Menggigit gigitan menyebabkan lebih ramai orang menjadi alahan terhadap daging merah

Musim panas ini, terutama berhati-hati tentang ancaman kecil yang boleh merosakkan selera anda selama bertahun-tahun.

Satu gigitan dari kutu bintang tunggal – “kutu yang sangat agresif yang menggigit manusia,” sebagai Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menghuraikannya – boleh menyebabkan orang ramai mengalami alahan terhadap daging merah dan, dalam beberapa kes, tenusu. Pakar-pakar yang telah memantau kepekaan pelik, yang dikenali sebagai alahan alga-gal, selama bertahun-tahun mengatakan bilangan orang yang terjejas hanya terus meningkat.

Sekarang terdapat kira-kira 5,000 kes alergi yang diketahui di A.S. sahaja, kata Dr. Scott Commins, seorang profesor alergen dan bersekutu di University of North Carolina di Sekolah Perubatan Chapel Hill.

Itu lebih daripada 3,500 kes hanya dua tahun lalu. Doktor di klinik alergi Commins melihat hampir 10 pesakit baru dengan alergi seminggu, katanya.

Bagaimana anda boleh menghalang Gigitan Lone Star Tick

Ogos.16.201402:24

“Ia kelihatan seperti ia benar-benar berkembang,” Commins, yang merupakan salah seorang doktor pertama yang mempelajari alergi, memberitahu HARI INI.

“Nampaknya pelbagai kutu ini berkembang … Saya juga fikir ia digerakkan oleh orang ramai hanya digalakkan untuk pergi ke luar lebih banyak dan mungkin mereka mempunyai lebih gigitan cincin.”

Ini sebahagian daripada trend keseluruhan. Jumlah penyakit tickborne dilaporkan lebih daripada dua kali ganda dari tahun 2004 hingga 2016, CDC melaporkan bulan lepas. Dalam tempoh itu, tujuh kuman baru yang tersebar melalui gigitan kutub telah ditemui di A.S.. Pada masa yang sama, kutu dan kuman yang mereka nyebarkan semakin meningkat dan bergerak ke kawasan baru, kata agensi itu.

Tanda bintang tunggal tersebar luas di tenggara dan timur A.S., dan kini ditemui sejauh utara sebagai Maine. Peta crowdsourced menjejaki kes alahan alfa di seluruh dunia.

lone star tick map
Peta ini menunjukkan sejauh mana populasi tick tick Amblyomma americanum, yang dikenali sebagai kutu bintang tunggal. Tetapi kelebihan kelebihan dalam kawasan ini berbeza-beza di dalam negara dan peta tidak mewakili risiko mengatasi sebarang penyakit tickborne tertentu, kata CDC.CDC

Salah satu sebabnya ialah letupan populasi rusa di pantai timur, kata Dr. Thomas Platts-Mills, yang mengetuai pembahagian alahan dan imunologi klinikal di University of Virginia dan yang membantu menemui hubungan antara tanda bintang tunggal dan alergi.

Rusa boleh membawa 500 kutu – kutu bintang utama, katanya.

“Ini adalah keadaan yang sangat ganjil: kebanyakan kutu adalah spesifik untuk sesetengah haiwan, jadi terdapat anjing kutu, kutu babi, teriak lembu – kutu ini tidak menyukai manusia. Tetapi tandanya bintang tunggal benar-benar seperti manusia, “kata Platts-Mills. “Kami telah mendapat rusa di rumput dan mereka menjatuhkan tanda kutu di mana-mana.”

Alergi alga-gal dinamakan selepas gula yang ditemui pada haiwan. Manusia tidak mempunyai alpha-gal, tetapi membuat tindak balas imun kepadanya. Seperti yang dilaporkan dalam TODAY pertama kali pada tahun 2016, ia merupakan tanda bintang tunggal memetik alpha-gal selepas menggigit seekor rusa, kemudian memindahkannya ke aliran darah seseorang ketika menggigit manusia. Apabila seseorang sensitif terhadap alpha-gal, ia mencetuskan tindak balas alergi. Ujian darah dapat mengesahkan alergi.

Penyelidik baru-baru ini mengaitkan kepekaan ini kepada pembentukan plak di arteri jantung, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok bagi orang yang mempunyai alergi.

Platts-Mills mempunyai alahan sendiri: dia digigit pada bulan Ogos 2007 dan mengalami reaksi pertamanya yang jam-jam November selepas makan daging kambing. Tanggapan yang tertangguh dapat menjadikannya satu cabaran bagi doktor dan pesakit untuk menyambung makanan dengan gejala, American College of Alergy, Asthma & Immunology.

“Salah satu perkara menarik, ciri ini, adalah gejala-gejala yang berlaku dalam fasa yang tertangguh, tiga hingga enam jam selepas seseorang biasanya makan daging merah,” kata Commins.

CDC memberi amaran bahawa penyakit tikam telah hampir dua kali ganda sejak tahun 2004

Mei.17.201801:33

Gejala boleh termasuk sarang, kemerahan, gatal-gatal dan bengkak. Sesetengah pesakit mengadu tentang masalah gastrousus yang teruk, seperti kronik dan sakit perut, kata Commins. Orang ramai boleh mengalami anafilaksis, reaksi alahan yang mengancam nyawa yang memerlukan rawatan kecemasan, katanya. Kebanyakan pesakitnya membawa pena Epi.

Alergi itu melibatkan daging merah seperti daging lembu, daging babi atau kambing; dan, dalam sesetengah kes, tenusu – terutamanya susu lembu berat seperti ais krim. Doktor tidak pasti sama ada ia hanya mengambil satu gigitan kutu bintang tunggal atau beberapa orang untuk membangun kepekaan, tetapi sesiapa, termasuk kanak-kanak, boleh membangunkannya, kata Commins.

Rawatan itu adalah mengelakkan, jadi pesakit dihadkan untuk makan daging dari ikan, ayam dan ayam belanda.

“Sekiranya ia berenang atau lalat, sudah tentu,” kata Commins.

“Sekiranya anda berumur saya, anda mempunyai pakar kardiologi yang telah memberitahu anda rawatan itu, dan itu mengelakkan daging merah sepenuhnya, dan jangan makan susu dan keju penuh lemak,” Platts-Mills, 76, berkata.

Alahan biasanya hilang selepas dua hingga tiga tahun selagi pesakit tidak mempunyai gigitan kutu tambahan. Doktor bekerja pada vaksin, tetapi itu mungkin beberapa tahun lagi.

Cetakan musim peluru, merangsang kebimbangan mengenai penyakit Lyme, virus Powassan

Mei.04.201703:29

Untuk mengelakkan gigitan cincin, pakar menawarkan cadangan ini:

  • Melekat pada laluan yang ditandai dan berjalan di tengah-tengah mereka. Ticks hidup di kawasan berumput, berumput atau berhutan, jadi anda ingin mengelakkan memberus gigi terhadap tumbuhan tebal.
  • Gunakan penyaring cecair.
  • Lakukan pemeriksaan semak pada pakaian dan badan anda selepas anda berada di luar. Apabila datang kepada kutu bintang tunggal, wanita dewasa mempunyai titik putih di punggungnya.
  • Mandi dalam masa dua jam dari dalam rumah.
  • Jika anda mendapat gigitan cincin, keluarkan cecair dan pantau diri anda untuk apa-apa gejala.
  • Sekiranya anda mengetahui apa-apa mengenai gejala selepas makan daging merah, dapatkan ujian darah alergi alga-gal.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.