Manis ceri: Apa yang anda perlu tahu tentang buah dan sianida

Beberapa buah musim panas kegemaran anda mengandungi rahsia toksik yang mendalam di dalamnya.

Seorang lelaki Inggeris baru-baru ini dirawat kerana keracunan sianida selepas memakan ceri, atau lebih khusus, lubang ceri. Semasa mengamalkan buah itu, dia membuka tiga lubang terbuka dan memakan bahan di dalamnya, lapor Bebas.

Ia “terasa sama dengan badam tetapi dengan rasa ceri kepadanya – saya tidak berfikir apa-apa, hanya menganggap ia adalah benih, jadi saya makan dan terus makan lebih banyak,” Matthew Creme memberitahu BBC.

Dia mula merasakan sakit beberapa minit kemudian dan bergegas ke hospital, tetapi telah pulih.

Inilah yang berlaku:

Lubang-lubang dan benih buah-buahan yang banyak mengandung amygdalin – sebatian tumbuhan yang tubuh anda berubah menjadi sianida selepas makan. Gejala pendedahan sianida termasuk pening, sakit kepala, mual, kadar denyutan jantung dan konvulsi.

Amygdalin tetap selamat di dalam lubang – kecuali anda retak dan makan bahan di dalam, seperti Crème. Daging buah mengandungi sangat sedikit sebatian.

Apa yang harus diingat:

Tinggal dari kandungan lubang dan teruskan makan buah, kata Isabel Maples, ahli pemakanan ahli diet berdaftar dan jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik.

“Sekiranya anda risau tentang bahaya makan buah-buahan kerana sianida, saya akan mengatakan tidak perlu risau. Lebih berbahaya kepada lebih ramai orang yang tidak makan buah-buahan yang mencukupi,” kata Maples HARI INI.

“Vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang memerangi penyakit masih akan menjadi lebih baik bagi kita daripada bimbang tentang bahaya benih.”

Cara yang lazat dan kreatif untuk menggunakan buah masak

Jun.22.201701:22

Berapa banyak amygdalin berbahaya:

Lubang-lubang plum hijau memiliki kandungan amygdalin tertinggi, diikuti oleh aprikot, plum hitam, persik dan ceri merah, satu kajian yang dijumpai. Biji epal seterusnya pada senarai.

Berapa banyak yang anda perlu makan untuk mendapatkan sakit? Ia bergantung kepada saiz lubang dan kepekatan amygdalin. Tubuh anda boleh mengendalikan sejumlah kecil sianida, tetapi mendapat kewalahan oleh dos yang banyak.

Orang dewasa yang makan lebih daripada tiga biji aprikot mentah kecil, atau kurang daripada separuh daripada satu kernel besar, dalam satu duduk boleh melebihi tahap selamat kimia sianida-melepaskan, Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah didapati. Untuk kanak-kanak, walaupun satu kernel aprikot kecil berisiko, ia ditambah.

Anda perlu mengunyah dan makan benih kira-kira 18 epal dalam satu persatu untuk mengambil dos sianida yang maut, satu laman web sains dianggarkan.

Sekiranya anda hanya menelan benih epal atau ceri teruk, amygdalin tidak boleh masuk ke dalam sistem anda: Cangkangnya cukup keras untuk melalui sistem penghadaman anda secara utuh, kata Maples.

Haba menyahaktifkan sianida, jadi benih selamat jika diproses dengan betul, yang sering melibatkan perendaman, pengeringan, pemanasan – termasuk memasak, pengetinan dan pemanggang – atau penapaian, katanya..

Kebanyakan orang dewasa tidak makan buah dan sayuran

20.20.201500:15

Makan dengan teliti:

Orang sering makan lubang secara sengaja: Sesetengah suka rasa benih epal, sementara yang lain percaya bahawa bahan seperti badam mempunyai manfaat kesihatan. Kernel aprikot adalah asas untuk laetrile, bentuk amygdalin yang telah dimurnikan, dan telah dipasarkan sebagai ubat kanser, tetapi laetril telah menunjukkan sedikit kesan anti-kanser dalam kajian, Institut Kanser Kebangsaan menyatakan. FDA baru-baru ini memberi amaran lebih daripada sedozen syarikat untuk berhenti membuat tuntutan mengenai produk herba yang dipasarkan untuk merawat atau mencegah kanser.

Malah, makan kernel aprikot menimbulkan risiko keracunan sianida, Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah memberi amaran khusus pada tahun lepas.

Tetapi penggunaan buah-buahan yang biasa – menikmati daging dan melompat lubang – adakah badan yang baik.

“Nasihat saya adalah untuk orang ramai terus meningkatkan buah,” kata Maples.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.