‘Mimpi yang benar menjadi kenyataan’: Kembar-kembar sekali-sekala berkembang maju, pulang ke rumah tidak lama lagi

Pada hari 80 darjah, Nicole dan Christian McDonald mengambil anak lelaki kembar mereka, Jadon dan Anias, di luar untuk bermain. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti momen biasa untuk ibu bapa yang lain, itu adalah masalah besar bagi Nicole dan Christian: Anak lelaki mereka dilahirkan bersama-sama di kepala, dan hari musim bunga yang indah ditandakan enam bulan sejak pembedahan 27 jam mereka.

“Semua hari-hari buruk yang disatukan tidak memegang lilin untuk kebaikan hari ini! Lihatlah kemudian bersin dan hidung berair, demam dan oksigen tambahan. Kami semua berasa baik, “Nicole McDonald menulis di Facebook.

Kembar melahirkan anak yang dilahirkan itu dilahirkan melalui seksyen cesarean yang dijadualkan pada 9 September 2015. Apabila keluarganya mengetahui tentang diagnosis anak lelaki, mereka merasa tidak putus asa. Tetapi mereka tidak lama lagi mengetahui tentang Dr. James Goodrich, pengarah Neurosurgeri Pediatrik, Hospital Kanak-kanak di Pusat Perubatan Montefiore di New York City, yang mempunyai pengalaman memisahkan kembar kembar (kembar siam yang bersatu di tengkorak).

Anias and Jadon McDonald before surgery. Craniopagus twins are rare, accounting for one out of every 2.5 million births, but almost half are stillbirths.
Anias dan Jadon McDonald sebelum pembedahan. Kembar Craniopagus jarang berlaku, menyumbang satu daripada setiap 2.5 juta kelahiran, tetapi hampir separuh adalah kelahiran mati.Hospital Montefiore

Pada bulan Oktober 2016, 40 orang menyertai pembedahan selama 27 jam untuk memisahkan kedua-dua mereka. Dan sembilan minggu selepas pembedahan Jadon dan Anias berpindah ke Hospital Kanak-kanak Blythedale, kemudahan pemulihan di Westchester County, New York. Ketika doktor kagum dengan pemulihan cepat lelaki, Jadon dan Anias masih menghadapi cabaran.

“Apabila saya menukar pakaian ganti luka [Jadon], saya melihat objek yang keras dan putih keluar dari lubang di kulit kepala,” McDonald berkongsi di Facebook. “Ia ternyata bahawa plat-plat yang tidak dapat dibasmi memegang tulang yang dipindahkan oleh Jadon ditolak oleh tubuhnya, dan mereka keluar melalui kulit kepala.”

Walaupun ini menyebabkan luka-luka Jadon terbuka, Dr. Oren Tepper, yang mengetuai pembinaan semula tengkorak kembar, berkata reaksi jenis ini normal.

“Ia agak biasa dan saya faham implikasi yang membimbangkan,” katanya kepada HARI INI. “Semua yang lain di bawah dilindungi dengan baik dan kami hanya berurusan dengan masalah luka tempatan.”

Pada masa yang sama, Anias bergumul dengan selesema yang menyebabkan masalah pernafasan yang teruk.

“Selesema terdengar seperti tiada masalah besar, tetapi untuk Anias, ia boleh memudaratkan. Dengan pertarungan sejuk, Anias berhenti bernafas pada beberapa kesempatan, “kata McDonald. “Saya telah membuat tanggungjawab saya untuk mencuba dan meramalkan keadaan ini dengan memerhatikan kadar denyutan jantungnya dan demam dan hidungnya disedut, tetapi saya masih memegang bayi saya yang biru dan tidak terikat pada kali lebih banyak daripada yang saya ingini.”

Tetapi dua minggu kemudian, Anias bebas-sejuk dan anak-anak lelaki terus bertambah baik.

Mereka boleh merangkak dan berdiri sedikit dengan Jadon bergoyang di kaki yang tidak stabil. Kerana mereka bergabung bersama untuk 13 bulan pertama dalam kehidupan mereka perkembangan mereka berbeza dari rakan-rakan mereka.

“Anda tidak boleh mengambil carta tonggak umum dan memohon kepada Jadon dan Anias,” kata Tepper, pengarah Program Pembedahan Craniofacial di Montefiore. “Jika anda memanggil satu hari pembedahan, kelahiran semula mereka, mereka melakukannya dengan baik.”

Jadi, anak-anak lelaki mungkin akan meninggalkan kemudahan rehab tidak lama lagi untuk tinggal bersama keluarga mereka. McDonalds – yang pernah tinggal di luar Chicago – berpindah ke New York untuk mendekati doktor kembar.

“Datang ke rumah akan berada di masa terdekat kita! Seluruh badan saya gemetar dengan keseronokan ketika saya menaip ini, “tulis McDonald di Facebook. “Saya jujur ​​tidak dapat memahami ini … Mimpi benar menjadi kenyataan. Saya telah berdoa kepada Allah banyak tentang akhir-akhir ini, meletakkan proses di tangannya … Dia masih mendengar, dia masih menjawab. “

CNN mengikuti cerita Anias dan Jadon dari sebelum pembedahan sepanjang pemulihan dan akan menyiarkan dokumentari yang dipanggil “Terpisah: Menyelamatkan Kembar” pada 23 Jun, 2017 pada 10 hb..