Model transgender: Perlindungan Kesihatan Lelaki harus menunjukkan ‘versi lelaki yang berbeza’

Aydian Dowling, seorang penyerang transgender dan aktivis, adalah satu daripada hanya lima lelaki yang dinamakan sebagai separuh akhir dalam pertandingan Lelaki Lelaki Kesihatan Ultimate. Sekiranya dia menang, Dowling akan menjadi model transgender pertama yang muncul di sampul majalah Men’s Health, yang ditetapkan untuk penerbitan November. [TODAY anchor Willie Geist adalah hakim pertandingan Ultimate Guy]. Dia adalah kegemaran ramai dalam pemilihan pembaca pada musim bunga lepas, berdasarkan aspek kecergasan fizikal dan kehidupan yang sihat. Majalah ini menyebutkan separuh akhir untuk “keberanian, kekuatan dan semangat yang luar biasa” mereka. Dowling, 28, mengasaskan saluran YouTube BeefHeads Fitness dan syarikat pakaian Point 5cc, yang menyokong dan menyediakan perkhidmatan untuk mereka yang transgender. Dia tinggal bersama isterinya Jenilee di Eugene, Oregon, dan berkongsi kisah kejayaannya yang luar biasa dengan HARI INI Susan Donaldson.

Aydian Dowling

Persaingan ini merupakan peluang yang sangat baik bagi orang-orang di seluruh Amerika Syarikat untuk menunjukkan Kesihatan Lelaki yang terdapat kumpulan orang yang lebih besar di luar sana yang ingin melihat versi lelaki yang berbeza di sampulnya. Bukan semua kita seperti lelaki yang telah di tutup selama 28 tahun.

Terdapat tempoh selama dua bulan pada bulan April dan Mei apabila sesiapa sahaja boleh memohon untuk menjadi Lelaki Terbaik Kesihatan Lelaki. Saya selesai pertama mengundi dan secara automatik membuat 10 separuh akhir. Walaupun anda menambah semua undi untuk lelaki lain, saya masih mengalahkan mereka.

Sudah pasti ia agak luar biasa dan saya tidak mempunyai aduan tentang perjalanan saya setakat ini. Saya sangat berharap dapat menjadi inspirasi kepada orang trans lain.

Aydian Dowling delivers the keynote speech at Pride Houston's Heritage Gala.
Aydian Dowling menyampaikan ucaptama di Warisan Warisan Pride Houston.Aydian Dowling

Saya berharap masa muda kita mempunyai masa yang lebih mudah dan ibu bapa lebih banyak menerima dan sekolah boleh menjadi tempat terbuka di mana anak-anak boleh meneroka dengan label gender. Kita perlu lebih banyak ketidakstabilan.

Bagi saya, saya telah mengenal pasti sebagai lesbian seawal 12 atau 13. Ibu bapa saya telah bercerai dan jadi saya datang kepada mereka secara berasingan. Mereka tahu saya suka gadis dan saya sudah berpakaian lebih maskulin, sebagai lesbian butch, tetapi saya belum dikenal pasti sebagai lelaki.

BERKAITAN: Bertemu Aydian Dowling, lelaki transgender yang mungkin menjadi model perlindungan Lelaki Kesihatan

Saya memulakan peralihan saya pada bulan Februari 2009 ketika saya berumur 21 tahun. Saya terpaksa belajar untuk terbuka tentang menjadi trans sebelum saya memulakan terapi penggantian hormon pada bulan Oktober. Saya datang kepada rakan-rakan saya terlebih dahulu supaya saya mempunyai sistem sokongan, maka ibu bapa saya.

Saya tidak boleh mengatakan ibu saya terlalu menyokong. Dia prihatin tentang kesihatan dan keselamatan saya kerana dia tahu saya mahukan pembedahan atas – untuk membuang payudara saya dan mendapatkan resculpting. Sebagai seorang jururawat selama 30 tahun, dia telah berurusan dengan orang trans dan hanya melihat sisi negatif. Tetapi pada akhirnya, dia benar-benar datang ketika dia melihat bangunan keyakinan diri saya, dan membantu membimbing saya dalam peralihan.

Selepas breast reduction surgery, Aydian Dowling, 28, took up bodybuilding in hopes of building his self-esteem.
Selepas pembedahan pengurangan payudara, Aydian Dowling, 28, mengambil bina badan dengan harapan untuk membina harga dirinya.Aydian Dowling

Ayah saya berbeza. Kerana perjanjian penjagaan dalam perceraian, saya hanya melihatnya setiap hujung minggu yang lain. Saya lebih gementar memberitahu dia kerana kita tidak mempunyai hubungan rapat. Dia tahu saya seorang lesbian, walaupun saya sebenarnya tidak datang kepadanya.

Kami pergi ke Panera Roti, kerana saya mahu melakukannya di tempat awam. Tidak kerana saya takut kepadanya, tetapi kerana ia adalah wilayah yang belum dipetakan. Ayah saya lebih prihatin tentang bagaimana memberitahu datuk dan kakek saya. Dia mempunyai seorang anak perempuan selama bertahun-tahun dan sekarang dia mempunyai seorang anak lelaki. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk memanggil saya Aydian – dia hanya menelefon saya “A.” Itu lebih mudah baginya.

Apabila saya berkahwin pada tahun 2012, dan dia melihat saya berjalan menyusuri lorong sebagai suami yang merancang untuk menjadi ayah suatu hari, dia melihat saya dalam cahaya baru. Tahun itu, pada hari lahir saya, dia menghantar saya kad “anak” yang pertama. Ia adalah momen penting. Apabila dia mula mengakui saya untuk siapa saya, kita boleh mempunyai hubungan yang sebenar.

Aydian Dowling and his wife Jenilee, whom he married in 2012. She has been at his side since his third shot of hormones.
Aydian Dowling dan isterinya Jenilee, yang dia berkahwin pada tahun 2012. Dia telah berada di pihaknya sejak pukulan ketiga hormonnya.Aydian Dowling

Saya menjalani pembedahan atas saya pada bulan Julai 2012. Ia berubah kehidupan dan benar-benar membantu saya melihat badan saya dalam cahaya baru. Saya telah mula membina badan walaupun sebelum terapi hormon. Ia adalah cara untuk saya mula membina hubungan dengan tubuh saya kerana ia menjadi lebih maskulin.

Selama empat setengah tahun yang lalu, saya telah banyak latihan sebagai gaya hidup. Bekerja dengan benar telah memaksa saya di hadapan cermin. Ia benar-benar sukar pada mulanya – ia membawa saya beberapa tahun pertama untuk mendapatkan cukup selesa di gym untuk saya pergi setiap hari.

BERKAITAN: perjalanan Yakub dari gadis ke budak lelaki: Ibu berusia 5 tahun menerangkan keputusannya

Sebelum pertandingan Ultimate Guy, saya mempunyai pengikut kecil di YouTube dan Instagram. Tetapi musim bunga lalu, saya mendapat beberapa e-mel dalam tempoh 24 jam menghantar saya pautan untuk memohon. Saya fikir ia sejuk, tetapi agak gugup kerana saya trans. Orang ramai menyokong dan berkata, “Hanya kerana anda trans tidak bermakna anda tidak berada di sampul majalah lelaki.” Jadi saya mengambil lompat iman dan gambar yang dimuat naik.

Ini semua jenis meletus selepas empat hari – semua orang LGBT dan queer beratur untuk menunjukkan sokongan dan saya juga mendapat jeritan keluar dari [pelakon trans] Laverne Cox. Menjadi transgender sedang menjadi tumpuan sekarang. Tetapi pada masa yang sama, penyokong saya melihat ini sebagai peluang. Internet membolehkan orang yang mempunyai sedikit suara berkumpul untuk mempunyai suara yang lebih besar.

Dua setengah minggu yang lalu, majalah ini melancarkan kesemua lima kontestan ke New York City, di mana kami mengadakan temubual dan pucuk foto. Kami tidak tahu mana mana antara kami akan muncul di sampul, tetapi ia dijamin kami akan berada di dalam majalah.

Terdapat banyak kuasa melihat orang lain melalui peralihan dan gembira. Itulah yang berlaku dalam pergerakan gay: Ada yang takut kerana mereka tidak melihat orang gay positif dalam perhatian. Kemudian orang seperti Ellen DeGeneres keluar.

Soul Brother untuk Kesihatan Lelaki

Sejak itu, Laverne Cox telah berada di TV, menunjukkan bahawa orang trans adalah manusia dan anda boleh hidup sebagai orang trans dan gembira.

Saya sangat berharap dapat membawa wajah lain ke dunia trans. Sekarang, kami mempunyai banyak wanita trans yang menduduki ruang itu. Ia bukan hanya wanita, tetapi lelaki juga.

BERKAITAN: Keluarga gadis transgender, 8, berkongsi perjalanannya

Berada di sampul Kesihatan Lelaki memberi orang peluang untuk belajar lebih banyak dan menyingkirkan kejahilan mereka. Saya tidak bermaksud sebagai konotasi yang buruk. Orang hanya jahil kerana mereka tidak tahu. Apabila orang mempelajari cerita saya, saya harap saya mengambil beberapa ketakutan.

Saya selalu merujuk kepada batu selama empat minit. Tiada siapa yang fikir ia boleh dilakukan, kerana ia tidak pernah dilakukan sebelum ini. Kemudian ada seseorang, dan sekarang anda mempunyai 40,000 orang yang telah berada di trek. Saya harap saya boleh menjadi orang lelaki untuk lelaki trans itu.

Pengakap Girl menolak sumbangan anti-transgender $ 100K

20.02.201502:05