Menjejaki kecergasan anda? Mengapa 10,000 langkah sehari mungkin tidak mencukupi

Usaha kami untuk mencapai 10,000 langkah sehari telah membantu menjadikan peranti penjejakan kecergasan – seperti Fitbit, Jawbone dan Apple Watch – ke aksesori mesti mempunyai.

Tetapi, inilah yang tidak diketahui oleh youmayot: matlamat 10,000-hari untuk kecergasan adalah sebahagian besar mitos.

Menurut Walter R. Thompson, Profesor Kinesiologi dan Kesihatan Regents di Universiti Georgia, tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa nombor sihir adalah 10,000 langkah, bersamaan dengan sekitar lima batu.

Sensasi kecergasan Kayla Itsines menunjukkan latihan pantas untuk ibu-ibu baru

Jun.26.201501:48

“Lonjakan awal dan populariti dari 10,000 langkah langkah muncul ketika pedometer pertama keluar,” kata Thompson TODAY.com

BERKAITAN: Kenapa Olympian Kerri Walsh Jennings bangun pukul 5 pagi setiap hari

Ternyata, pada tahun 1965, Jepun mempelopori dan mempopularkan peraturan 10,000-hari ketika seorang lelaki bernama Y. Hatano mengemukakan versi awal pedometer yang disebut “manpo-kei,” yang dalam bahasa Inggeris diterjemahkan sebagai “10,000 langkah meter. “

Bagaimana kebiasaan yang sihat (seperti berjalan) boleh mengurangkan kemungkinan anda mengalami demensia

15.1.201504:25

Akhirnya idea bahawa berjalan 10,000 langkah setiap hari akan membuat anda sesuai menjadi garis asas standard.

Tetapi, Thompson berkata, 10,000 langkah sehari bukan matlamat utama dan tentunya tidak berfungsi untuk semua orang.

Jika anda cuba “bersesuaian,” semakin banyak langkah yang anda ambil dengan lebih baik. Mungkin lebih daripada langkah sejauh lima batu itu.

BERKAITAN: Aktiviti mudah ini adalah ‘superfood’ kecergasan

Sekiranya matlamat anda adalah penurunan berat badan, ia mengambil lebih daripada menambah bilangan langkah anda, kata Thompson.

Aktiviti tracker
Pelacak aktiviti pada pergelangan tangan wanita; Shutterstock ID 242344369; PO: today.comShutterstock

“Mitos terbesar adalah latihan semata-mata akan membuat anda sesuai dan meningkatkan berat badan anda,” kata Thompson. “Apa yang paling dilupakan ialah [penurunan berat badan] adalah gabungan penurunan penggunaan kalori dan peningkatan perbelanjaan kalori.”

Dengan kata lain – mengurangkan kalori, meningkatkan senaman.

Dan walaupun kita berhasrat untuk 10K sehari, ramai di antara kita tidak berkurangan.

BERKAITAN: Latihan badan penuh 1 yang perlu anda lakukan setiap hari

“Kebanyakan orang Amerika berada dalam 2,000 hingga 2,500 langkah dalam satu hari,” yang tidak melibatkan lebih daripada bangkit dari kerusi anda dan berjalan ke tandas beberapa kali sehari.

“Kami adalah kumpulan orang yang tidak aktif di Amerika Syarikat,” kata Thompson yang menyiarkan laporan 2015 Majlis Kegiatan Fizikal dari 292 juta warga Amerika berusia 6 tahun ke atas, 83 juta hidup gaya hidup yang tidak aktif.

Adakah pengesan kecergasan tepat?

Usaha gigih untuk mencapai 10,000 langkah adalah salah satu alasan pengesan telah menjadi sangat popular. Tetapi adakah mereka bernilai harganya?

Pintar watch
Running stretching – runner wearing smartwatch. Tutup kasut berlari, kaki peregangan wanita sebagai pemanasan sebelum dijalankan dengan menonton pelacak aktiviti sukan di pergelangan tangan untuk memantau kadar jantung semasa kardio; Shutterstock ID 283094795; PO: Brandon for HealthMaridav / Shutterstock

Fitbit, yang boleh dikenakan biaya di mana saja antara $ 59,99 dan $ 249,99, menawarkan ketepatan pengiraan langkah 95-97 peratus apabila dipakai sebagai disyorkan.

Pelacak aktiviti Jawbone UP2 ($ 99.99) dan UP3 ($ 179.99), yang terdapat di kedai besar seperti Best Buy and Target, kedua-duanya menggunakan sensor pergerakan dan algoritma yang tepat untuk mengesan dan mengukur langkah individu, jarak, kalori, masa aktif dan masa yang tidak dibuang . Peranti mempunyai pecutan terbina dalam yang dipetakan kepada biokimia gerakan manusia yang membolehkan mereka untuk melihat semua langkah yang diambil berdasarkan pergerakan dari pergelangan tangan dan badan, memberikan pengguna pengiraan langkah yang sangat tepat.

Kerana peranti UP direka bentuk untuk dipakai 24/7, semua langkah dan aktiviti pengguna semasa kedua-dua siang dan malam dikesan.

BERKAITAN: Latihan peribadi Kayla Itsines membantu wanita mengubah dalam 12 minggu

Mencapai matlamat harian anda

Jika anda hanya ingin mengetahui langkah harian anda dan tidak memerlukan semua butiran tambahan, Thompson menyarankan untuk mendapatkan alat pengukur kos rendah dan bereksperimen dengannya selama seminggu. Pedometer asas boleh dikenakan biaya di mana saja antara $ 9 dan $ 40.

“Lihatlah jumlah langkah purata anda dalam sehari dan jika itu keinginan anda untuk meningkatkan itu maka kenaikan itu dengan 10 persen atau 20 persen selama beberapa minggu. Kemudian tambahkan bilangan langkah di luar itu, “kata Thompson.

Daripada memberi tumpuan kepada langkah-langkah tertentu, matlamat garis panduan aktiviti dari CDC:

  • Dua jam dan 30 minit senaman aerobik intensiti sederhana (pantas berjalan) seminggu, atau satu jam dan 15 minit aktiviti aerobik yang lasak seperti berjoging atau berlari atau campuran aktiviti sederhana dan lasak.
  • Kekuatan latihan dua atau lebih hari seminggu, bekerja semua kumpulan otot utama (kaki, pinggul, belakang, perut, dada, bahu, dan lengan).

Thompson berkata tanpa mengira jenis tracker yang anda pakai, matlamatnya lebih kepada bergerak daripada nombor keras.

BERKAITAN: Inilah senaman yang boleh dilakukan sesiapa sahaja: 3 jalan-jalan membakar lemak

“Daripada mengambil lif ke kereta saya, saya akan berjalan beberapa tangga,” kata Thompson. “Tetapi ia lebih kepada motivasi daripada apa-apa lagi.”