Mungkin tidak OK untuk menjadi berat badan berlebihan, selepas semua, kajian besar mencadangkan

Adalah baik untuk mempunyai beberapa pound tambahan atau tidak?

Kajian terbaharu dalam masa bertahun-tahun yang lalu di atas soalan tidak mengatakan.

Tunggu gain, can't close pants
Indeks jisim badan (BMI) adalah ukuran lemak badan berdasarkan ketinggian dan berat badan.Shutterstock

Penyelidikan ini, yang meliputi lebih daripada 30 juta orang di seluruh dunia, mencadangkan bahawa orang dalam lingkungan berat badan yang normal – tidak berlebihan berat badan atau kurang berat badan – hidup lebih lama daripada orang yang hanya sedikit kelebihan berat badan.

“Sudah tentu tidak baik untuk kesihatan yang berlebihan berat badan atau obes,” kata Dagfinn Aune dari Imperial College London, yang mengetuai penyelidikan.

Aune adalah antara penyelidik yang mengkritik dua Pusat Pengawasan Penyakit dan Pencegahan Penyakit yang diterbitkan pada tahun 2005 dan pada tahun 2013 dalam Journal of the American Medical Association yang mendapati orang berlebihan berat badan sebenarnya mempunyai risiko kematian 6 persen lebih rendah daripada orang yang ditimbang kurang.

Kajian yang menggunakan indeks jisim badan – satu ukuran ketinggian berbanding berat badan – untuk menunjukkan mereka yang mempunyai BMI 25 hingga 30 hidup lebih lama dan mempunyai risiko yang lebih rendah daripada kematian akibat penyakit jantung dan kanser daripada mereka yang berada dalam julat indeks “optimum” 20 hingga 24.9.

Seperti kebanyakan orang lain, Aune tidak mempercayainya.

“Malangnya, sains kadang-kadang buruk diterbitkan dan mendapat banyak perhatian media – mengelirukan orang ramai,” kata Aune dalam e-mel kepada NBC News.

Oleh itu, dia dan rakannya melalui data dari seluruh dunia yang meliputi 30.3 juta orang dan 3.74 juta kematian.

Mereka hanya termasuk orang yang tidak pernah merokok, kerana perokok sering kurang berat daripada perokok. Tetapi perokok mempunyai risiko yang lebih tinggi mati daripada senarai panjang syarat.

Mereka juga menanggalkan sesiapa yang mungkin mempunyai keadaan kesihatan jangka panjang, sekali lagi dengan idea bahawa orang-orang ini mungkin kurang berat dan dengan demikian curang pengiraan.

“Dalam analisis semua peserta kematian paling rendah diperhatikan pada mereka yang mempunyai BMI sekitar 25,” mereka menulis dalam laporan mereka, yang diterbitkan dalam penerbitan dalam talian Jurnal British Medical The BMJ.

“Bagaimanapun, kematian paling rendah diperhatikan dalam lingkungan BMI 23-24 di kalangan tidak pernah perokok,” tambah mereka.

Dan bagi orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan, mereka yang mempunyai BMI 22-23 adalah yang paling tidak mungkin mati awal, dan ketika mereka melihat orang-orang dengan rekod 20 hingga 25 tahun, orang dengan BMI 20 hingga 22 tinggal paling lama.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mentakrif “normal” BMI sebagai 18.5-24.9. BMI dikira dengan membahagikan berat kilogram mengikut kuadrat tinggi anda dalam meter.

Ini bermakna seseorang yang 5 kaki 5 inci tinggi dan berat 149 pound mempunyai BMI 24, yang dianggap sihat. Tambah paun dan orang yang sama mempunyai BMI sebanyak 25 dan dianggap berat badan berlebihan. Pada £ 170 orang ini mempunyai BMI sebanyak 40 dan dianggap obes. Seseorang yang berumur 6 kaki dan 180 paun akan mempunyai BMI sebanyak 24.4 dan akan menjadi obes pada £ 230.

Institut Kesihatan Nasional mempunyai kalkulator BMI dalam talian di sini.

Walaupun mereka mengambil kira lokasi geografi, umur, pendidikan, alkohol, aktiviti fizikal, ketinggian, corak pemakanan, dan pengambilan lemak, buah, dan sayur-sayuran, pola yang dipegang.

Ini satu soalan penting kerana seluruh dunia menjadi lebih besar.

Satu tinjauan ke 188 negara menunjukkan bahawa hampir 30 peratus daripada populasi global, atau 2.1 bilion orang, sama ada berat badan berlebihan atau obes. Tidak ada negara yang telah menurunkan kadar obesiti sejak tahun 1980.

Apabila orang terlalu berat, mereka mempunyai risiko penyakit jantung, kanser, strok, arthritis, diabetes dan pelbagai penyakit lain yang lebih tinggi.

Separuh daripada semua orang A.S. mempunyai kencing manis atau gula darah begitu tinggi mereka hampir kencing manis. Lebih daripada dua pertiga rakyat Amerika sama ada berat badan berlebihan atau obes.

Tidak ada kajian yang pernah menjadi perkataan terakhir. Para saintis dan doktor suka berkongsi hasil penemuan mereka secara real time supaya mereka secara beransur-ansur dapat membuat konsensus tentang apa yang masuk akal dan apa yang tidak.

CDC dan WHO kedua-duanya menasihati menjaga berat badan dalam julat kesihatan yang diterima, yang bermakna di bawah BMI 25.