Memakai ikat kepala pada pergelangan tangan anda? Anda mungkin lebih terdedah kepada jangkitan

Ramai wanita – dan semakin ramai lelaki – menghiasi pergelangan tangan mereka dengan rambut, membolehkan mereka untuk menarik balik rambut mereka dalam kilat. Kebanyakannya tidak memberi mereka pemikiran kedua, memakai band elastik ke tempat tidur, gim, bekerja atau bahkan pada malam hari.

Tetapi Audree Kopp, Louisville, Kentucky, pemastautin, belajar cara yang sukar memakai tali pinggang pada pergelangan tangan dengan kerap mungkin tidak selamat seperti yang anda fikirkan.

The safest way to wear a hairband? Keep it in your hair.
ekor kuda; Shutterstock ID 164220; PO: today.comShutterstock

Semasa dia menghabiskan sepanjang hari untuk pindah ke tempat barunya, Kopp tidak berfikir dua kali mengenai rambut berkilauan di pergelangan tangannya, sehingga dia melihat benjolan yang besar dan menyakitkan berkembang di lengannya. Pinggir rambut kasar yang dibalut ke atas kulitnya menyebabkan abrasi, yang membolehkan bakteria kulit semula jadi tubuh ke dalam badannya.

Jangkitan Flesh-Eating Dikesan Untuk Bite Ikan

Mei.31.201601:53

Apabila antibiotik tidak membuang jangkitan, dia pergi ke bilik kecemasan, di mana doktor melakukan pembedahan untuk mengalirkan cecair dari bengkak.

“Untuk mendapatkan [jangkitan] dari bungkus yang ketat daripada sesuatu seperti ini tidak pernah didengar,” kata Dr William Seitz – pengarah eksekutif Cleveland Orthopedic and Spine Hospital di Lutheran Hospital, pengarah Tangan dan Upper Extremity dan presiden masa lalu dari Persatuan Pembedahan Tangan Amerika – yang tidak memperlakukan Kopp.

BERKAITAN: Bagaimana untuk mendapatkan rambut yang paling banyak ditanya mengenai HARI INI – hanya dalam masa 10 minit

“Ada abses yang terbentuk di bawah kulit dan meresap ke dalam apa yang anda boleh panggil [mendidih]. Bagaimanapun bakteria perlu masuk ke sana … berdasarkan beberapa lelasan, “kata Seitz.

Walaupun Dr. Lauren Ploch – seorang ahli Akademi Dermatologi Amerika yang berlatih di Augusta, Georgia – tidak mengobati sebarang jangkitan dalam amalannya yang berkaitan dengan rambut, penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang memakai jam tangan lebih cenderung mempunyai jangkitan daripada mereka yang tidak.

Memakai a wristwatch may cause infection
Tangan wanita dengan manicure cerah mengikat tali pada jam tangan; Shutterstock ID 326913998; PO: today.comShutterstock

“Saya tidak mempunyai sebarang statistik mengenai kadar jangkitan dari hubungan rambut,” katanya melalui e-mel. “Bagaimanapun, memandangkan barang-barang yang dipakai di pergelangan tangan boleh menimbulkan bakteria, mungkin ada peluang jangkitan yang lebih tinggi jika kulit di bawah item itu akan dikompromikan.”

Tetapi jangan buang rambut anda lagi. Seitz dan Ploch memberikan petua bagaimana orang dapat memakai rambut dengan selamat.

BERKAITAN: No-Shave November berakhir pada hari TODAY dengan mencukur besar di plaza

Melonggarkan

Apa-apa pun yang memampatkan kulit mengehadkan aliran darah ke tangan dan jari, yang boleh menyebabkan apa-apa dari tangan dan jari-jari jatuh tertidur untuk masalah pembuluh darah kepada pecahan kulit.

Pastikan item di pergelangan tangan – termasuk jam tangan, perhiasan dan pembalut – jangan berpaut rapat ke kulit. Jika anda boleh melekat jari di bawahnya, anda mungkin selamat.

Memakai a hair band on your wrist could expose you to infection

Langkau perhiasannya

Walaupun glitter memberikan kilau ekor anda, ia boleh menggosok kulit yang menyebabkan luka kecil. Potongan ini memudahkan bakteria kulit, yang biasanya tidak berbahaya, masuk ke dalam tubuh dan mungkin menyebabkan jangkitan.

BERKAITAN: Kebenaran mengenai rambut: 10 perkara yang kita semua telah menjadi salah

Tanggalkan

Adakah anda tidur dengan rambut di atas pergelangan tangan anda? Pakai sepanjang hari dan jangan sekali-kali meletakkannya di rambut anda?

Memakai apa-apa di pergelangan tangan terlalu lama boleh menyekat aliran darah ke kulit dan perangkap bakteria di bawahnya. Mengambilnya akan membolehkan aliran darah lebih baik ke udara dan akan membantu menjaga pembersih kulit.

Memakai a hair band on your risk carries a health risk

Bersihkan

Apabila mencuci tangan anda, penting juga untuk mencuci di bawah rambut. Ini menghalang bakteria daripada berkembang dan melindungi kulit dari kerosakan yang boleh menyebabkan jangkitan.

Tukar ia

Kebanyakan orang menukar stokin dan seluar dalam setiap hari tetapi hanya sedikit yang menganggap bahawa hairband lama yang lama untuk yang baru. Rambut mengumpul kotoran dan bakteria juga; pertimbangkan mencuci dan memakai yang bersih.

Memakai a hair band on your wrist carries a risk of infection

“Pastikan untuk membersihkan semua barangan yang dipakai pada pergelangan tangan dengan kerap,” kata Ploch.

Bun dan permainan: Regis mencuba rak rambut manusia

10.10.201500:58