Membekukan atau makan? Apa yang perlu dilakukan dengan sisa musim panas ini

Guacamole
Juan Pablo mengalahkan guacamole yang lazat untuk Cinco de Mayo pada hari ini. Dan guac membeku dengan baik, jadi pop mana-mana yang anda tinggalkan ke dalam peti sejuk untuk menikmati kemudian.Samantha Okazaki / TODAY

Cuaca yang hangat dan cerah ada di sini, menarik ramai orang di luar rumah untuk menghiburkan hujung minggu. Tetapi sama ada anda menembak panggangan atau berkelah di taman, biasanya terdapat sisa – dan soalan mengenai apa yang perlu dilakukan dengan mereka.

Makanan masak boleh dibekukan, dan apa yang perlu dimakan segera

07.0.20.201503:57

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada ia OK untuk membekukan makanan tersebut untuk kegunaan kemudian, anda mempunyai banyak syarikat. Keselamatan sentiasa penting apabila menyimpan apa-apa jenis makanan, jadi ia menyegarkan untuk mengetahui bahawa semua makanan yang dibekukan tetap selamat untuk dimakan. Masalahnya ialah rasa, rasa dan tekstur mereka sering berubah. Resipi kegemaran boleh berubah menjadi sisa yang tidak menyenangkan.

Apabila lefotvers disimpan di dalam peti sejuk, anda perlu memakannya dalam masa kira-kira tiga hari. Jika anda meletakkannya di dalam penyejuk beku, peraturan umum yang baik adalah untuk memakan makanan dalam tempoh tiga hingga empat bulan untuk rasa yang optimum. Makanan beku selamat untuk dimakan, tetapi mungkin memerlukan penyesuaian perasa apabila dicairkan.

Maka persoalannya tetap: Membekukan atau makan? Semak pilihan kami untuk sisa-sisa popular ini:

Salad kentang:

Makanlah! Makanan yang mengandungi mayonis tidak membeku dengan baik, dan teksturnya berubah. Kentang boleh menjadi lembap, dan jika telur rebus dimasukkan, mereka menjadi karet dan kenyal.

Beri segar:

Makan mereka! Beri tidak membeku dengan baik. Walaupun dibekukan dalam lapisan tunggal pada lembaran penaik, kandungan air yang tinggi menjadikannya berair dan lembek apabila dicairkan, sama seperti berry beku yang anda akan beli di pasar raya. (Walau bagaimanapun, berry beku sangat baik untuk sos, dalam smoothie, atau bahkan dicampur untuk ais ais yang mudah atau pop beku.)

Burger panggang dan anjing panas:

Membekukan mereka! Burger burger dan anjing panas beku dengan baik, mengekalkan rasa penuh mereka sehingga empat bulan. Ia penting untuk membungkusnya dengan teliti untuk mengelakkan udara dari memasuki bungkusan, yang boleh menyebabkan pembakar beku (tekstur impak ini, tetapi tidak selamat). Selamat burger dan anjing panas dalam masa dua jam untuk mengelakkan sebarang potensi pertumbuhan bakteria yang mungkin menyebabkan makanan- penyakit yang ditanggung ketika makanan dicairkan dan dihidangkan. (Pembeku tidak membunuh bakteria, tetapi ia membataskan penyebarannya.)

Telur Deviled:

Makan mereka! Putih telur menjadi karet dan kenyal apabila dibekukan. Dan campuran kuning telur mengandungi mayonis, yang tidak membeku dengan baik. Garis panduan ini digunakan untuk semua hidangan telur yang masak, termasuk salad telur.

Guacamole:

Membekukannya! Protein berasaskan alpukat dipanaskan dengan baik, mengekalkan rasa dan tekstur yang optimum. Kerana semua resipi guacamole mengandungi limau dan / atau lemon, asid dalam buah-buahan itu menghalang pemerahan, dan ini dikekalkan apabila guac dibekukan. Apabila anda mencairkannya, tambahkan beberapa tomato cincang untuk menambah warna dan rasa.

Margarita beku dan daiquiris:

Membekukan mereka! Alkohol stabil selama-lamanya di dalam peti sejuk, dan bubur buah yang digunakan sudah diadun, jadi pembekuan tidak mempengaruhi tekstur mereka. Tetapi ingatlah untuk mengeluarkan sebarang buah segar sebelum membeku: mereka menjadi lembek ketika dicairkan. Tambah beberapa kepingan buah segar apabila berkhidmat lagi.

Pai buah segar:

Membekukan mereka! Pai buah semua jenis beku dengan baik apabila dibungkus dengan betul. Untuk pai yang baru dibakar, kocok dengan teliti sebelum beku. Balutkan sisa-sisa cermin dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan pengumpulan kristal ais yang boleh menjadikan keraknya basah.

Ikuti Madelyn Fernstrom di Twitter.