Masalah tidur? Memakai cermin mata berwarna ambar sebelum tidur mungkin membantu

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cubalah memakai cermin mata berwarna ambar yang menghalang cahaya biru selama beberapa jam sebelum tidur.

Satu kajian baru mendapati cermin mata, yang terdapat dalam talian dan di kedai-kedai, membawa kepada tidur yang lebih lama dan lebih menyegarkan, menurut satu laporan yang diterbitkan dalam Journal of Psychiatric Research.

Dengan cermin mata, sukarelawan belajar “telah tidur sekitar 30 minit tambahan,” kata pengarang utama Ari Shechter, penolong profesor sains perubatan di Pusat Perubatan Columbia University dan seorang penyelidik dengan Pusat Kardiovaskular Pusat Perilaku Columbia. “Dan penambahbaikan yang dikaitkan dengan mereka berasa seperti tidur mereka lebih baik.”

Tonton Savannah Guthrie mengetahui akibat tidur terganggu

19.1.201705:30

Shechter dan rakan-rakannya ingin melihat dengan lebih dekat cara yang mudah untuk menghalang cahaya biru, yang telah ditunjukkan dalam kajian lain untuk melambatkan dan mengurangkan pelepasan melatonin, hormon yang membantu kita tidur. Para penyelidik berpendapat bahawa jika mereka memakai kacamata yang sekurang-kurangnya menghalang cahaya biru sebahagiannya, mungkin terdapat peningkatan dalam tidur.

Untuk menguji hipotesis mereka, penyelidik mengumpul 15 orang yang mengalami masalah tidur dan meminta mereka menghabiskan satu minggu memakai gelas setiap malam selama dua jam sebelum tidur. Sebagai perbandingan, sebulan kemudian sukarelawan yang sama akan memakai kacamata yang jelas selama dua jam sebelum waktu tidur selama seminggu.

Cermin mata yang digunakan dalam kajian itu menyekat 65 peratus cahaya biru, tetapi meninggalkan gelombang lain yang agak tidak disentuh.

“Kami menetapkan dua jam sebelum masa tidur yang dijangkakan kerana dua jam sebelum tidur, tahap melatonin mula naik,” kata Shechter. “Melatonin dikaitkan dengan permulaan kegelapan dan membantu kita tidur.”

Shechter dan lain-lain percaya insomnia semakin meningkat kerana orang ramai terdedah kepada cahaya biru yang lebih banyak pada waktu malam melalui telefon pintar mereka dan peranti lain. Dia menganggap ia lebih mudah untuk membolehkan orang memakai cermin mata berwarna daripada menyerahkan peranti mereka dalam jam sebelum tidur.

Perlukan tidur malam yang baik? 9 petua untuk tidur damai

30.30.201403:46

Para sukarelawan memakai cermin mata ketika mereka melakukan rutinitas biasa, termasuk menghabiskan masa di luar rumah. Apabila mereka tidur, mereka memakai alat-alat pada pergelangan tangan mereka yang mengesan pergerakan mana-mana sehingga para penyelidik dapat memberitahu ketika mereka sedang tidur.

Walaupun kaca mata itu kelihatan bertambah baik dan memanjangkan tidur, “Saya tidak akan mengatakan ini adalah sesuatu untuk semua orang lakukan,” kata Shechter. “Jika anda mengalami kesulitan tidur, tidur dan mempunyai kualiti tidur yang teruk, saya fikir ini boleh membantu anda. Tetapi jika anda pada umumnya tidur dengan baik, saya tidak fikir anda perlu memilikinya. “

Shechter juga memberi amaran terhadap memakai gelas semasa memandu pada waktu malam. “Sekiranya mereka berkesan untuk anda, anda tidak mahu menjadikan diri anda merasa mengantuk apabila anda memandu atau mengendalikan mesin berat,” jelasnya..

Jika anda ingin menjalankan percubaan anda sendiri, cermin mata mudah dicari. “Anda boleh mendapatkannya dalam talian,” katanya. “Sebagai contoh, jika anda pergi ke Amazon, anda hanya boleh menumbuk dalam ‘penyekat biru’ dan mereka akan muncul. Mereka cukup berpatutan. “Salah satu pasangan paling popular gelas berwarna ambar di Amazon berharga $ 10.

Kajian baru ini menunjukkan pendekatan “pintar” terhadap masalah insomnia, kata Brant Hasler, pakar irama sirkadian dan profesor psikiatri di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh. Namun, kajian itu kecil, memberi perhatian kepada Hasler, yang tidak berkaitan dengannya.

Cara Merawat Insomia Awak Awal Pagi

Disember.29.201601:49

Dr. Phyllis Zee sudah menetapkan gelas berwarna ambar kepada pesakitnya dengan insomnia.

“Dalam sesetengah individu, mereka pasti membantu,” kata Zee, seorang profesor neurologi di Feinberg School of Medicine, Northwestern University dan pengarah Northwestern’s Center for Circadian and Sleep Medicine.

Zaitun dan cahaya kehijauan pada waktu malam cenderung menutup melatonin, kata Zee. “Pada awal petang, kelenjar pineal anda mula membuat melatonin dan mengeluarkannya,” jelasnya. “Ia adalah isyarat kegelapan otak yang memberitahu sistem tidur dan jam circadian bahawa waktu malam. Tetapi jika anda menyinari cahaya yang sangat terang pada orang, ia akan menindas melatonin. “

Walaupun anda tidak mempunyai gelas ambar yang berguna, anda sentiasa boleh mengubah tetapan pada peranti elektronik anda ke skim warna yang hangat, yang memberi penekanan kepada oren dan merah, menyarankan Zee.

Berikut adalah beberapa cermin menyekat cahaya biru terbaik di Amazon:

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

Uvex Blue Light Blocking Glasses, $ 10, Amazon

Biru Light blocking glasses by Uvex

Kanta ini mempunyai lebih daripada 2,600 ulasan di Amazon dan penarafan 4 bintang. Maklumat laman web ini mendakwa bahawa kacamata ini mempunyai Teknologi Kawalan Spektrum untuk menyerap 98 peratus cahaya biru yang dipancarkan dari komputer riba, komputer dan iPad.

Swanick Sleep Blue Light Blocking Glasses, $ 69 (biasanya $ 89), Amazon

Amber Tinted Glasses

Cuba cermin mata dari Swanick Sleep untuk kelihatan lebih bergaya. Mereka sedikit lebih mahal tetapi mempunyai penarafan 4.5 bintang dan mendakwa untuk menghalang cahaya lebih daripada apa-apa kacamata membaca komputer lain. Mereka juga mempunyai kanta anti silau.

Swanwick Sleep Fitover Blue Light Blocking Glasses, $ 69, Amazon

Biru light blocking glasses that fit over prescription

Kami suka versi ini dari kaca mata Swanick Tidur kerana mereka sesuai dengan mudah ke atas kanta preskripsi anda dan cermin mata anda setiap hari.

Untuk mendapatkan lebih banyak petua tidur, periksa karung tidur ini bahawa anak perempuan seorang editor tidak dapat tidur tanpa, mesin bunyi yang membuat editor lain tidur setiap malam dan alat tidur yang kami uji di pameran!