Matt Lauer mendapat imbasan badan penuh untuk mempromosikan kesedaran kesihatan lelaki untuk #NoShaveTODAY

Matt Lauer mengambil pendekatan penuh tubuh untuk kempen #NoShaveTODAY kami tahun ini.

Sebagai sebahagian daripada usaha tahunan TODAY untuk meningkatkan kesedaran untuk masalah kesihatan lelaki, Matt menjalani imbasan badan penuh yang, bersama-sama dengan ujian lain, boleh membantu menyediakan asas untuk kesihatan keseluruhan.

Lihat di dalam Matt Lauer: Bagaimana imbasan badan penuh dapat membantu kesihatan anda

Nov.12.201503:51

Pusat Perubatan Iris Cantor Men’s Medical Centre NewYork-Presbyterian Weill Cornell melakukan imbasan menggunakan pengimbas komposisi badan Lunar iDXA.

“Apa yang kita cari hanyalah gambar bagaimana anda dibina dan di mana ia diedarkan,” kata Dr. Alexis Te.

Pengimbas menggunakan sinaran dos yang rendah untuk memetakan otot, tulang dan lemak. Ini berkisar dari lemak di bawah kulit menjadi lemak lebih dekat kepada organ, yang boleh menjadi penunjuk keadaan yang serius seperti diabetes jenis 2.

Bidang dalam badan di mana lelaki menyimpan lemak juga boleh menjadi peramal penting kesihatan. Mereka yang mempunyai tubuh dengan bentuk epal mempunyai lebih banyak lemak di pinggang, menjadikan mereka lebih berisiko untuk tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit jantung. Risiko lebih rendah bagi mereka yang berbentuk pir, membawa lebih banyak lemak di pinggul dan peha.

Imbasan, yang mengambil masa kira-kira tujuh minit, dapat memberikan banyak maklumat kesihatan.

“Semua tulang kelihatan betul-betul di tempat yang betul?” Matt bertanya.

badan scan
Imbasan badan mengambil masa kira-kira tujuh minit dan menghasilkan banyak maklumat kesihatan.HARI INI

Ketika datang ke lemak, Te memberitahu Matt bahawa jumlahnya sangat rendah.

“Anda berada dalam keadaan yang hebat,” kata Te.

Matt mempunyai 10 botol darah yang diambil untuk memeriksa paras lipidnya, termasuk kolesterol – ini diuji sama ada dia mempunyai risiko lebih besar untuk penyakit jantung atau angin ahmar.

Ujian darah lain diperiksa tiroid Matt, yang membantu mengawal metabolisme, dan ujian-ujian tersebut kembali normal. Ujiannya untuk memeriksa buah pinggang, hati dan hormonnya semuanya kembali baik.

badan scan
Imbasan badan memberikan gambaran kesihatan anda pada satu ketika.HARI INI

Oleh kerana sauh-sauh HARI INI terus meneruskan tradisi No-shave November yang dicucuk, ditimbulkan dan disoal, Matt berkata ia bagus untuk mendapatkan bil kesihatan yang bersih.

Walau bagaimanapun, beliau berkata, penting untuk bersenam dan makan dengan betul, tetapi pengimbas, Matt berkata, adalah cara yang baik untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kesihatan dan kecergasan pada satu masa dalam masa.

Imbasan kos kira-kira $ 350 dan merupakan prosedur elektif, jadi periksa dengan syarikat insurans anda untuk melihat sama ada ia dilindungi.

Penyumbang TODAY.com Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikut dia di Twitter: @lisaflam