Makanan pedas: Kesan kesihatan menambah haba untuk makan anda

Adakah anda ingin mencabar koki di restoran Asia tempatan anda untuk membuat hidangan anda hangat? Adakah pengalaman itu tidak lengkap jika makanan itu tidak menghantar aliran peluh yang mengalir ke wajah anda?

Rakan-rakan anda boleh menenangkan, tetapi anda boleh memberitahu mereka bahawa anda melakukannya untuk kesihatan anda.

Terdapat banyak manfaat untuk makan makanan pedas, termasuk kemungkinan kehidupan yang lebih lama, walaupun hanya sedikit.

Pedas Strawberry Gazpacho
Gazpacho strawberi pedas ini pasti akan membangkitkan selera mereka.Anya Kassoff / golubakitchen.com

Tetapi seperti banyak perkara lain, makanan pedas mempunyai bahagian yang baik dan buruk. Bagi kebanyakan orang, yang baik akan melebihi yang buruk.

BERKAITAN: 5 pedas, resipi sihat yang boleh membantu anda hidup lebih lama

Yang baik

  • Rangsangan jangka hayat: satu kajian pada tahun 2015 yang merangkumi lebih dari setengah juta kaum Cina mendapati bahawa orang yang memakan pedas – iaitu, terik – makanan enam kali seminggu mengurangkan risiko kematian mereka sebanyak 14 peratus dalam tempoh kajian selama tujuh tahun. Memakan makanan berapi hanya dua hari seminggu menurunkan risiko sebanyak 10 peratus berbanding dengan orang yang makan makanan ringan.

  • Pengurangan berat: Kajian telah menunjukkan bahawa lada panas boleh membantu membendung selera makan dan metabolisme kelajuan. Dalam satu kajian pada tahun 2011, penyelidik dari Purdue University mendapati orang berasa lebih kenyang selepas makan makanan pedas. Kajian terdahulu mendapati bahawa orang-orang menggunakan kurang lemak selepas makan jumlah lada panas yang tinggi. Mungkin ada juga kesan pada metabolisme, kata Dr Gregory Thorkelson, penolong profesor di jabatan psikiatri dan gastroenterologi di University of Pittsburgh. “Itulah sebabnya anda berasa panas setelah anda makan makanan pedas,” tambahnya. “Dan terdapat beberapa data untuk menunjukkan bahawa capsaicin [ramuan yang menghasilkan rasa hangus di mulut kamu] dapat meningkatkan keupayaan untuk membakar kalori.” Kemungkinan lain ialah api di mulut anda memperlambat penggunaan makanan, kata Dana Hunnes, seorang senior ahli diet dan profesor di Fielding of Public Health di UCLA. “Jika anda makan dengan lebih perlahan, anda lebih cenderung melihat isyarat tubuh anda.”

  • Melegakan kesakitan: Capsaicin telah ditunjukkan untuk mencetuskan pembebasan opioids badan – endorphins sendiri, kata Thorkelson, walaupun kebanyakan data mengenai ini berasal dari pentadbiran topikal kimia dan bukannya penggunaan lisan.

  • Kesan anti-keradangan: Terdapat data yang menunjukkan bahawa capsaicin mungkin membantu dengan keadaan autoimun seperti arthritis rheumatoid, kata Thorkelson, sambil menambah bahawa jenis penyakit ini kurang biasa di negara-negara di mana banyak makanan pedas dimakan.

  • Kesan antimikrob: Kajian menunjukkan bahawa capsaicin mempunyai kesan antibakteria, dan mungkin juga kepada tahap yang lebih rendah, kesan antikulat, kata Thorkelson. Ini adalah mengapa lada panas telah digunakan sebagai pengawet makanan, kata Hunnes.

Disematkan pada Pinterest.

Yang jahat

  • Pembakaran yang berterusan di mulut anda: Jika lada terlalu kuat, mereka bukan sahaja boleh meninggalkan mulut anda berasa hangus, tetapi mereka juga boleh memakan selera, kata Hunnes. Mujurlah, kesannya adalah sementara: “Sekalipun anda makan Scotch Bonnet, yang paling hangat, dan merosakkan citarasa anda, mereka membiak dengan cepat.” Dalam jangka pendek, cara terbaik untuk memadamkan kebakaran di dalam mulut adalah untuk membakarnya dengan susu, kata Hunnes. Dan pastikan ia susu keseluruhan, bukan lemak percuma, kerana capsaicin mengikat molekul lemak, katanya.

  • Capsaicin adalah nipis darah: Tidak masalah bagi kebanyakan orang, dan ia mungkin menjadi manfaat kepada mereka yang cukup sihat. Tetapi jika anda menggunakan ubat seperti warfarin, capsaicin boleh menyebabkan masalah dengan menipis terlalu banyak darah, kata Thorkelson.

  • Buasir buas: Salah satu ciri yang tidak diingini dari capsaicin adalah bahawa ia tidak memecah kerana ia melalui sistem pencernaan anda. Jadi, anda boleh menjadi hangus kerana ia keluar dari badan anda. Dan jika anda mempunyai buasir: OUCH!

Rebus ayam pedas, kimchi cepat: Buat resipi Korea yang lazat ini

15.1.201604:59