

Ransel juga mempunyai cangkuk, yang membolehkan pelajar menyambungkan alat deria yang berbeza, seperti barang untuk mengunyah, atau alat yang direka untuk membantu mengurangkan kegilaan. Pencipta juga menambahkan slot di depan yang boleh diperibadikan dengan gambar keluarga, haiwan kesayangan kegemaran atau nama nama untuk pengenalpastian.

Nesel Pack is designed for children with autism
Ciri Nesel PackDari Pek Nesel

Sejak melancarkan kempen Kickstarter pada 19 Mac, pasukan itu telah menaikkan kira-kira $ 13,500, melebihi matlamat mereka $ 10,000 kurang dari seminggu.

Melalui kempen mereka, mereka telah bekerjasama dengan Fraser, sebuah syarikat bukan berasaskan Minnesota yang menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai mengenai spektrum autisme. Untuk setiap sumbangan $ 100, Fraser bersetuju untuk menyediakan beg galas kepada kanak-kanak yang memerlukan.

Nesel Pack founders Martha Pietruszewski, Will Radke, Jake Portra, Cole McCloskey, Larry Lorbiecki and Rosebert Altianas
Pengasas Pack Nesel Rosebert Altianas, Cole McCloskey, Jake Porta, Will Radke, Martha Pietruszewski dan Larry LorbieckiDiberkati oleh Martha Pietruszewski

BERKAITAN: Mall Santa pergi lebih jauh untuk lelaki dengan autisme: ‘Mereka hanya terikat dan dimainkan’

Walaupun mereka telah mendengar banyak maklum balas positif dari ibu bapa tentang berapa banyak anak-anak mereka menikmati produk, mereka juga menyedari bahawa kos semasa pek $ 115 tidak sesuai.

“Kami berharap bahawa sebaik sahaja kami sampai ke $ 20,000 kami akan berada dalam keadaan yang baik untuk mula berfikir tentang bekerja dengan pengeluar yang berbeza,” kata Pietruszewski. “Ini sememangnya akan membolehkan kami menurunkan harga dan dapat memulakannya untuk orang dewasa untuk digunakan juga.”

Nesel Pack is designed for children with autism
Liam Craig menguji Pek NeselDiberkati oleh Martha Pietruszewski

Carrie Cariello, ibu kepada lima orang yang blog mengenai ibu bapa dan membesarkan kanak-kanak dengan autisme, menganggap ibu bapa sanggup berbelanja lebih banyak ketika datang untuk membantu anak-anak mereka dengan gangguan.

“Selimut berwajaran kami mendapat Jack mahal, tetapi dia menggunakannya untuk tidur setiap malam, yang menjadikannya layak,” kata Cariello kepada TODAY.com. “Dia benar-benar akan mendapat manfaat daripada Pek Nesel kerana kami menghantarnya ke sekolah dengan bola tekanan dan alat lain untuk mencuba dan menendang tabiatnya meletakkan jarinya di dalam mulutnya.”

Setakat manfaat saintifik menggunakan Pek Nesel, Dr. Paul Wang, ketua penyelidikan perubatan di organisasi advokasi Autism Speaks, mengatakan tidak ada penyelidikan untuk menyokongnya.

“Untuk mengetahui betapa bermanfaatnya produk mereka, mereka perlu mengujinya dan menyediakan data,” kata Wang kepada TODAY.com.

Nesel Pack is designed for children with autism
Zach Bau memakai Pek NeselDiberkati oleh Martha Pietruszewski

“Kami berharap dapat memberikan perbezaan yang nyata dalam kehidupan mereka yang mempunyai autisme, serta gangguan lain di mana sesuatu sensori mesra akan membantu,” kata Pietruszewski.

Cheerleader meminta pelajar dengan autisme untuk prom

Februari.26.201600:56