Mamogram kurang menyakitkan? Peranti baru selamat meminimumkan kecederaan

Mamogram terakhir Melanie Kwestel sangat menyakitkan kerana dia tidak kembali lagi selama empat tahun.

“Doktor saya marah dengan saya,” kata lelaki berusia 59 tahun itu dari Fair Lawn, N.J. “Pakar sakit puan saya marah dengan saya. Dan saya rasa bersalah. “

Tiada siapa yang tahu berapa banyak wanita di A.S. atau Europe melompat mammogram kerana mereka mempunyai pengalaman yang menyakitkan. Tetapi cukup membimbangkan bahawa sekumpulan penyelidik Belanda telah menghasilkan peranti yang mengukur jumlah tekanan yang dikenakan pada payudara wanita kerana ia diperah di antara dua plat yang sangat padat dan biasanya sejuk. Para penyelidik tertanya-tanya: bolehkah rasa sakit yang dirasakan oleh ramai wanita semasa mammogram diminimalkan tanpa kehilangan kualiti imej?

Dalam mammogram, payudara dimampatkan dan diratakan untuk mengelakkan gerakan kabur, meningkatkan imej dan mengurangkan dos radiasi. Dengan sistem mammografi semasa, juruteknik bergantung pada pengukuran kekuatan mesin – dan naluri mereka – untuk mendapatkan rasa betapa mereka perlu memerah payudara wanita untuk mendapatkan imej yang baik, kata Woutjan Branderhorst, yang akan menggambarkan peranti baru dan potensi penggunaan Ahad pada mesyuarat tahunan Persatuan Radiologi Amerika Utara. 

Dengan pengukuran kekuatan mesin, “ahli teknologi [semasa] hanya boleh menggunakan petunjuk visual dan sentuhan untuk menganggarkan tekanan pada payudara,” kata Branderhorst, seorang penyelidik di jabatan kejuruteraan dan fizik bioperubatan di Pusat Perubatan Akademik di Amsterdam. Pengukuran kekuatan benar-benar tidak memberi gambaran tentang berapa banyak kesakitan yang dihadapi wanita itu, sebab “apa yang dirasakan wanita itu tidak berkuat kuasa, tetapi tekanan,” kata Branderhorst. 

Mamogram machine
Mesin mamogram dipasang dengan dayung yang mengukur tekanan. Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan A.S. mengesyorkan wanita, umur 50-74, mempunyai mamogram setiap tahun yang lain. Hari ini

Pengukuran berkuat kuasa tidak akan memberitahu apa-apa tentang tekanan kerana payudara wanita berbeza-beza mengikut ukuran dan ketumpatannya: Oleh itu seorang wanita dengan payudara kecil mungkin merasa jauh lebih tekanan daripada seorang wanita dengan payudara yang lebih besar kerana daya itu tersebar di kawasan yang lebih kecil. payudara wanita juga akan membuat perbezaan dalam berapa banyak tekanan yang dia rasa. 

Branderhorst berkata ia seperti perbezaan sehelai tumit yang terasa melangkah pada kaki anda, berbanding tumit kasut. Kekuatan – dalam kes ini berat orang yang menginjak kaki anda – adalah sama, tetapi jari kaki anda tentu dapat merasakan perbezaan tekanan. 

Bagi Kwestel, terasa seperti payu dara diperah dalam naib kerana juruteknik meningkatkan pemampatan. Kwestel tahu bahawa mamogram biasa boleh menangkap kanser payudara awal, tetapi dia tidak boleh mendapatkan kebimbangan masa lalu tentang kesakitan. 

Aduan yang sama, bersama dengan tinjauan Belanda yang mendapati bahawa 51 peratus wanita mengalami kesakitan semasa mammografi, mendorong Branderhorst dan rakan-rakannya untuk menguji peranti baru, yang mengukur dan memaparkan dalam masa sebenar berapa tekanan wanita mengalami semasa mamogram.

Para penyelidik menjalankan ujian di 433 wanita Belanda dengan peranti baru. 

Setiap wanita dicatatkan empat kali. Mesin mammogram diubah suai supaya bukan pengukuran tenaga yang biasa, juruteknik menerima bacaan yang berkisar dari 0 hingga 100 peratus, dengan 100 peratus menjadi nilai yang ditujukan. Dalam tiga daripada empat keadaan, peratusan ini didasarkan pada mencapai daya ideal. Bacaan keempat adalah berdasarkan kepada tekanan yang ideal. Urutan di mana pembacaan berasaskan tekanan berlaku ditentukan secara rawak, dan juruteknik tidak diberitahu sama ada mereka mendapat tekanan atau bacaan berdasarkan tekanan.

Selepas setiap mamogram, wanita ditanya berapa banyak rasa sakit yang mereka rasa. Pembacaan berasaskan tekanan menghasilkan mammogram berkualiti baik dan wanita melaporkan kesakitan yang kurang, kata Branderhorst,

Dr Emily F. Conant, profesor dan ketua bahagian pengimejan payudara di University of Pennsylvania berkata peranti itu perlu dipelajari lebih banyak, tetapi memanggil konsep “hebat”.

“Apa-apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan pengalaman wanita – kita semua,” kata Conant.

Branderhorst berkata bahawa hospitalnya telah menggunakan peranti itu untuk lapan bulan terakhir.

“Kami tidak mendengar apa-apa aduan daripada ahli radiologi tentang kualiti imej dan para pakar teknologi melaporkan bahawa pesakit mengatakan bahawa ia menyakiti banyak kurang daripada kali terakhir mereka mempunyai mamogram,” katanya..

Jika hospital-hospital Amerika mula menggunakan peranti itu, Diane Carbo berkata dia mungkin akan kembali ke mamogram. “Wow, saya benar-benar berminat dengan itu,” jururawat 61 tahun dari Cliffside Park, N.J., berkata. “Saya mempunyai beberapa mamogram di mana ia sangat menyakitkan sehingga saya sebenarnya telah lebam selepas itu. Saya berhenti memilikinya. “

Linda Carroll adalah penyumbang biasa kepada NBCNews.com dan TODAY.com. Beliau adalah pengarang bersama “The Concussion Crisis: Anatomy of a Silent Epidemic” dan yang baru-baru ini diterbitkan “Duel for the Crown: Affirmed, Alydar, and Racing’s Greatest Rivalry”