Model kehilangan kaki kedua untuk sindrom kejutan toksik: ‘Saya mempunyai banyak kehidupan untuk hidup’

Lauren Wasser, model yang kaki kanannya diamput akibat daripada perkembangan sindrom kejutan toksik, telah menjalani pembedahan untuk menghilangkan kakinya yang lain.

Wasser memaparkan gambar dirinya pulih di sebuah hospital di mana dia mendapat lawatan dari Paralympian Amy Purdy, seorang rakan amputasi ganda.

“Terima kasih banyak kerana berhenti dengan benar-benar bermakna dunia,” tulis Wasser dalam jawatan Instagram. “Terima kasih kerana menunjukkan kepada saya bahawa kehidupan hanya akan menjadi lebih baik dan saya mempunyai banyak kehidupan untuk hidup.”

Bulan lepas, Wasser, 29, mendedahkan dalam sebuah esei InStyle bahawa dia terus hidup setiap hari dengan kesakitan yang menyakitkan kerana pertempuran dengan sindrom kejutan toksik, atau TSS, dan telah merancang untuk menjalani amputasi lain.

Wasser telah membangunkan TSS pada tahun 2012 semasa tempohnya. Keadaan yang jarang tetapi berpotensi membawa maut disebabkan oleh toksin dari Staphylococcus aureus yang tahan methicillin, atau MRSA, dan dikaitkan dengan penggunaan tampon.

Untuk menyelamatkan nyawa Wasser pada masa itu, doktor mengarahkan aliran darah ke organ-organ penting, tetapi mereka juga terpaksa memotong kaki kanannya di bawah lutut dan kaki kiri.

https://www.instagram.com/p/Bd_GI1yhZsV

Wasser memberitahu InStyle bahawa walaupun pakar bedah disyorkan memotong kedua-dua kaki pada masa itu, dia memilih untuk menyelamatkan kaki kirinya.

https://www.instagram.com/p/Bds9lyvB9dO

“Saya mempunyai kaki emas yang saya bangga sepenuhnya, tetapi kaki kiri saya mempunyai ulser terbuka, tiada tumit dan tiada jari kaki. Selama bertahun-tahun, tubuh saya telah menghasilkan banyak kalsium, yang menyebabkan tulang saya tumbuh pada kaki itu, “tulisnya.” Pada dasarnya, otak saya mengatakan kaki saya tumbuh kembali – dan sampai ke titik di mana saya memerlukan pembedahan untuk mencukur tulang kerana terlalu sukar untuk berjalan. “

https://www.instagram.com/p/Bd_H3NjBLnv

Sejak kehilangan kakinya yang pertama, Wasser telah berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang TSS, bekerja dengan Rep. A Carolyn Maloney dari New York atas satu rang undang-undang yang akan membantu mendidik lebih banyak wanita tentang risiko.

“Rang undang-undang itu memerlukan syarikat-syarikat produk kebersihan feminin untuk mendedahkan apa yang sedang berlaku kepada produk-produk ini dan kesan kesihatan jangka panjang mereka,” tulis Wasser dalam esei InStyle.

“Saya menulis ini dengan harapan bahawa anda akan memahami bahawa kita, sebagai wanita, memerlukan lebih banyak pendidikan mengenai TSS. Ia adalah masa yang kita, sebagai pengguna, permintaan produk yang lebih selamat dan lebih banyak ketelusan tentang apa yang sedang berlaku kepada badan kita. “

Lauren Wasser, model yang kehilangan kaki untuk sindrom kejutan toksik, bercakap

19 Julai02:50