Menghadapi ‘dekad antara tahun’

Mengapa lebih sukar untuk mengekalkan berat badan saya? Di manakah pinggang saya pergi? Di mana pemacu seks saya pergi? Adakah tempoh saya sepatutnya lebih berat? Apa yang berlaku kepada keteraturan semula jadi? 

Ini adalah aduan umum wanita berusia 40-an. Adakah mereka hanya fungsi umur? Adakah ini “dalam dekad antara” yang terjadi selepas kebanyakan kita mempunyai bayi kita, menggunakan kontrasepsi dan mengamalkan seks yang selamat (dalam usia 30-an) merupakan latihan untuk menopaus? Berikut adalah beberapa jawapan mengenai perubahan badan kita semasa dekad ini.

Mari bermula dengan hormon kami. Adakah terdapat perubahan besar dalam 40-an kami?

A. Ya. Dalam dekad ini, ovari kita menghasilkan hormon melalui apa yang saya panggil “menolak folikel.” Kami bermula dengan 1 juta hingga 2 juta pra-telur (oosit), semasa kelahiran. Kebanyakannya mati sebelum kita mencapai akil baligh, pada masa yang mana kita berada pada tahap yang rendah. Selama 25 tahun yang akan datang, kecuali jika kita mengandung atau pil kawalan kelahiran, salah satu oosit ini berkembang dalam folikel matang yang pada mulanya menghasilkan estrogen dan selepas dua minggu mengeluarkan telur (ovulasi) dan menghasilkan estrogen dan progesteron. Bagi setiap oosit yang membuahkan hasil setiap bulan, beribu-ribu orang mati, dan jalan maut dan kemusnahan yang terus-menerus ini membawa kita lebih sedikit, dan “oosit kurang” pada usia 40-an. Mereka kurang cenderung sepenuhnya berkembang menjadi folikel yang kompeten hormon yang boleh mencukupi jumlah estrogen dan progesteron yang mencukupi daripada yang kita ada dalam 20-an dan 30-an kami. 

Oosit yang tidak mati dan telah menunggu selama empat dekad juga sangat terdedah kepada air mata kromosom, pecah dan maklumat yang salah, sehingga mereka juga kurang mampu melepaskan telur yang dapat berhasil disenyawakan, dan seterusnya menghasilkan yang berdaya maju embrio. Ini menjelaskan mengapa kadar kesuburan, (kedua-duanya semulajadi dan yang kemudiannya mendapat bantuan reproduktif berteknologi tinggi) merosot pada 40-an kami. “Menopaus Reproduktif” boleh berlaku 10 tahun sebelum menopaus benar (pada masa ini hampir tiada folikel produktif yang tersisa dan estrogen dan progesteron tidak dapat dihasilkan). 

Jadi bagaimana penurunan ini dalam folikel “baik” mempengaruhi kitaran kami?

A. Apabila folikel berkembang dengan buruk, ia biasanya menghasilkan kurang hormon dan mungkin mati sebelum waktu, menyebabkan tempoh haid berlaku lebih awal daripada biasa; kitaran 28 hari (dikira dari hari pertama satu tempoh hingga ke hari pertama yang berikutnya), sekarang 24 hari atau kurang. Sekiranya folikel berkurangan menghasilkan estrogen terlalu kecil, gejala menopausal boleh berlaku walaupun anda mempunyai tempoh anda. Para saintis tahu bahawa estrogen dan progesteron menjejaskan otak dengan mengubah tahap bahan neurotransmit; Ini, seterusnya, boleh memberi kesan kepada mood. Kerana kedua-dua tahap estrogen dan progesteron jatuh, terutamanya pada nadir mereka, atau mencelup, sebelum dan semasa tempoh anda, anda mungkin berasa tertekan, mempunyai kilatan panas, berpeluh malam dan mengembangkan insomnia. Selama tempoh estrogen rendah ini, anda benar-benar dapat merasakan anda mengalami latihan berpakaian untuk menopaus. 

Dengan perkembangan folikel yang lemah dan estrogen rendah, tempoh anda juga boleh “hilang”. Walaubagaimanapun, hipotalamus di otak anda mungkin diaktifkan kerana terdapat estrogen yang terlalu kecil di kawasan kejiranan, jadi ia merangsang pengeluaran hipofisis FSH (Folikular Stimulating Hormones). Ini, seterusnya, boleh menyebabkan banyak folikel sisa berkembang, dan peningkatan hormon; Jumlah estrogen yang berlebihan boleh menyebabkan gejala seperti kehamilan (kelembutan payudara dan kembung). Jika pada masa ini tahap hormon anda diperiksa, anda akan diberitahu anda baik-baik saja. Sebulan kemudian kadar estrogen boleh menjunam dan anda akan mempunyai ketinggian FSH. Bagi sesetengah wanita, perubahan hormon ini menyebabkan lebih banyak simptom (perubahan mood, kelipan panas terputus-putus, kelembutan payudara, perubahan kitaran, gangguan tidur dan perubahan berat badan) dan lebih teruk daripada yang dialami semasa menopaus. 

Jadi apa yang peri-menopause?

A. Ini adalah masa yang tidak teratur dan gejala disebabkan oleh hormon berfluktuasi. Peralihan peri-menopause boleh bermula sehingga 10 tahun sebelum menopaus, tetapi tempoh biasa adalah tiga atau empat tahun (perhatikan umur purata menopaus ialah 51.3). 

Kenapa ramai wanita berusia empat puluhan mengadu bahawa tempoh mereka menjadi lebih berat atau lebih menyakitkan?

A. Salah satu penyebab yang paling lazim dalam tempoh yang berat atau menyakitkan ketika kita mendapat “lebih tua” (walaupun saya tidak mencadangkan kita sudah berusia 40-an) adalah keadaan yang disebut adenomyosis. Sel-sel dan kelenjar endometrial berkembang menjadi dinding otot rahim, menyebabkan ia menjadi tebal. Kelenjar-kelenjar mencegah otot daripada berkontraksi dengan betul pada masa itu dan akibatnya, kapal-kapal yang melewati dinding dalam perjalanan ke lapisan (endometrium) tidak ditutup dengan sempurna, maka tempohnya berat. Kelenjar di dalam dinding juga membengkak dan ini menyebabkan kesakitan.

Ketika kita memasuki 40-an, kita juga lebih cenderung untuk mengembangkan fibroid. (Pertumbuhan jinak ini dijumpai oleh ultrasound sehingga 50 peratus wanita berumur 35 tahun.) Mereka yang tumbuh di dinding rahim (fibroid intramural), seperti adenomyosis, menghalang tindakan seperti vise dari otot rahim dari “melakukan perkara mereka” untuk menghentikan pendarahan. Fibroid juga mempunyai bekalan darah mereka sendiri yang boleh menyumbang kepada pendarahan berat. Dan akhirnya, fibroid yang tumbuh ke dalam lapisan atau rongga rahim (fibroid submucosal) boleh berdarah antara dan selama tempoh. 

Adakah perubahan dalam ovari kita juga menyebabkan perubahan dalam pemacu seks?

A. Libido dikawal oleh banyak faktor dan boleh mengurangkan keletihan, tekanan, kemurungan, ubat-ubatan, masalah rakan kongsi dan imej diri (yang sering rosak oleh konsep masyarakat yang kita hanya seksi ketika kita masih muda). Tetapi hormon memainkan peranan dan walaupun masih terdapat banyak kontroversi yang mana hormon melakukan apa, kekurangan hormon lelaki seolah-olah menurun keinginan seksual. Hormon lelaki berasal dari kedua-dua kelenjar adrenal dan ovari kita, dan pada usia empat puluhan, bahagian adrenal berkurangan sebanyak lima puluh peratus. Tetapi ini mungkin alasan paling kurang bahawa wanita berusia empat puluhan mengadu libido yang berkurangan. Lebih mungkin bahawa faktor-faktor yang disebutkan di atas adalah penyebab “seksual”.

Bagaimana pula dengan isu-isu berat di 40-an kami?

A. Apabila kita bertambah tua, kadar metabolik asas kita (yang merupakan 60 peratus hingga 70 peratus daripada perbelanjaan kalori harian kita) berkurang sebanyak 4 peratus hingga 5 peratus setiap dekad. Ini bermakna kira-kira seratus kalori sehari. Maksud ini, jika kita tidak mengambil seratus kalori atau membakar seratus kalori lebih banyak sehari (dan aduan yang biasa adalah: Hei, saya tidak mengubah diet saya dan saya masih mendapat berat badan.), Ini sama dengan kenaikan berat badan 10-pound-a-tahun!

Kebanyakan kita, malangnya, menjadi kurang fizikal dalam 40-an kita, dan menambah penghinaan hormon untuk menumbuk, apabila tahap hormon kita berubah-ubah dan kemudian merosot, kita kehilangan jisim badan (otot) tanpa lemak. Lemak menggantikan otot dan sejak lemak tidak memetabolisme kalori serta otot, kalori yang tidak digunakan dapat disimpan di dalam badan kita; dengan umur, depositori itu menjadi kawasan abdomen. Hasilnya: kehilangan pinggang dan perut yang menonjol … dan pergi ke seluar jeans yang dipotong rendah. Sebelum anda meratapi setiap hari jadi sebagai berat badan, ketahui bahawa anda boleh mencegah banyak perkara ini dengan senaman dan mengurangkan pengambilan kalori. Ingat, cuma tinggalkan satu kue sahaja sehari dan anda boleh mengurangkan pengambilan kalori anda dengan 100 kalori.

Adakah kelenjar dan organ lain berubah dalam 40-an kami?

A. Saya tahu ia kelihatan seperti apa yang berlaku kepada badan kita pada 40-an disebabkan oleh perubahan dalam sistem pembiakan kita, tetapi kelenjar dan sistem lain juga berubah:

  • Perubahan imunologi – 40-an (dan dekad-dekad yang akan datang) mengecil integriti imun anda yang mengawal metabolisme anda. Anda lebih cenderung untuk mengembangkan hypothyroidism (sebab lain untuk mendapatkan berat badan). Jika anda telah mendapat berat badan, pankreas anda semestinya telah bekerja ekor untuk membuat lebih banyak insulin. Insulin yang berlebihan meningkatkan pengeluaran lemak, terutama bahan-bahan lemak yang tidak baik untuk jantung anda. Jika pada satu ketika pankreas anda tidak dapat bersaing dan gula darah meningkat, anda telah membangunkan diabetes jenis 2. 
  • Gastrointestinal – Saluran GI anda telah banyak dilahirkan dalam tempoh 40 tahun yang lalu. Lapisan usus menyebar semula setiap 24 hingga 72 jam. Pada usia 40-an, usus anda mungkin mula memakai haus dan lusuh. Anda lebih cenderung untuk mengembangkan intoleransi laktosa dan tidak dapat memakan produk susu tanpa gas, kembung dan cirit-birit (25 peratus daripada Kaukasia dan 80 peratus wanita Afrika Amerika dan Asia mengembangkan intoleransi laktosa). Otot-otot yang mendorong apa yang anda makan melalui usus anda mungkin juga kehilangan sinkronisme. Akibatnya, anda mungkin mengalami sindrom usus besar (cirit-birit, sembelit atau keduanya). Anda juga lebih cenderung untuk membina batu karang, yang boleh menyebabkan loya, sakit dan pedih ulu hati. Ini telah disebut sebagai penyakit f, “f” berdiri untuk lemak, fecund (kehamilan) dan empat puluh.  Gallstones (cholelithiasis) dan keradangan pundi hempedu (cholecisitis) mencapai insiden puncak 20 peratus dalam 40-an kami. 
  • Sistem kardiovaskular – Walaupun kita masih kurang berkemungkinan lelaki mengalami serangan jantung (mungkin kerana kita masih menghasilkan estrogen), kepekaan plak lemak pada saluran darah (aterosklerosis) dan pengurangan keanjalan kapal (yang membawa kepada tekanan darah tinggi), mungkin menjadi semakin buruk dalam 40s. 
  • Kehilangan tulang – Sekali lagi, estrogen melindungi tulang daripada ketumpatan tulang yang ketara. Walau bagaimanapun, jisim tulang hilang pada kadar setengah peratus setahun selepas umur tiga puluh tahun. Merokok, tidak aktif, menopaus awal dan pengambilan kalsium yang lemah dapat mempercepat kehilangan tulang dan perkembangan osteoporosis.

Selepas saya menyenaraikan semua perubahan badan, saya menyedari bahawa saya telah membuatnya seolah-olah kita harus masuk ke “40 kejutan pelekat.” Saya tidak mencadangkan bahawa mana-mana atau semua perubahan sistem dan tubuh yang disebut di atas akan menyebabkan gejala-gejala yang signifikan atau masalah kesihatan bagi setiap wanita. Walau bagaimanapun, pemahaman apa yang berlaku dan perubahan yang berlaku pada dekad ini dapat membantu anda menjaga kesihatan dan kesejahteraan anda. Sila berunding dengan doktor anda, dapatkan ujian diagnostik yang betul, dan buat perubahan yang sesuai dalam tingkah laku, aktiviti dan jika perlu, ubat anda … supaya anda dapat memperoleh yang terbaik dari dekad ini dan separuh masa depan hidup anda.

Dr. Judith Reichman, penyumbang perubatan TODAY pada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.

Loading...