Mitos, ditumpaskan: Adakah memetik rambut kelabu semakin bertambah?

Apabila anda menemui rambut kelabu, anda mempunyai dua pilihan segera jika anda ingin menyingkirkannya: Abaikan, atau memetiknya. Kepercayaan yang sering dipegang adalah bahawa ia lebih bijak untuk meninggalkannya – kerana jika anda memetiknya, banyak lagi kelabu akan tumbuh di tempatnya.

Kami meminta ahli sains kosmetik Randy Schueller, penulis buku kecantikan-mitos yang baru “Sukar untuk Memimpin di Gincu Anda,” untuk menerangkan.

Kelabu hair roots
LOS ANGELES, CA – MAY 07: Pelakon Jennifer Lopez tiba di Anugerah NCLR ALMA 2006 di Auditorium Shrine pada 7 Mei 2006 di Los Angeles, California. (Gambar oleh Mark Mainz / Getty Images)Fail Getty Images

“Tidak ada salahnya memetik rambut kelabu, tetapi juga tidak banyak yang baik,” jelas Schueller dalam e-mel.

BERKAITAN: Bagaimana rambut kelabu dihubungkan dengan risiko kanser

Plucking rambut memang akan menghilangkan kelabu – tetapi hanya buat sementara waktu. “Folikel (tiub kecil di bawah kulit yang menghasilkan rambut) masih hidup dan akan menghasilkan lain rambut untuk menggantikan yang ditarik keluar, “kata Schueller, yang merupakan ketua pengarang blog The Beauty Brains.

Dan anda tidak perlu risau bahawa menarik rambut kelabu akan memanggil lebih banyak kelabu untuk muncul secara ajaib.

“Itulah mitos yang lengkap kerana apa yang anda lakukan kepada satu folikel tidak menjejaskan jirannya,” kata Schueller.

“Terdapat beberapa berita gembira: Jika anda bernasib baik, apabila rambut baru tumbuh kembali, mungkin sedikit kelabu daripada pendahulunya. Ini kerana melanogenesis (proses yang folikel rambut membuat pigmen yang memberikan warna rambutnya). tidak sama sekali konsisten dari rambut ke rambut, “katanya.

BERKAITAN: Nifty shades of grey: Trend terbaru dalam rambut

“Jika anda seorang plucker yang serius, anda boleh merosakkan folikel ke titik di mana ia tidak akan lagi tumbuh rambut apa-apa,” kata Schueller. “Dalam kes itu, anda tidak akan mempunyai rambut kelabu di tempat itu tetapi anda juga tidak akan mempunyai sebarang rambut di sana!”

Dan ada juga pilihan ketiga di sini, sudah tentu: Abaikan abu-abu dan terus diabaikan, sehingga anda mempunyai kepala yang penuh rambut kelabu cantik.

Nifty shades of grey: Trend terbaru dalam rambut

Mei.01.201502:22

Kisah terkini ini pada asalnya diterbitkan pada tahun 2013